Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Απαράδεκτη δήλωση του Βρετανού ΥΠΑΜ για την Υεμένη!

Απαράδεκτη δήλωση του Βρετανού ΥΠΑΜ για την Υεμένη!

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου,Μάικλ Φάλλον, υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία υπερασπίζεται τον εαυτό της με τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς εναντίον της Υεμένης, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι το Ριάντ δικαιούται να ζητήσει βοήθεια από τους συμμάχους του.

Ο Φάλλον είχε ερωτηθεί εάν η κυβέρνηση της Βρετανίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων προς τους Σαουδάραβες, δεδομένης της σοβαρής ανησυχίας των διεθνών παρατηρητών για τον πόλεμο στην Υεμένη.
Αξιωματικοί του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχουν στο στρατό της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτική εκπαίδευση και εκπαίδευση και η Βρετανία έχει πουλήσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στο θεοκρατικό καθεστώς του Ριάντ.
Με το κύριο λιμάνι της Υεμένης να είναι αποκλεισμένο από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, υπάρχουν φόβοι ότι θα επικρατήσει μαζικός λιμός στη χώρα αυτή, εκτός και αν σταματήσει ο πόλεμος.
"Η Σαουδική Αραβία δέχεται επίθεση από τους αντάρτες Χούθι στα νότια σύνορά της με την Υεμένη. Έχει τις πόλεις και τα χωριά του βομβαρδισμένα από τους Χούθι. Η Σαουδική Αραβία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και έχει το δικαίωμα να καλέσει τους συμμάχους της για βοήθεια." απάντησε ο Φάλλον.
Ο Φάλλον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει από τις στενότατες διπλωματικές σχέσεις με το Ριάντ, αποκαλώντας το "έναν εξαιρετικά σημαντικό εμπορικό και αμυντικό εταίρο".
Η Catherine Shakdam του Ινστιτούτου Μελετών της Μέσης Ανατολής Shafaqna δήλωσε ότι με δεδομένο ότι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επιτέθηκε πρώτο, καθιστά σαφές ότι ο ανελέητος βομβαρδισμός της Υεμένης δεν είναι πράξη αυτοάμυνας.
Ο πόλεμος, τον οποίο κήρυξε η Σαουδική Αραβία στους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης το 2015, εκτιμάται ότι έχει κοστίσει 17.000 ζωές μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

 el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.