Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Οι Κινέζοι άλωσαν την Deutsche Bank!

Οι Κινέζοι άλωσαν την Deutsche Bank!Τα σχέδια του Πεκίνου και οι επιπτώσεις του υπόγειου οικονομικού πολέμου με ΗΠΑΣοκ και αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η είδηση ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, που αποτελεί σύμβολο της γερμανικής οικονομικής ισχύος, «αλώθηκε» από κινεζικό όμιλο.
Όπως ανακοινώθηκε, το κινεζικό γκρουπ HNA απέκτησε το 9,92% της Deutsche Bank και είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της. Είναι το απροσδόκητο έμμεσο αποτέλεσμα του υπόγειου αμερικανογερμανικού οικονομικού πολέμου, που ανάγκασε την Deutsche Bank να προχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο σε εσπευσμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 8,8 δισ. ευρώ, καθώς στις αγορές είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Το ποσό ήταν δύσκολο να συγκεντρωθεί και η DB αναγκάσθηκε να αποδεχθεί την προσφορά του κινεζικού ομίλου, ο οποίος κάλυψε τελικά μεγάλο μέρος της ΑΜΚ. Μέσω αυτής απέκτησε επιπλέον 5,16%, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής του σε 9,92%.
Ενα μήνα νωρίτερα, όταν η μετοχή της γερμανικής τράπεζας βυθιζόταν, είχε συγκεντρώσει 3%, ενώ κατείχε ήδη 1,76%.
Είχε προηγηθεί μία αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της γερμανικής περιφερειακής τράπεζας HSH Nordbank.
Αν και το γκρουπ ΗΝΑ φαίνεται να ελέγχεται από ιδιώτες, αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις του εντάσσονται σε  κεντρικό σχεδιασμό του Πεκίνου, που επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία και τον ρόλο κινεζικών ομίλων σε στρατηγικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας - μεταξύ των οποίων και ο χρηματοπιστωτικός,  υπερπηδώντας τα εμπόδια που θέτουν εποπτικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Η ισχυρή κινεζική παρουσία στην τράπεζα-σύμβολο για τους Γερμανούς, θα αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς δίνει επιχειρήματα στους ακροδεξιούς λαϊκιστές του AfD.
Επισημαίνεται ότι δεύτερος μεγαλομέτοχος της Deutsche Bank είναι ο κρατικός επενδυτικός φορέας του Κατάρ, ο οποίος μέσω funds κατέχει περίπου 9,5% των μετοχών της .
Μερίδιο 6,1% κατέχει ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος BlackRock.
Η ΗΝΑ είναι ένα γκρουπ εταιρειών με πολυσχιδείς δραστηριότητες και πολλές συμμετοχές σε μεγάλους διεθνείς ομίλους.  Μεταξύ άλλων συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στην αμερικανική μητρική εταιρεία της αλυσίδας ξενοδοχείων Hilton (Hilton Worldwide Holdings).
Επικεφαλής του είναι ο 63χρονος δισεκατομμυριούχος Chen Feng.

 sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.