Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ «ΚΑΥΤΟ» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Με «θερμό» επεισόδιο απειλεί η Τουρκία τον Ιούλιο


Ο Ακιντζί απειλεί ότι αν αρχίσουμε γεωτρήσεις θα υπάρξουν συνέπειες.

Του ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

Νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε μέρος των οικοπέδων 1, 6, και 7 της ΑΟΖ εξέδωσαν οι Τούρκοι, την ίδια ώρα που το ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion άρχισε τις σεισμογραφικές έρευνες

Με ωμές απειλές για ένταση στην περιοχή σε δύο μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, άρχισε την ομιλία του για το Κυπριακό, χθες, στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Περισσότερο προκλητικός από κάθε άλλη φορά, ο Ακιντζί είπε πως «άρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας» και συνέχισε με απειλές:

«Μπορεί από τον Ιούλιο και μετά η πρόθεση της ε/κ πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία, για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή.

Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση, αλλά να είναι αιτία για συνεργασία».

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για «εποικοδομητική στάση της τ/κυπριακής πλευράς», η οποία θα συνεχισθεί, όπως ισχυρίσθηκε μέχρι τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι από κει και πέρα, αν η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει τις γεωτρήσεις, τότε θα υπάρξει ένταση.

Αντίποινα για έρευνες Ramford Hyperion

Οι απειλές Ακιντζί συνοδεύονται και από τουρκικές προκλήσεις στη θάλασσα. Συγκεκριμένα την ώρα που το υπερσύγχρονο νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion αρχίζει τις σεισμογραφικές του έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία από την πλευρά της συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις, εκδίδοντας βροχή από NAVTEX και εκτελώντας ναυτικές ασκήσεις σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη το βράδυ, η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες NAVTEX, δεσμεύοντας τμήματα των οικοπέδων 1, 6 και 7, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Χθες πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις από τις 3:00 μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα, ενώ θα ακολουθήσουν σήμερα νέες ασκήσεις από τις 5:00 μέχρι τις 7:00.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό Μπαρμπαρός συνεχίζει αδιάκοπα τις παράνομες έρευνές του για έκτη ημέρα στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη χερσόνησο της Καρπασίας μέχρι την Αμμόχωστο, πραγματοποιώντας σε επανάληψη την ίδια ακριβώς πορεία.

Επιστολή Κορνηλίου σε Γκουτέρες

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ήδη στα χέρια του επιστολή από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, αναφορικά με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες, απειλές κ.ά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστολή εστάλη αμέσως μετά την κυκλοφορία στην έδρα του ΟΗΕ ως επισήμου εγγράφου της επιστολής του Τούρκου Πρέσβη Σινιρλίογλου και δεν αποτελεί απάντηση προς αυτήν. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να σταλεί νέα επιστολή επί του θέματος.

Πηγή: sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.