Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Καταπληκτική φωτογραφία: Ο πλανήτης Δίας από απόσταση «αναπνοής»


Στην ελληνική μυθολογία ήταν ο βασιλιάς των Θεών του Ολύμπου. Δικαιωματικά, λοιπόν, πρόσφεραν το όνομά του στον μεγαλύτερο και επιβλητικότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ο Δίας στέκει αγέρωχος ανάμεσα στους υπόλοιπους πλανήτες, αποτελώντας μία φυσική
ασπίδα -σύμφωνα με τους αστρονόμους- για τη Γη. Η εικόνα του είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο...
, η φωτογραφία που τράβηξε το διαστημόπλοιο Juno κατά το πέρασμά του από τον «βασιλιά», ξεπερνά σε ομορφιά κάθε φαντασία...

Ένα περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο για τον άνθρωπο, το οποίο, ωστόσο, προσφέρει εικόνες που ταξιδεύουν το μυαλό στο σύμπαν. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο τράβηξε ένα μοναδικό πλάνο από τον Δία, από απόσταση 52.200 χιλιομέτρων, στις 11 Δεκεμβρίου. Μετά από ειδική επεξαργασία, ώστε να γίνει η σύνθεση των πλάνων που εξέπεμψαν οι ειδικές κάμερες, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία μοναδικής ομορφιάς και μεγαλοσύνης φωτογραφία. Αυτός, λοιπόν, είναι ο πλανήτης Δίας, όπως δεν τον είχε αντικρίσει η ανθρωπότητα ποτέ στο παρελθόν...




Η θανατηφόρα ομορφιά της ατμόσφαιρας του πλανήτη προσφέρει μοναδικές εικόνες και χρώματα. Τρομερές -σε μέγεθος και ένταση- καταιγίδες, που όμοιές της δεν θα μπορούσε να αντέξει η Γη.

Η φωτογραφία «έπιασε» τη στιγμή που ο πλανήτης χωρίζεται από το φως και το σκοτάδι που προκαλεί ο Ήλιος, αναδεικνύοντας τα σημεία των δύο πόλων του, τα οποία είναι καλυμμένα από τρομερά καιρικά φαινόμενα.

Η εξερεύνηση του διαστήματος αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τον άνθρωπο. Πριν ξεκινήσει η μεγάλη περιπέτεια, η επιστήμη καλείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων. Η χαρτογράφηση της «γειτονιάς» μας είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει. Ακολουθεί η διαπίστωση των ιδιαίτερων στοιχείων και η αποκάλυψη μυστικών του σύμπαντος που μπορούν να καθορίσουν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Αποστολές για την εξερεύνηση του σύμπαντος και ειδικότερα του ηλιακού μας συστήματος έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, σε συνδυασμό με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπεια που έχουν στηθεί τόσο στη Γη, όσο και εκτός ατμόσφαιρας. Τα αποτελέσμα και τα ευρήματα που στέλνουν είναι τόσο πολλά, που ο αριθμός των επιστημόνων δεν αρκεί για την επεξεργασία τους.

Οι μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση, προγραμματίζουν ήδη το επόμενο βήμα. Το ταξίδι του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες. Αρχικά με βάσεις στη Σελήνη. Ακολούθως στο αφιλόξενο περιβάλλον του Άρη, στη συνέχεια ακόμη πιο μακριά. Εκεί που δεν υπάρχει ύστατο σύνορο.

Μοναδική εικόνα από την επιφάνεια του Άρη

Πριν από λίγα 24ωρα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη. Πιο ξεκάθαρη από κάθε άλλη φορά. Ο κόκκινος πλανήτης, ο Κρόνος, ο Δίας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Στον Εγκέλαδο του Κρόνου, ένα από τα πολλά φεγγάρια του μεγάλου πλανήτη, ανακαλύφθηκαν ζώνες που μπορούν να αναπτύξουν ζωή, άρα και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την παρουσία του ανθρώπου. Όλα αυτά, σε ένα μέλλον που σήμερα φαντάζει ως επιστημονική φαντασία, αλλά που καθίσταται ως υποχρέωση, όπως τονίζουν με αγωνία οι επιστήμονες, εξαιτίας των αλλαγών που επέρχονται στη Γη και της ανάγκης που θα προκύψει με τη ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού.

Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.