Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Παυλόπουλος: Η COSCO υπόδειγμα συνεργασίας


Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
στο Πεκίνο της Κίνας ενώπιον των παρευρισκόμενων στη συνάντηση ανωτάτου επιπέδου “Belt and Road Forum” υπό την πρωτοβουλία του Κινέζου Προέδρου Xi Jhinping.

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ ξανά με αυτόν τον άμεσο τρόπο -όπως και τον Σεπτέμβριο του 2015 ευχόμενος τότε για την 66η Επέτειο της Ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας- με τον φίλο Κινεζικό Λαό αλλά και με τους συμμετέχοντες στην Συνάντηση Ανωτάτου Επιπέδου για την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» του Φίλου Κινέζου Προέδρου κ. Xi Jhinping.

Η συγκεκριμένη ιδέα βασίζεται τόσο στην Αρχαία Κινεζική Φιλοσοφία όσο και στον αρχαίο δρόμο του μεταξιού, ο οποίος αφενός χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της Ειρήνης και της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας. Και, αφετέρου, συμβάλλει ουσιωδώς στην ανάπτυξη έργων υποδομής, στην προώθηση του εμπορίου, στην οικονομική ενοποίηση και στην προσέγγιση μεταξύ των Λαών και των Κοινωνιών που συνδέονται, είτε χερσαίως είτε θαλασσίως, με την πραγμάτωση της ιδέας αυτής. Για την Ελλάδα, η θαλάσσια οδός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο μέσω της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Η Ελλάδα, Χώρα Ευρωπαϊκή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει υπάρξει σε όλη της την ιστορία ανοιχτή στην επικοινωνία και στην διασύνδεση διαφορετικών χωρών και πολιτισμών.

Υποστηρίζουμε με θέρμη την εν λόγω πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας συνεργασίας με την Κίνα. Και είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε δημιουργικώς προς αυτή την κατεύθυνση. Τούτο, άλλωστε, υπογραμμίζει και η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Συνάντηση του Πεκίνου. Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος τους Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενθαρρύνει την περαιτέρω συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.

Και σε αυτή την κατεύθυνση προωθεί κάθε πρωτοβουλία η οποία θα φέρει εγγύτερα την Ευρώπη με την Ασία. Η επένδυση της COSCO στον λιμένα του Πειραιά αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα μιας αρμονικής και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας και αναδεικνύει τον Πειραιά ως έναν από τους σημαντικότερους κόμβους γεωστρατηγικής διασύνδεσης της Κίνας και της Ασίας εν γένει με την Ευρώπη.

Για την Ελλάδα, η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» αναδεικνύει και την ισχυρή θέληση για στενότερη διασύνδεση των εμπλεκόμενων σε αυτό Κόσμων και Πολιτισμών. Ως Χώρες που είναι κληρονόμοι δύο από τους αρχαιότερους Πολιτισμούς, η Ελλάδα και η Κίνα πάντα εκτιμούν και υποστηρίζουν η μια την άλλη, αναπτύσσοντας πολυδιάστατες συνεργασίες,

Η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» έχει μεγάλη σημασία και για την ενίσχυση, διεθνώς, του Πολιτισμικού διαλόγου καθώς και για την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, γεγονός το οποίο τονίσθηκε και από τους συμμετασχόντες στο Forum των Αρχαίων Πολιτισμών που διοργανώθηκε προσφάτως στην Αθήνα

Εύχομαι ειλικρινώς και ενθέρμως κάθε επιτυχία σε αυτήν την, κυριολεκτικώς, κορυφαία Συνάντηση, η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη μετατροπής σε πράξη ενός οράματος σημαντικού για την εξεύρεση λύσεων σε καίριες προκλήσεις και προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στην εποχή μας η Διεθνής Κοινότητα στο σύνολό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.