Yπάρχουν ψίθυροι ότι ομάδες αμερικανών συγκεντρώνονται στην Α Ιορδανία έτοιμες να διασχίσουν τη συριακή έρημο για να φτάσουν στη Raqqa. Αυτή η κίνηση θα χώριζε τη Συρία στα 2 και θα εγκαθιστούσε  έναν ανατολικό θήλακα φιλοαμερικανικό. Υποθέτω ότι αυτή η κίνηση έγινε για
πολιτικούς λόγους (δηλ. άσκηση πιέσεων) αλλά θα μπορούσε να ξεσπάσει από τη  μια στιγμή στην άλλη.ΗΠΑ,Ιορδανία και Ισραήλ έχουν την πρόθεση να εγκαθιδρύσουν μια «no fly zone » στο νότο κάτι που σημαίνει κατοχή της ΝΔ Συρίας.Για να το πετύχουν θα όφειλαν να καταλάβουν την πόλη Daraa που είναι το αρχικό διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Η πόλη Daraa βρίσκεται στο νότιο άκρο που ελέγχει ο στρατός.Δέχεται την επίθεση  »ανταρτών » υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αλλά ο στρατός κρατάει ακόμη τη θέση. Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την πόλη της Δαμασκού.Το Ισραήλ θα μπορούσε τότε να διασχίσει τις ζώνες των ανταρτώνως τις πύλες της Δαμασκού χωρίς κανένα πρόβλημα.Για να εξουδετερώσει αυτή την απειλή  Hezbollah εξαπέλυσε μια μεγάλη επιχείρηση ερχόμενη από το Βορρά κατά μήκος των συροισραηλινών συνόρων προς την περιοχή της  Quneitra.

Την ίδια στιγμή δυνάμεις μετακινούνται από τη Δαμασκό για να εκδιώξουν τους « αντάρτες » από την περιοχή. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να γίνει μια μεγάλη μάχη ενέχοντας τους «αντάρτες », ισραηλινές κι ιορδανικές δυνάμεις από τη μια και Hezbollah και συριακό στρατό από την άλλη.
Η Ρωσία θα προτιμούσε καθαρά να βρει μια πολιτική λύση αντί να συνεχιστεί η κλιμάκωση του πολέμου.Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να εγκαταλέιψει τον έλεγχο κάποιων περιοχών της Συρίας. Προς στιγμήν οι ΗΠΑ δείχνουν έτοιμες ν΄ακούσουν κια ότι θα μπορούσε ακόμη και να δεχθούν τη συμφωνία.Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί που εμποδίζουν την ολοκληρωτική στροφή στο πεδίο μάχης  (χρηματοδοτούμενοι από τους σπόνσορές τους) που κάνουν ό,τι καλύτερο για να δυναμιτίσουν τις απόπειρες εκεχειρίας ή αποκλιμάκωσης..mondialisation 9.5.17

dimpenews.com