Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οργή στην Kύπρο: Δεν θα ανεχτούμε τσαμπουκάδες των Τούρκων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ



ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΟ ΝΕΟ «ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ» ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
Κυπριακή ΑΟΖ: Σήκωσε τελικά η Λευκωσία τα γάντι της τουρκικής πρόκλησης, μετά και την απαράδεκτη επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου προς το διεθνή οργανισμό, με την οποία χαρακτήρισε «προκλητική ενέργεια» της κυπριακής κυβέρνησης την παραχώρηση αδειών για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου, ξεκαθάρισε πως τα όσα αναφέρει ο κ. Σινιρλίογλου στην επιστολή του «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε».


«Οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν, όπου δει», πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου.

Η απάντηση του Κύπριου αξιωματούχου έρχεται, ουσιαστικά, να επιβεβαιώσει την ανησυχία του Newsbomb.gr, για την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που, άλλωστε, έχει επισημανθεί πολλές φορές, μέσα από αλλεπάλληλα και εκτενή ρεπορτάζ.

Απαράδεκτες δηλώσεις

Την Τρίτη (02/05/2017) σε επιστολή που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Σινιρίογλου, η Άγκυρα ουσιαστικά απείλησε με πόλεμο, όχι μόνο αμφισβητώντας την δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δήλωσε με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Αρκεί φυσικά και μόνο να κοιτάξει κάποιος τον χάρτη των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ για να αντιληφθεί το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης, που ουσιαστικά θεωρεί ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αίγυπτου ενώ, Ελλάδα και Κύπρος περιορίζονται μόνο στην υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κυπρου.

Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέλαβε τη θέση, την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις, σύμφωνα με την οποία έχει δικαιώματα και συμφέροντα, δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Ο Σινιρίογλου δηλώνει ακόμη ότι η άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της».

Η επιστολή Σινιρίογλου επισημοποιεί τις απειλές, καθώς αναφέρει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και «δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».

Η νέα αυτή τουρκική παρέμβαση, σύμφωνα με το mignatiou.com γίνεται την στιγμή που στην Κύπρο υπάρχει ενεργειακός οργασμός, με το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion να ξεκινά εντός των ημέρων τις προγραμματισμένες έρευνες του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η TOTAL προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο και την ίδια στιγμή το τουρκικό σκάφος Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Η Άγκυρα, με την στήριξη και του Έσπερ βαν Έιντε, επιχειρεί με απειλές και εκβιασμούς να επιτύχει το πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναστολή της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντας τα ως προϋπόθεση για την «πρόοδο» των συνομιλίων και δήθεν για να μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και η προοπτική επανάληψης μιας νέας Γενεύης.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.