Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Hürriyet: Έγιναν 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, αλλά δεν είναι ακριβώς... παραβιάσεις

Hürriyet: Έγιναν 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, αλλά δεν είναι ακριβώς... παραβιάσεις

Προκαλούν οι Τούρκοι: Ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν είναι 10 ν.μ,  αλλά 6 ναυτικά μίλια και ισχυρίζονται ότι διεθνώς καμία χώρα δεν αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου

Μετά το όργιο παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από περίπου 50 τουρκικά μαχητικά που έκαναν... σουρωτήρι τον ελληνικό ενάεριο χώρο και προέβησαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι Τούρκοι επανέρχονται με μαθήματα διεθνούς δικαίου και επιχειρούν να υπαγορεύσουν στην Ελλάδα να περιορίσει το εύρος του εναέριου χώρου στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου!

Σε μία προσπάθεια, να κάνουν το άσπρο μαύρο, οι Τούρκοι της Hürriyet, πιστοί στην τουρκική «γραμμή» δεκαετιών, επιχειρούν να επηρεάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και να «μάθουν» στην τουρκική κοινή γνώμη τι... συμβαίνει. Σε δημοσίευμα στην τουρκική ιστοσελίδα, αν και γίνεται παραδεκτό, ότι συνέβησαν οι εν λόγω παραβιάσεις, παραβάσεις και αερομαχίες, εντούτοις επιχειρείται να τονιστεί η «λάθος» αξίωση της ελληνικής πλευράς για τα 10 ναυτικά μίλια εθνικού εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα διακινεί τον στρεβλό και προφανώς αναθερωτητικό ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αξιώνει δήθεν εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, ενώ το «σωστό» -κατά την άποψη των Τούρκων- είναι 6 ναυτικά μίλια, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ελληνικές αξιώσεις δεν αναγνωρίζονται ούτε από την Τουρκία, ούτε από άλλη χώρα διεθνώς.

Αυτό που απωθούν οι Τούρκοι είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος ούτε είναι κάτι που επιβλήθηκε από την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα σιωπηρά, ούτε είναι κάτι που συνέβη τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό που λησμονούν οι Τούρκοι είναι ότι ο εθνικός εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών ισχύει από τις 6 Σεπτεμβρίου 1931. Σε Προεδρικό Διάταγμα του 1931 προβλεπόταν ότι «η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, επέλεξε να ασκεί κυριαρχία στον αέρα μέχρι το όριο των 10 ναυτικών μιλίων των χωρικών της υδάτων, όσον αφορά τα ζητήματα αεροπορίας και αστυνομεύσεως αυτής, ενώ στη θάλασσα επέλεξε να ασκεί κυριαρχία μέχρι τα 6 ναυτικών μιλίων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία, από το 1931 και για πολλές δεκαετίες αποδεχόταν το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου χωρίς να έχει διαμαρτυρηθεί ή να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, γεγονός που θεμελιώνει κατά το διεθνές δίκαιο σιωπηρή αποδοχή (silence acceptance, στη γλώσσα της διπλωματίας).

Το σχετικό ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα εφαρμόστηκε από το 1931 ομοιόμορφα, χωρίς οποιαδήποτε διαμαρτυρία όσον αφορά στη νομική του βάση.

Μετά την εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, η Τουρκία άρχισε σταδιακά να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να ασκεί μια προκλητικά επιθετική πολιτική, θέλοντας ουσιαστικά η Ελλάδα να μειώσει την εναέρια κυριαρχία της στα 6 ναυτικά μίλια, όσα ακριβώς και τα μίλια στη θαλάσσια κυριαρχία.

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.