Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Αστυνομικοί με... βερμούδες και μαγιό στο κυνήγι της φοροδιαφυγής στα νησιά



Αλλαγή στο «dress code» των αστυνομικών ελεγκτών και στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με τεράστιους τζίρους - Θα εμφανίζονται ως πελάτες και θα παραγγέλνουν και δύο και τρία ποτά, για να πιάνουν όσους «ξεχνάνε» να κόψουν αποδείξεις - Στο στόχαστρο μπαρ, κλαμπ, συναυλιακοί χώροι και ξενοδοχεία

Αλλαγή στο «dress code» των αστυνομικών ελεγκτών, στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με τεράστιους τζίρους, ακόμη και ξεψάχνισμα των φορολογικών τους βιβλίων περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης της Οικονομικής Αστυνομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας σε κοσμοπολίτικα νησιά και τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ασφαλίτικα τεχνάσματα και κόλπα, αφού θα πηγαίνουν ως πελάτες, ντυμένοι ακόμη και με βερμούδες και μαγιό, θα κατοπτεύουν τον χώρο, θα τσεκάρουν τις ταμειακές μηχανές, θα παραγγέλνουν δεύτερα και τρίτα ποτά, για να δουν αν οι ιδιοκτήτες κόβουν αποδείξεις και στη συνέχεια θα εισβάλλουν τα κλιμάκια, για να επιδώσουν τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σκοπός των Αρχών είναι οι επιχειρηματίες των κέντρων να γίνονται ολοένα και πιο νόμιμοι, ιδιαίτερα στα μεγάλα μαγαζιά, διαφορετικά θα έρχονται αντιμέτωποι με συλλήψεις και τσουχτερά πρόστιμα.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε καλοκαιρινά θέρετρα, πολυτελή σκάφη και τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, συναυλίες επώνυμων καλλιτεχνών, αλλά και στα κέντρα που θα κάνουν τις εμφανίσεις τους, σε ιδιωτικές και δημόσιες μαρίνες -ακόμη και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εκεί, υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές για σαφάρι ακόμα και στις καμαριέρες, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι μεγάλος αριθμός Ελληνίδων, αλλά και αλλοδαπών γυναικών, εργάζονται ως ανασφάλιστες με μεροκάματα της πείνας και χωρίς φυσικά να δηλώνονται στην Εφορία.

Στο σχέδιο δράσης του φετινού καλοκαιριού, αλλά και τις προφορικές εντολές που έχουν λάβει, κυριαρχεί η διαταγή «σαρώστε στοχευμένα». Αξίζει να τονιστεί ότι οι αστυνομικοί ενημερώνονται για τους τρόπους που φοροδιαφεύγουν τους καλοκαιρινούς μήνες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Από μεγάλα ξενοδοχεία μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια, εταιρείες ενοικίασης σκαφών έως ατομικές επιχειρήσεις ενοικίασης μοτοποδηλάτων, ενώ στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν ακόμη και οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες στις κοσμικές παραλίες, που μέχρι πρότινος πληρώνονταν «χρυσές» από τους επώνυμους θαμώνες των κοσμοπολίτικων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.







Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη...

Η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται ιδιαίτερα δυνατή, καθώς εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο αναμένεται να κατακλύσουν νησιά και τουριστικά θέρετρα σε όλη τη χώρα. Με τα δεδομένα αυτά, οι επιτελείς της Οικονομικής Αστυνομίας έδωσαν εντολή να συντάξουν ένα επιχειρησιακό πλάνο που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα διαρκέσει περίπου 100 ημέρες. Θα είναι ένα τεράστιο δίχτυ σαρωτικών ελέγχων που θα απλώνεται από άκρη σε άκρη της χώρας, προσδοκώντας ότι θα φέρει πολλά έσοδα στα κρατικά ταμεία και θα κλείσει τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στην οικονομία.

Κάθε περιοχή θα χαρτογραφείται από τα κλιμάκια και, με βάση το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης, τις καταγγελίες, αλλά και το ιστορικό φορολογικής παραβατικότητας, θα ελέγχεται. Μάλιστα, οι ελεγκτές δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται σε τυπικές παραβάσεις, αλλά να στοχεύουν στη διαπίστωση ουσιαστικών, όπως η χρήση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, η μη απόδοση ΦΠΑ, η τέλεση λαθρεμπορικών πράξεων σε προϊόντα κ.λπ.

«Δεν αρκούμαστε μόνο στον έλεγχο των αποδείξεων. Θα ελέγχουμε τη μαύρη εργασία και θα κάνουμε τον κλασικό έλεγχο για την άδεια λειτουργίας του καταστήματος όπου και εκεί διαπιστώνονται παραβάσεις» τονίζει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας.

Κάθε βράδυ ένα από τα κλιμάκια θα αναλαμβάνει τις ειδικές αποστολές. Σε αυτές οι αστυνομικοί δεν θα είναι τέσσερις, αλλά 15 και οι έλεγχοι που θα διενεργούν θα έχουν να κάνουν με τους μεγάλους χώρους διασκέδασης. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, δύο αστυνομικοί του κλιμακίου θα μεταβαίνουν στο μαγαζί ως πελάτες, θα κατοπτεύουν τον χώρο και θα τσεκάρουν πού βρίσκεται το ταμείο. Και όλα αυτά, γιατί πολλοί καταστηματάρχες σκαρφίζονται ένα σωρό κόλπα, προκειμένου να ξεγλιστρήσουν από την τσιμπίδα των ελέγχων. Για παράδειγμα, στα πρώτα ποτά κόβουν κανονικά αποδείξεις ενώ στα δεύτερα και στα τρίτα οι σερβιτόροι... ξεχνούν να φέρουν τα παραστατικά. Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι αστυνομικοί του κλιμακίου, μετά από σήμα που θα παίρνουν από τους συναδέλφους τους, που θα βρίσκονται ήδη μέσα, θα εισβάλλουν στο κατάστημα και θα κάνουν φύλλο και φτερό τα πάντα.

Για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης, το οποίο επικεντρώνεται σε δύο τομείς. Από τη μία θα ελέγχονται οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα το εποχικό προσωπικό, όπως καμαριέρες, σερβιτόροι κ.ά., πολλοί από τους οποίους δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας. Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει έντονα τις Αρχές, αφού εκτός από Ελληνίδες καμαριέρες δουλεύουν και αλλοδαπές γυναίκες ανασφάλιστες με μισθούς πείνας.

Από την άλλη, οι αποδείξεις που δεν κόβονται στους πελάτες ή η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κρύβονται εισοδήματα και να μπαίνει στην τσέπη μαύρο χρήμα θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Φυσικά, από το πλάνο δεν μπορούν να λείψουν και τα κέντρα διασκέδασης, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ, οι επιχειρήσεις πώλησης τουριστικών ειδών αλλά και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση οχημάτων, μοτοποδηλάτων, μέχρι και ομπρελών και σεζλόνγκ στην παραλία.

Όπως κάθε χρόνο, οι συναυλίες αλλά και οι έξτρα εμφανίσεις μεγάλων ονομάτων της πίστας στα νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπου στο παρελθόν γινόταν όργιο φοροδιαφυγής, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Οικονομικής Αστυνομίας.

Από τους ελέγχους δεν θα γλιτώσουν ούτε οι πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις που συμμετέχουν καλλιτέχνες και στις οποίες θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου και θα πωλούνται ποτά, αναψυκτικά και σνακ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.