Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ: Έριξαν τα συστήματα σε στόχους «κλειδιά» σε όλο τον κόσμο – Ζητάνε λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν (Χάρτης) ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ! Θύμα χάκερ το σύστημα υγείας – Ζητούν λύτρα για να μην το κατεβάσουν

5915f657c3618848218b4587 Ένας ιός ransomware εξαπλώνεται επιθετικά σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 50.000 υπολογιστές να έχουν μπει ήδη στο στόχαστρο.

Συγκεκριμένα ο ιός που έχει χτυπήσει συνολικά 57.οοο μέχρις στιγμής. Πρόκειται για έναν ισχυρό ιό που «παραλύει» τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν ούτε με τη βοήθεια ειδικών. Ο μόνος τρόπος «ξεκλειδώματος» είναι να υποκύψουν στον εκβιασμό και να πληρώσουν «λύτρα» σε ηλεκτρονικό νόμισμα (bitcoin).
Η αύξηση στη δραστηριότητα του malware παρατηρήθηκε στις 8 π.μ. CET (07:00 GMT) σήμερα την Παρασκευή, όπως ανάφερε η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Avast, προσθέτοντας ότι «γρήγορα κλιμακώθηκε σε μια μαζική εξάπλωση.»
Σε λίγες ώρες, πάνω από 57.000 επιθέσεις sono stati εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, είπε η εταιρεία σε δημοσίευμα.
ransomware
O ιός, γνωσός και ως WanaCrypt0r 2.0, πιστεύεται ότι είναι και ο ίδιος που έχει χτυπήσει την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την μεγαλύτερη εθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας Telefonica.


ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ! Θύμα χάκερ το σύστημα υγείας – Ζητούν λύτρα για να μην το κατεβάσουν

 

nhs
Στόχος μεγάλης κυβερνοεπίθεσης έγινε το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Πολλά νοσοκομεία σε όλη τη Βρετανία αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά από προσβολή των συστημάτων τους από ιό, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στις τηλεπικοινωνίες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μήνυμα που κυκλοφόρησε  στο διαδίκτυο θέλει τους χάκερ να ζητούν ως λύτρα 300 bitcoin, ή 415. 000 λίρες ανά ίδρυμα που έχουν πλήξει προκειμένου να μην σβήσουν τους φακέλους. Το μήνυμα που εμφανίζεται λέει ότι ο υπολογιστής είναι υπό έλεγχο και ότι υπάρχει διορία μέχρι την επόμενη Παρασκευή για την καταβολή των λύτρων.
Μεταξύ των προβλημάτων που έχουν αναφερθεί είναι ότι κάποιοι ασθενείς η κατάσταση των οποία κρίνεται κρίσιμη έχουν μεταφερθεί σε διαφορετικά νοσοκομεία. Ήδη οι Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και την έρευνα έχει αναλάβει η ειδική υπηρεσία κατά του κυβερνοεγκλήματος.
Από την επίθεση έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον 16 παραρτήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν εντοπίσει τον ένοχο.
Αποκαλυπτικά της κατάστασης είναι μηνύματα που έχουν αναρτήσει γιατροί στο Twitter σχετικά με το τι συμβαίνει στα συστήματα των νοσοκομείων τους.
britnhs
«Οπότε το νοσοκομείο μας δέχθηκε επίθεση … Λάβαμε ένα μήνυμα που έλεγε πως οι υπολογιστές σας είναι τώρα υπό τον έλεγχο τους και να πληρώσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό» αναφέρει το μήνυμα ενός γιατρού.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το εύρος των επιθέσεων να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς έχουν αναφερθεί κυβερνοεπιθέσεις σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρωσία  και Ουκρανία.
Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης σήμερα.
Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου «ransomware», που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ότου ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.
Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό:
«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».
Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.
Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».
Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.
Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.
Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.
Δεν είναι σαφές αν τα περιστατικά αυτά είναι σχετιζόμενα και πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση.

 crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.