Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ακραίοι τουρκικοί κύκλοι διαδίδουν ότι η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί στην επέτειο της άλωσης της Πόλης

Την «είδηση» επικείμενης μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί διακινούν ξανά ακραίοι τουρκικοί κύκλοι και κάποιες τουρκικές ιστοσελίδες.
Πριν ημέρες είχε δημοσιευθεί ότι ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής σκόπευε να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά στις 2 Ιουνίου.
Τώρα η φημολογία υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι σκοπεύουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί την 29 Μαΐου 2017, επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Σε άρθρο της ακροδεξιάς φυλλάδας Yeni Çağ (Νέα Εποχή) στις 28 Απριλίου με τίτλο «Η εξόρμηση της Αγίας Σοφίας», ο αρθρογράφος αναφέρει επικαλούμενος «αξιόπιστες πηγές του σαραγιού», ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έχει επανέλθει στους σχεδιασμούς «ως απάντηση στη συμμαχία των σταυροφόρων».
Όπως προσθέτει, «γίνονται προσεκτικοί υπολογισμοί για τη χρονική συγκυρία» κατά την οποία θα εκδηλωθεί αυτή η «εξόρμηση», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να εκπλαγεί η τουρκική κοινή γνώμη εάν συντόμως ξεκινήσουν στα φιλοκυβερνητικά Μέσα συζητήσεις περί της «πλαστής» υπογραφής του Ατάτουρκ στο διάταγμα που μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τέμενος σε μουσείο.
Τέλος, υπενθυμίζει σχετική πρωτοβουλία που είχε λάβει το 2013 ο τότε βουλευτής του MHP (Γκρίζοι Λύκοι), Γιουσούφ Χαλάτσογλου (Yusuf Halaçoğlu), με τροπολογία που είχε καταθέσει στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι στις 27 Μαΐου ξεκινά η περίοδος της μουσουλμανικής νηστείας (ραμαζάνι) και οι δύο επέτειοι, της άλωσης και της πρώτης προσευχής του Πορθητή εντάσσονται σε αυτήν και ότι πέρυσι κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Diyanet (Το ίδρυμα Ντιγιανέτ είναι κάτι σαν υπουργείο μουσουλμανικών Θρησκευτικών) είχε προβάλει σειρά εκπομπών με καθημερινή ανάγνωση κεφαλαίων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί παρόμοια πρωτοβουλία για φέτος.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.