Τρίτη 16 Μαΐου 2017

“Η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας είναι ένας κίνδυνος που θα οδηγήσει σε μακρά και αιματηρή πάλη»




«Η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας είναι κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρά και αιματηρή πάλη», γράφει η σλαβική εφημερίδα Βέτσερ»
Μάιος 16, 2017. 20:41
«Η επίλυση της κρίσης εξαρτάται από τις ενέργειες που θα λάβουν το κόμμα της Σοσιλδημοκρατικής Ένωσης(SDSM) και οι Αλβανοί εταίροι του συνασπισμού.

 Αν γίνει προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης, σε αντίθεση με τους νόμους και το Σύνταγμα, οι διαμαρτυρίες θα συνεχισθούν με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Εξαρτάται από τα αλβανικά κόμματα που βρίσκονται σε συνασπισμό με το SDSM γιατί θέτουν συνεχώς  νέα θέματα.
 Για παράδειγμα, ένας από τους βουλευτές, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου ανακοίνωσε  ότι ως δήμαρχος της εθνικά μικτής πόλης της Στρούγκας θα απολυθούν πολλοί σλαβικής καταγωγής υπάλληλοι και στη θέση τους θα προσλάβει Αλβανούς. 
Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει οργή στο λαό που ενισχύει τις διαδηλώσεις», είπε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Σβετίν Τσιλιμάνοφ σε συνέντευξή του  στο βουλγαρικό ‘Monitor’.
Στην εκτενή συνέντευξη, μεταξύ των άλλων, μιλά για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, για τις διαδηλώσεις και για τις δραστηριότητες και την επιρροή του Τζορτζ Σόρος, για τους μετανάστες καθώς και τα κινήματα στα Βαλκάνια.
«Η αποδοχή της αλβανικής πλατφόρμας από τον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υποσχέθηκε πολλά στους Αλβανούς, είναι δώρον άδωρον γιατί δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Άναψε τον αλβανικό εθνικισμό και στη συνέχεια είπε ότι δεν θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε. Η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να οδηγηθεί σε πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και στα δύο εθνοτικά στρατόπεδα με εντάσεις και επεισόδια. Βλέπουμε ότι ο πολιτικός σύμβουλος της αλβανικής πλατφόρμας, Έντι Ράμα, μιλά για μια ενωμένη Μεγάλη Αλβανία. Σίγουρα είναι ένας κίνδυνος, ειδικά για τη χώρα μας και οποιαδήποτε προσπάθεια για το στόχο αυτόν θα οδηγηθούμε σε μια μακρά και αιματηρή μάχη», προειδοποίησε ο Τσιλιμάνοφ.
Ο ίδιος τονίζει ότι η ασταθής κατάσταση πηγάζει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες σλαβικής καταγωγής ψήφισαν υπέρ του VMRO-DPMNE, αλλά πλειοψηφία έχουν το κόμμα SDSM  μαζί με τα αλβανικά κόμματα, τα οποία έχουν κάνει συνασπισμό. 
Για την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι, ως προέδρου του Κοινοβουλίου, είπε ότι είναι παράνομη, επειδή η περίοδος για την ανάδειξη του προέδρου είχε τελειώσει και ξεκίνησε μια νέα διαδικασία χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση με τα άλλα κόμματα τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να προτείνουν έναν υποψήφιο.

«Ο Σκοπιανός πολιτικός σχολιαστής Τσβετίν Τσιλιμάνοφ: Ο Σόρος έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια στις ΜΚΟ στα Σκόπια και στα μέσα ενημέρωσης», γράφει το βουλγαρικό Μόνιτορ.


Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Τζορτζ Σόρος  έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ τις ΜΚΟ στα Σκόπια καθώς και μέσα ενημέρωσης και έχει εντάξει στο ίδρυμά του «Ανοιχτή Κοινωνία» έναν μεγάλο αριθμό διανοουμένων από την κομμουνιστική εποχή,  καθώς επίσης δημοσιογράφους και συνεργάτες της αστυνομίας. Οι δραστηριότητες όλων αυτών είχαν ενισχυθεί όταν κυβερνούσε το VMRO-DPMNE.
«Τα τρία τελευταία χρόνια, το δίκτυο του Σόρος, βρίσκεται σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια και με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες της Αριστεράς», είπε ο Τσιλιμάνοφ και πρόσθεσε ότι  εξαιτίας αυτών- την περίοδο αυτή- μειώθηκε η υποστήριξη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
(vecer.mk, monitor.bg)
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.