Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ελεγχόμενη προς το παρόν αλλά όχι ακίνδυνη η κατάσταση στο Αιγαίο με τους Τούρκους



Για «ανιστόρητες και επικίνδυνες εμμονές της Τουρκίας» που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει έκανε λόγο την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε τελετή παράδοσης ξιφών στους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, όπου παρευρέθη συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Βασίλη Νέδου στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε διεκδικήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά «και της αδελφής μας Κύπρου», μιλώντας συγκεκριμένα για «μη τήρηση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, των χωρικών υδάτων της Ελλάδος και της Κύπρου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις απειλές με «στρατηγική ψυχραιμία» και επανέλαβε ότι ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της Αθήνας έχει «ισχυρά θεμέλια» από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Από την Αθήνα δόθηκε και μια σαφής, πλην έμμεση, απάντηση στην τουρκική NAVTEX, n οποία περιέκλειε το Καστελόριζο για τη χρήση ανθυποβρυχιακού καλωδίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή.

Ο γενικός επιθεωρητής Στρατού και υπαρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, επισκέφθηκε και τα τρία φυλάκια που υπάρχουν στα ισάριθμα νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη), όπου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διαπίστωσε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων που εδρεύουν εκεί.
Την Πέμπτη 04 Μαΐου 2017, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, επισκέφθηκε την Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΜΕΓΙΣΤΗΣ, καθώς τη ΡΩ και τη ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ, όπου επικοινώνησε με το σύνολο του προσωπικού και διαπίστωσε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, το εξαιρετικό ηθικό, την αισιοδοξία και τη λεβεντιά που το διακατέχει.

Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η δέσμευση του Καστελόριζου από τους Τούρκους (για «παρέαση κροτάλων», όπως χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη δράση, η οποία προβλέπει τη μεταφορά ενός υποβρυχίου καλωδίου μήκους αρκετών εκατοντάδων μέτρων) αποτελεί συνήθη αν και μη αποδεκτή αντίδραση, από την τουρκική πλευρά, κυρίως όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει ελληνική δραστηριότητα στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες από το ΓΕΣ δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών τόξων και μιας ανεμογεννήτριας στις νήσους Κίναρος και Λέβιθα, οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά της Αμοργού.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αποτελεί μέρος της προσπάθειας ενίσχυσης αλλά και δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας σε μικρές νησίδες του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ περίπου δύο εβδομάδων τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπέρπτηση της Κινάρου.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας υπάρχει μια «μάχη σημειολογίας», η οποία προς το παρόν είναι απολύτως ελεγχόμενη, είναι ωστόσο απολύτως δηλωτική του κλίματος που υπάρχει στο Αιγαίο και των κινδύνων που υπάρχουν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από το υπουργείο Εξωτερικών, το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη διαχείριση των σχέσεών μας με τη γείτονα, τηρείται σιγή ιχθύος στο δόγμα που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς περί προσεκτικών χειρισμών.

Ο κ. Κοτζιάς ασχολείται ιδιαίτερα και με την κατάσταση στη Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο των τελευταίων, σχετικών επαφών του, ήταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς πρωταγωνιστές στα Σκόπια, αλλά και η χθεσινή συνάντησή του με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Ενβέρ Χοτζάι, καταλήγει το δημοσίευμα της Καθημερινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.