Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Το «Ελληνικό ποδόσφαιρο» της ολιγαρχίας του κώλου

Την λένε «ελίτ», αλλά αφορά τελικά μόνο στο οικονομικό σκέλος, γιατί οι νεόπλουτοι άξεστοι της σύγχρονης εποχής δεν έχουν καμία σχέση με την κουλτούρα και την παλιά γνωστή αριστοκρατία…
Δεν επενδύουν στην κουλτούρα. Δεν θα σπαταλήσουν χρήματα για κλασσική μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, όπερα ή μπαλέτο, αλλά για ένα δημοφιλές σπορ που βγάζει ένταση, μίσος και ανταγωνισμό. Που θα βοηθήσει στο διαίρει και βασίλευε, αλλά και στη διατήρηση χαμηλού πνευματικού επιπέδου των οπαδών.Το ποδόσφαιρο στηρίχθηκε και στηρίζεται ακόμα περισσότερο από τα ολιγαρχικά καθεστώτα, ακριβώς γιατί προσφέρεται για τέτοιου είδους κοινωνικής εκπαίδευσης και χειραγώγησης.
Χτες δυο βαθιά νεόπλουτοι κοντραρίστηκαν μέσω των ομάδων τους στο Βόλο, εκεί που είναι δήμαρχος ο έτερος ποδοσφαιρόφιλος, ο Αχ. Μπέος.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μεγαλοεφοπλιστής και επιχειρηματίας, μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ και της Aegean Marine Petroleum, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Ελλάδα με σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη βόρεια Αφρική. Γεννήθηκε στη Νίκαια της Αττικής και είναι γιος πρόσφυγα από τον Καύκασο. Εργάστηκε ως δάσκαλος οδήγησης και σύντομα έγινε ιδιοκτήτης μιας μικρής σχολής οδηγών στον Κορυδαλλό (1975) ενώ μόλις 2,5 δεκαετίες μετά (2000) ίδρυσε την Aegean Marine Petroleum Σήμερα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Forbes, με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με περιουσία 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μυστικό επιτυχίας του ίσως μπορεί να μας το πει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, ο οποίος το 2014, τον τίμησε με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τίτλος που δόθηκε για πρώτη φορά από τον 15ο αιώνα.
Ο Ιβάν Σαββίδης του Ιγνάτιου, είναι Ρώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο. Γεννήθηκε στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Το 1980, μετά τη θητεία του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου ξεκίνησε ως απλός εργάτης και έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου. Μετά την Περεστρόικα, το εργοστάσιο πέρασε στα χέρια της γυναίκας του. Σήμερα, η σύζυγος του Σαββίδη, αποτελεί τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας.
Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου «AGROCOM» που ίδρυσε το 2004 και περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 (92η θέση) μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών. Ο Ιβάν Σαββίδης σύμφωνα με το «Forbes» κατατάσσεται στην 30η θέση των πλουσιότερων της Ρωσίας. Μιας Ρωσίας που με τον θάνατο του τέρατος του Σοβιετικού καθεστώτος, γέννησε τα νεόπλουτα ολιγαρχικά τέρατα που κυοφορούσε από πριν. Το μυστικό επιτυχίας του ίσως μπορεί να μας το πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώην Γκαγκεμπίτης και κολλητός του Σαββίδη, που έχει καταφέρει να ορίζει τις τύχες της χώρας μετά την σοβιετική κατάρρευση. Η σχέση του με τη ρωσική ολιγαρχία αλλά και μαφία, άριστες!
70 τραυματίες οπαδοί και καμία σύλληψη

Αυτός είναι ο απολογισμός της χθεσινής «αναμέτρησης», που παραλίγο να μετρήσει νεκρούς. Με δυο ολιγάρχες κι έναν Μπέο δήμαρχο δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.
Ο Σαββίδης μετά τη νίκη του τρολάρει τον Μελισσανίδη, ενώ ο δεύτερος κάνει λόγο για στημένο παιγνίδι.

Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για μέρες ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Λάθος. Οι μέρες ντροπής είναι για την ελληνική κοινωνία που επιτρέπει και συμμετέχει ενεργά στην παρακμή της. Που ανέχεται μνημόνια, φανατίζεται για να κάνουν οι ολιγάρχες τα κέφια τους και να ασκήσουν την εξουσία τους, παίζει μετά μανίας ΣΤΟΙΧΗΜΑ κι άλλα τυχερά παιγνίδια για να θησαυρίζουν εκείνοι περισσότερο κι όταν δεν χαζεύει τσόντες στο διαδίκτυο ή φιλοσοφεί στον διαδικτυακό καφενέ του facebook, βλέπει Survivor και… έχει και άποψη!
Κατά τα άλλα, δηλώνει Ελληνάρας, απόγονος των αρχαίων Ελλήνων κι ας το δηλώνει με greeklish ή με απόλυτη ανορθογραφία. Τα… «καλά» μυαλά, επιλέγουν μια ξένη ποδοσφαιρική ομάδα, καθώς μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και την κάνουν για εξωτερικό. Από κει, η κριτική στους Έλληνες που δεν τα βγάζουν πέρα και δεν δέχονται να μεταρρυθμιστούν γίνεται εκ του ασφαλούς.
«Δυστυχία σου Ελλάς με τα τέκνα που γεννάς…». Το είπε ο Σουρής ένα αιώνα πίσω και ισχύει ακόμα…
i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.