Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Πρόταση-"βόμβα" Αράβων στο Ισραήλ αλλάζει τα δεδομένα στην Μέση Ανατολή

Πρόταση-"βόμβα" Αράβων στο Ισραήλ αλλάζει τα δεδομένα στην Μέση Ανατολή

Υπό σύσταση μία απρόβλεπτη συμμαχία

Μία..απρόβλεπτη και κατά πολλούς μουσουλμάνους "ανίερη" πρόταση έκαναν οι πλούσιες αραβικές χώρες στο εβραϊκό κράτος, δείχνοντας ακόμα μια φορά ότι όταν τα συμφέροντα είναι μεγάλα στην Μέση Ανατολή και τα θρησκευτικά μίση κάνουν λίγο πίσω.
Πιο συγκεκριμένα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη δημοσίευμα τα αμερικανικής The Wall Street Journal, αποκαλύπτει ότι αραβικά κράτη φέρονται να κατέθεσαν πρόταση χωρίς προηγούμενο, για την σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ζητώντας σε αντάλλαγμα το μερικό «πάγωμα» των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και χαλάρωμα των εμπορικών περιορισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Τον ηγετικό  ρόλο αυτής της πρωτοβουλίας στην ολοκλήρωση και την κατάθεση της πρότασης της έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Σαουδική Αραβία, που φέρονται να έχουν ενημερώσει και την αμερικανική κυβέρνηση για την κίνησή τους. Το πρώτο βήμα που θέλουν να κάνουν, είναι να δημιουργήσουν – και επίσημα για την ακρίβεια – θερμή τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με το εβραϊκό κράτος. Επίσης, θα επιτρέπουν την υπέρπτηση ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από τις αραβικές χώρες, να χρησιμοποιούν τον εναέριό τους χώρο δηλαδή. Θα δίνονται βίζες σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες και σε αθλητές να ταξιδεύουν στις χώρες του Κόλπου, αρκεί η κυβέρνηση Νετανιάχου να αναλάβει πρωτοβουλίες εξομάλυνσης των σχέσεων με τους Παλαιστινίους και προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Αυτή η κίνηση των πετρελαϊκών κρατών βγάζει στην απ' έξω την Αμερική από τις διαδικασίες επίλυσης του Παλαιστινιακού, ειδικά και μετά το "φάουλ" της κυβέρνησης Τραμπ που έγινε χθες και αφορούσε την απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για ιδιωτική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Τείχος των Δακρύων, με την αιτιολογία ότι αυτό ανήκει στην Δυτική Όχθη.

 el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.