Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Χαμός στην Τουρκία με αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του Κεμάλ

Χαμός στην Τουρκία με αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του Κεμάλ

Φυλακίστηκαν οι ιστορικοί που είπαν την αλήθεια

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο ιστορικών οι οποίοι κατηγορούνται για προσβολή της μνήμης του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ εκδόθηκαν σήμερα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Στην Τουρκία ξέσπασε σάλος αφού ο Σουλεϊμάν Γεσιλγιούρτ είπε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής που παρουσιάζει, ότι μια υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ ήταν στην πραγματικότητα ερωμένη του.
Ένας άλλος ιστορικός, ο Χασάν Ακάρ, υποστήριξε σε αναρτήσεις του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι η μητέρα του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας είχε εργαστεί «σε οίκο ανοχής» κάτι που σημαίνει ότι ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν «νόθο».
Οι δύο άνδρες τέθηκαν επίσημα υπό έρευνα για «προσβολή της μνήμης του Ατατούρκ» και «υποκίνηση στο μίσος», σύμφωνα με το Doğan.
Δύο χωριστές έρευνες για τους δύο ιστορικούς διεξάγονται από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης η οποία διέταξε τη σύλληψή τους, ανέφερε εξάλλου το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK) καταδίκασε το τηλεοπτικό δίκτυο TV Net, το οποίο μεταδίδει την εκπομπή του Γεσιλγιούρτ, στο πιο βαρύ πρόστιμο που προβλέπεται, δηλαδή να πληρώσει το 5% των διαφημιστικών εσόδων του τον προηγούμενο μήνα.
Κληθείς να αντιδράσει μετά την πολεμική που ξέσπασε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις των δύο επιστημόνων και κάλεσε τη δικαιοσύνη να διεξαγάγει έρευνα.

 el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.