Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα – 39 νεκροί ΦΩΤΟΣ ΒΙΝΤΕΟ

Δύο νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στα επεισόδια που ακολούθησαν την «πορεία περιττωμάτων» κατά του Μαδούρο

 – Λυπάμαι για τους νεκρούς συμπατριώτες μου, η φασιστική Δεξιά υποκινεί τις αιματηρές ταραχές, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι αληθινός φίλος, δηλώνει στο protothema.gr ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα
Ακόμα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στο Καράκας της Βενεζουέλας, κατά την διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 39, μόνο τον τελευταίο μήνα.
Την ίδια ώρα, η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα απαντά μέσω Twitter στα όσα είπε για την κατάσταση στην χώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στην Βουλή, ενώ ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα δηλώνει στο protothema.gr ότι
λυπάται για τους νεκρούς, αλλά πως «η φασιστική Δεξιά υποκινεί τις αιματηρές ταραχές», ενώ προσθέτει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι «αληθινός φίλος».
Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες Τετάρτη τους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, κρατώντας πέτρες αλλά και ένα «νέο» όπλο, τις βόμβες «poopootov», κατά το «molotov», ενώ η πορεία ονομάστηκε «πορεία των περιττωμάτων».
Η πορεία ονομάστηκε έτσι γιατί οι διαδηλωτές κρατούσαν μπουκάλια και σακούλες γεμάτες με περιττώματα, που πετούσαν κατά των στρατιωτών που είχαν παραταχθεί για να τους σταματήσουν. Οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα και χημικά και οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν.
Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 0Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 1
Στην «πορεία των περιττωμάτων» την Τετάρτη συμμετείχαν χιλιάδες Βενεζουελάνοι που απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή εκλογών. Πολλοί κρατούσαν πέτρες αλλά και «βόμβες σκ…τοφ» (όπως «μολότοφ»), δηλαδή γυάλινα μπουκάλια γεμισμένα με περιττώματα, τα οποία πέταξαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας τους απέκλεισαν τον δρόμο, με καπνογόνα και κανόνια νερού.
«Δεν έχουμε εκρηκτικά, είναι ο τρόπος μας να πούμε, «Μαδούρο είσαι άχρηστος, σήκω φύγε»», λέει ένας διαδηλωτής στα διεθνή πρακτορεία λίγο πριν «ανοίξει πυρ» με την «ειδική» βόμβα.


Κατά την διάρκεια των επεισοδίων ένας 27χρονος και ένας 32χρονος βρήκαν τραγικό θάνατο, χωρίς προς το παρόν να έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες θανάτου τους, αλλά με τα τοπικά μμε να αναφέρουν πως δέχτηκαν πυροβολισμούς.
Συνολικά πλέον τα θύματα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα είναι 39. Πάνω από 1.800 άτομα έχουν συλληφθεί, και ένα τρίτο από αυτούς παραμένει υπό κράτηση από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων των φυλακισμένων Φόρουμ Φυλακών. Εκατοντάδες έχουν επίσης τραυματιστεί σε οδομαχίες, ενώ αυξάνονται οι επιθέσεις λεηλασίας, ιδιαίτερα τα βράδια.
Με tweet απάντησε η πρεσβεία της Βενεζουέλας στον Μητσοτάκη: Τη βία στη χώρα μας προκαλεί η δεξιά Την αντίδραση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει η Βενεζουελα του Μαδούρο. Όσο κι αν αρνείται να καταδικάσει ο κ.Τσίπρας ένα καθεστώς που σκοτώνει τους πολίτες του».
Η αντίδραση δεν εκφράστηκε με επίσημη ανακοίνωση αλλά με ανάρτηση στο Twitter με την πρεσβεία αρχικά να εκφράζει τη λύπη της για τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ και στη συνέχεια να του επιτίθεται κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί τη Βενεζουέλα για να ασκήσει εσωτερική πολιτική.
Ακολουθώντας, δε, τη γραμμή Μαδούρο η πρεσβεία υποστηρίζει ότι «τη βία στη Βενεζουέλα την προκαλεί η δεξιά».
Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 2
Υπενθυμίζεται ότι τη θέση πως τα επεισόδια που μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων – με τους δύο τελευταίους να καταγράφονται στην «πορεία των περιττωμάτων» – προκαλούνται από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του στις 21 Απριλίου όταν και απορρίφθηκε το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει τις πρακτικές της κυβέρνησης Μαδούρο.
«Λυπάμαι για τους νεκρούς στη χώρα μου» «O Αλέξης Τσίπρας είναι φίλος της Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής», δηλώνει ο Φαρίντ Φερνάντες σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα του. Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, αν και ανησυχεί για την αυξανόμενη βία και τις αιματηρές διαδηλώσεις, τις οποίες αποδίδει στη «φασιστική Δεξιά», τονίζει πως δεν κινδυνεύει η Μπολιβαριανή Επανάσταση.
Στην ερώτηση αν αναμένει στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, απαντά ότι «επιθυμούμε την έκφραση αλληλεγγύης προς υπεράσπιση της κυριαρχίας μας από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «σοβαρή επέμβαση κατά της κυριαρχίας της χώρας του» το πρόσφατο, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία, ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απέχουν από την ψηφοφορία, ενώ δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα λέγοντας: «Προειδοποιούμε: οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα οδηγούσε σε χάος ολόκληρη την περιοχή».
Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 3Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 4
– Οι νεκροί από τις συνεχείς διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα στη Βενεζουέλα ανέρχονται στους 36. Τι συμβαίνει τελικά στη χώρα σας;

Μας πονάει ο θάνατος των συμπατριωτών μας και σίγουρα επιθυμούμε την ειρήνη. Αυτό που συμβαίνει, όμως, στη Βενεζουέλα είναι ότι, όπως και τον Φεβρουάριο του 2014, έχει ξεσπάσει ένα κύμα εξτρεμιστικής και φασιστικής βίας από κάποιες τρομοκρατικές ομάδες που υπονομεύουν σοβαρά την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτικών απόψεων οι οποίες είναι απαραίτητες για να βιώνουμε ένα καθεστώς ειρήνης και δημοκρατίας. Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του «Πρώτου Θέματος», κάποιες φορές άκουγαν μόνο τις απόψεις της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας έτσι με το πέρασμα των χρόνων μια εικόνα αρνητική για τη χώρα μου και την Μπολιβαριανή Επανάσταση.
– Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για πραξικόπημα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες χάους. Κινδυνεύει η Μπολιβαριανή Επανάσταση; Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει μακρά παράδοση πάλης και αντίστασης. Χάρη στα κοινωνικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά επιτεύγματά μας σε σχεδόν δύο δεκαετίες, γνωρίζουμε ότι το μπολιβαριανό μοντέλο θα εξακολουθεί να το στηρίζει η πλειοψηφία των Βενεζουελάνων για πολλά χρόνια ακόμη. Η αντιπολίτευση είναι κληρονόμος των δικτατοριών του Ψυχρού Πολέμου υποκίνησε το πραξικόπημα του 2002 και τη δολιοφθορά στη βιομηχανία πετρελαίου μας κατά την περίοδο 2002-2003, αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών μόνο όταν τις κερδίζει και από το 2013 και τη νίκη του προέδρου Μαδούρο προσπαθεί συνεχώς να διακόψει τη νόμιμη θητεία του. Αυτή η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλάει για δημοκρατία γιατί πολύ απλά δεν ξέρει τι είναι. Η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο επιδιώκει να διαφυλάξει την ειρήνη της δημοκρατίας μπροστά στην ξένη επέμβαση αυστηρά σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 5Την ώρα που η Βενεζουέλα βουλιάζει στο χάος και τις αιματηρές συμπλοκές, ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα βρίσκεται… αλλού: «Ανησυχούμε για την αυξανόμενη βία από κάποιες ομάδες που επιτίθενται σε νοσοκομεία, λεηλατούν σχολεία, καίνε δημόσιες
υπηρεσίες, ιατρικά κέντρα. Ολα αυτά γίνονται δήθεν στο όνομα της δημοκρατίας»

– Ο πρόεδρος Μαδούρο είπε την Πρωτομαγιά «δεν θέλω έναν εμφύλιο στη Βενεζουέλα». Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο μιας εμφύλιας σύρραξης; Ανησυχούμε για την αυξανόμενη βία από κάποιες ομάδες της φασιστικής Δεξιάς που φαίνεται να μην έχουν όρια. Επιτίθενται σε παιδικά νοσοκομεία, λεηλατούν σχολεία, καίνε δημόσιες υπηρεσίες, ιατρικά κέντρα. Ολα αυτά γίνονται δήθεν στο όνομα της δημοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να προσβάλλουν αυτή την ευγενή ιδέα που γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν. Πολλοί λαοί σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι η δημοκρατία δεν υπερασπίζεται με βόμβες επειδή ακριβώς έχουν υποφέρει από αυτές. Στη Βενεζουέλα οι ομάδες αυτές συνιστούν μόνο μια μειονότητα και γνωρίζουμε ότι ο λαός μας θέλει την ειρήνη. Για να γίνει αυτό, και μπροστά στην άρνηση της Δεξιάς να ανοίξει διάλογο με την κυβέρνηση, ο πρόεδρός μας Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε να συγκαλέσει τη Συντακτική Εξουσία μέσω μιας Συνέλευσης που θα εκλεγεί για να επανιδρύσει τη δημοκρατία μας.
Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 6Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 7
– Πώς απαντάτε στην κλιμάκωση των διεθνών αντιδράσεων, ακόμα και από χώρες της Λατινικής Αμερικής, σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, στις 29 Μαρτίου, να αναλάβει το ίδιο τις νομοθετικές εξουσίες του Κοινοβουλίου;
Η Βενεζουέλα χάρη στη διπλωματία που αναπτύσσει υπέρ της ειρήνης και της διεθνούς αλληλεγγύης χαίρει ευρείας διεθνούς υποστήριξης. Στην πραγματικότητα, η κλιμάκωση στην οποία αναφέρεστε είναι η κλιμάκωση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ που δωροδοκούν και απειλούν κυβερνήσεις για να υπερασπιστούν τη δική τους οπτική. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν έγκειται στη δημοκρατία ούτε στη λειτουργία των θεσμών τους. Αυτό αποδεικνύεται από τη λίστα με μερικούς από τους συμμάχους τους. Στη Βενεζουέλα το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ποτέ αντικαταστήσει τη Συνέλευση, έχει απλώς καταγγείλει ότι δεν πληροί τις λειτουργίες της γι’ αυτό και αναζήτησε μια λύση. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος και άλλοι φορείς του κράτους τού ζήτησαν να επανεξετάσει την απόφασή του κι αυτό ήταν ό,τι ακριβώς συνέβη. Οι θεσμοί κάνουν διάλογο μεταξύ τους κι έτσι λειτουργεί καλύτερα το κράτος.
Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 8
«Μας πονάει ο θάνατος των συμπατριωτών μας και σίγουρα επιθυμούμε την ειρήνη», τονίζει ο Φαρίντ Φερνάντες, επαναλαμβάνοντας ότι «έχει ξεσπάσει ένα κύμα εξτρεμιστικής βίας από τρομοκρατικές ομάδες που υπονομεύουν σοβαρά την ειρήνη»

– Την ίδια ώρα, το Ευρωκοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, σε ψήφισμά του καταδίκαζε τη «βάναυση καταστολή» στη Βενεζουέλα. Αυτό αποτελεί σοβαρή επέμβαση κατά της κυριαρχίας της χώρας μου. Γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυριαρχείται από πολιτικές ομάδες πλήρως ευθυγραμμισμένες με την Ακροδεξιά της Βενεζουέλας. Μας εκπλήσσει, όμως, το ύφος και η επιθετικότητα του παρόντος ψηφίσματος και το καταγγέλλουμε. Θα θέλαμε να αναλύσουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούν να δουν στο Διαδίκτυο, όπου φαίνεται πώς οι κομάντος της φασιστικής Δεξιάς επιτίθενται στους αστυνομικούς μας. Την περασμένη Πέμπτη δολοφονήθηκε άλλος ένας αστυνομικός από αυτούς τους τρομοκράτες. Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει καμία βίαιη καταστολή, η εθνική μπολιβαριανή αστυνομία και τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας δρουν με αξιοπρέπεια. Οταν υπάρχουν παραβιάσεις καταγγέλλονται, γι’ αυτό και μέχρι στιγμής υπάρχουν 18 υπάλληλοι των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν τεθεί υπό κράτηση και ανακρίνονται.
– Σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα ζητήσατε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού. Αναμένετε στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση;  Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει πάντα ενεργήσει με πνεύμα αλληλεγγύης. Πιστεύουμε ότι οι λαοί πρέπει να ενώσουν τα χέρια και να αγωνιστούν μαζί ενάντια στις προκλήσεις του κόσμου σήμερα και για τις επόμενες γενιές. Η Βενεζουέλα, σεμνά, ανέκαθεν προσπαθούσε να βοηθήσει τους γείτονές της στην Καραϊβική, στη Λατινική Αμερική, ακόμη και στην Αφρική και ορισμένες κοινότητες στη Βόρεια Αμερική. Εχει επίσης συμμετάσχει σε προγράμματα Υγείας, Παιδείας, έχει προσφέρει πετρέλαιο θέρμανσης σε όσους φίλους λαούς το χρειάζονταν. Σήμερα, μπροστά στις εξωτερικές επεμβάσεις, επιθυμούμε την έκφραση αλληλεγγύης προς υπεράσπιση της κυριαρχίας μας από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.
– Θεωρείτε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φίλο του προέδρου Μαδούρο και της Βενεζουέλας; Εχουμε πολλούς φίλους στον κόσμο, ιδιαίτερα στον χώρο της Αριστεράς. Η Βενεζουέλα, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, έγινε σημείο αναφοράς, ένα εργαστήριο που δεν έχει σταματήσει να επιδιώκει την απελευθέρωση του λαού της μέσα από έναν αδιάκοπο αγώνα για μια εναλλακτική λύση στον άγριο καπιταλισμό και καταστροφέα του πλανήτη. Εχουμε δημιουργήσει αμέτρητες φιλίες ανά τον κόσμο και μία από αυτές θεωρούμε ότι είναι και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, φίλος δικός μας και της Λατινικής Αμερικής.
Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 9Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 10Φίλος της Βενεζουέλας και θαυμαστής του τσαβισμού, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται συμβολικό δώρο από τον πρέσβη Φαρίντ Φερνάντες ένα T-shirt με τη μορφή του Ούγκο Τσάβες
– Ο τσαβισμός υπήρξε πρότυπο και έμπνευση για την ελληνική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Ελληνες αριστερούς που παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα;  Εκτιμώ το ενδιαφέρον τους και θα επιθυμούσα να προσπαθήσουν να εξετάσουν εις βάθος την κατάσταση στη χώρα μας. Οι δυσκολίες που βιώνουμε, λόγω του οικονομικού αποκλεισμού, της κερδοσκοπίας, της οικονομικής δολιοφθοράς και της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, δεν θα έπρεπε να κρύψουν τα τεράστια πρωτοφανή επιτεύγματα που έχουμε κάνει σε όλα τα χρόνια της επανάστασης προς όφελος του λαού μας και τα οποία έχουν αναγνωριστεί από πολλούς οργανισμούς και φορείς των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις δυσκολίες αυτές, συνεχίζουμε να επενδύουμε στον κοινωνικό τομέα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα παράδοση 1.600.000 κατοικιών στον λαό από την κυβέρνηση.
Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 11Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 12Δεν έχει τέλος η βία στη Βενεζουέλα - 39 νεκροί - Εικόνα 13– Εχετε εκφράσει τον φόβο για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Εξακολουθούν να υπάρχουν αυτοί οι φόβοι μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ; Γνωρίζουμε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και την επεμβατική παράδοση των ΗΠΑ, οι οποίες δεν φαίνεται να μαθαίνουν από τα λάθη τους και το χάος που έχουν σπείρει σε πολλές χώρες όπου έχουν εισβάλει. Εμείς απαιτούμε σεβασμό στην κυριαρχία μας και καταγγέλλουμε τα άδικα μέτρα και τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, ιδίως το διάταγμα που υπεγράφη από τον πρόεδρο Ομπάμα, το οποίο μας χαρακτηρίζει «απειλή» για τις ΗΠΑ, κάτι που όλοι γνωρίζουν καλά πως δεν είναι αλήθεια.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής που περιλαμβάνει και την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης και τη λεκτική κλιμάκωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και άλλους εκφραστές της Δεξιάς στον κόσμο που καθημερινά επιτίθενται εναντίον της χώρας μας. Πέρα από τις εγχώριες εκτιμήσεις σε χώρες με αριστερές κυβερνήσεις, επιδιώκεται η προετοιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια επέμβαση. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο προειδοποιούμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα οδηγούσε σε χάος ολόκληρη την περιοχή.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.