Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Θρίλερ: Οι δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ στην Λιβύη συνέλαβαν και κατέσχεσαν ελληνικό και ιταλικό πλοίο στο Τομπρούκ


Επεισόδιο μείζονος σημασίας έχουμε από χθες το βράδυ στην Λιβύη όταν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ συνέλαβαν και κατέσχεσαν (εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων σύμφωνα με τους Λίβυους (!!) ) μια ελληνική και μια ιταλική μηχανότρατα …που ψάρευαν στην περιοχή.

Ιταλικές πληροφορίες κάνουν λόγο για υφαρπαγή του ιταλικού και ελληνικού πλοίου  από διεθνή ύδατα προς το λιμάνι του Τομπρούκ , χωρίς προφανή λόγω και αφορμή με στόχο την αποκόμιση λύτρων .  

Δύο πλοία, ένα ιταλικό και ένα ελληνικό παρεμποδίστηκαν και οδηγήθηκαν από λιβυκό περιπολικό σκάφος στην  Ναυτική Βάση του Τομπρούκ  στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του λιμενικού , Naji Bu Aliwiya.

Οι δύο μηχανότρατες κατασχέθηκαν έξω από τις ακτές της Ντέρνας καθώς το λυβικό περιπολικό σκάφος που περιπολούσε στα ύδατα της Λιβύης κοντά στο Ras Al-Hilal, ανάγκασε να σταματήσουν  οι μηχανότρατες  και στη συνέχεια να οδηγηθούν  στο λιμάνι του Ras Al-Hilal, πρόσθεσε η πηγή .

Σε  ηχηρό μάλιστα τόνο, ο Λίβυος επικεφαλής αξιωματικός  είπε: «Ναι, είμαστε αυτοί που παρατήρησαν μια ιταλική και μια ελληνική μηχανότρατα την αυγή, καθώς εισήλθαν στην «περιοχή χωρίς εμπόδια» που εκτείνεται  από την Al-Hiniya και το Ras Al-Tinneen στην Derna έως το  Ras Al-Hilal και την ανατολική Λιβύη».

Πρόσθεσε ότι οι δύο μηχανότρατες δεν βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα όταν συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν .

Ένας Ιταλός υπάλληλος του λιμενικού στην  πόλη Mazara del Vallo στη Σικελία της Ιταλίας δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες της Λιβύης είχαν καταλάβει μια αλιευτική μηχανότρατα της χώρα τους, αφού την ρυμούλκησαν οδήγησαν από τα διεθνή ύδατα σε λιβυκό λιμάνι .

Η συμπεριφορά των δυνάμεων του Λιβύου στρατηγού είναι άκρως αμφιλεγόμενη και προκλητικότατη για χώρες όπως ( Ιταλία-Ελλάδα) που έχουν βοηθήσει την Λιβύη τόσο κατά το παρελθόν όσο και μετά την πτώση του Καντάφι.

Η ουσία είναι ότι το χάος βασιλεύει σε μια χώρα τόσο κοντά στην Κρήτη και την Σικελία με τα προβλήματα από αυτήν την παρατεταμένη αναρχία να απειλούν σαφώς την Ευρώπη και ειδικά τις δύο χώρες.   

Το θέμα φυσιολογικά έχει επιληφθεί το ελληνικό και ιταλικό ΥΠΕΞ καθώς και οι λιμενικές αρχές των δύο χωρών. Η στάση  των δυνάμεων του στρατηγού πάντως γεννά ερωτήματα και προκαλεί οργή διότι ο ίδιος είτε δεν ελέγχει την περιοχή και δρουν αντάρτες ανεξέλεγκτα , είτε θέλει να προκαλέσει για άγνωστο λόγο συλλαμβάνοντας μεροκαματιάρηδες ανθρώπους που ψάρευαν .

Το άστρο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ανατέλλει στη Λιβύη και πολλοί πιστεύουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να αναλάβει τα ηνία της κατακερματισμένης χώρας, που αναζητεί εναγωνίως κι άνευ όρων νέο ηγέτη.

Με τους πολέμαρχους και τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους να συνεχίζουν τις εχθροπραξίες στη Μισράτα και την Τρίπολη ο Χαφτάρ καλείται να ενώσει τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ με διαφορετικές επιδιώξεις, πεποιθήσεις και οικονομικά συμφέροντα ενώ δεν αποκλείεται η ανάμιξή του να φέρει αντίθετα αποτελέσματα διαλύοντας τη χώρα, που κινδυνεύει να καταστραφεί τον πολύχρονο εμφύλιο  που ξέσπασε μετά την ανατροπή του Καντάφι  το 2011.

Οι δυνάμεις του εν λόγο στρατηγού ελέγχουν την περιοχή του Τομπρούκ , την Βεγγάζη   και άλλες περιοχές που αποτελούν « χρυσοφόρες» περιοχές λόγω πετρελαίου .

Υπενθυμίζουμε ότι οι  Ταξιαρχίες Άμυνας της Βεγγάζης (BDB) κατέλαβαν στις 3 Μαρτίου τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρας Λάνουφ, στις οποίες περιλαμβάνονται αεροδρόμιο και λιμάνι, καθώς και το κοντινό λιμάνι Αλ Σέντρα.

Από εκείνη την στιγμή ο αποκαλούμενος Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), τον οποίο έχει δημιουργήσει ο  Χάφταρ, ξεκίνησε την διεξαγωγή  καθημερινών  αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των οχυρωμένων θέσεων των Ταξιαρχιών των ακραίων ισλαμιστών , χωρίς όμως να έχουν  καταφέρει κάτι χειροπιαστό .

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ έχουν τον έλεγχο των λιμανιών της αποκαλούμενης περιοχής της Ημισελήνου , τερματίζοντας τον μακροχρόνιο αποκλεισμό της περιοχής και επιτρέποντας στον Λυβικό Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου να υπερδιπλασιάσει την πετρελαϊκή παραγωγή .

Στη Λιβύη, που παραμένει σε χαοτική κατάσταση μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, την εξουσία διεκδικούν δύο αντίπαλες αρχές: η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, και μια κυβέρνηση που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και με την οποία συνδέεται ο στρατηγός Χάφταρ.

 pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.