Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η εικόνα του Ψηλορείτη από τη Σαντορίνη που προκάλεσε συζήτηση Η χιονισμένη Κρήτη από τη Σαντορίνη

Η εικόνα του Ψηλορείτη από τη Σαντορίνη που προκάλεσε συζήτηση
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες μία φωτογραφία που τραβήχτηκε από το χωριό Πύργος της Σαντορίνης, που δείχνει σύμφωνα με τον άνθρωπο που τη δημοσίευσε τον Ψηλορείτη, στο Ν. Ηρακλείου.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας δημιούργησε πάρα πολλά σχόλια για την αυθεντικότητα της, ενώ υπήρχε διχογνωμία, κυρίως ανάμεσα σε Κρητικούς αναγνώστες, για το αν πρόκειται για τον Ψηλορείτη ή τα Λευκά Όρη.

Ωστόσο ο κ. Φιλάρετος Δημόγλου έδωσε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook απάντηση για την γνησιότητα της φωτογραφίας και ότι δεν πρόκειται για μοντάζ.

plpsilkr6

Αληθινή η φωτογραφία του Ψηλορείτη - Τι λένε οι ειδικοί για το αν είναι ο Ψηλορείτης ή τα Λευκά Όρη

Όπως θα δείτε και παρακάτω, το σίγουρο είναι ότι η φωτογραφία είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού το Flashnews.gr έχει στην διάθεση του φωτογραφίες από την αντίθετη κατεύθυνση, από τα Χανιά προς τις Κυκλάδες.
Η μόνη ίσως διχογνωμία που υπάρχει είναι για το αν πρόκειται για τον Ψηλορείτη ή την οροσειρά των Λευκών Ορέων, όπου εκεί προσπαθήσαμε να λάβουμε απαντήσεις από τους ειδικούς.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Στ. Μπαδογιάννη, Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, μας δήλωσε ότι ο ορεινός όγκος που φαίνεται να μοιάζει πάρα πολύ με τα Λευκά Όρη, ωστόσο δεν είναι 100% σίγουρος, γιατί ο ανάγλυφο ενός βουνού αλλάζει ανάλογα με την οπτική γωνία. Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι είναι δυνατόν να φαίνεται η Κρήτη από την Σαντορίνη, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων έχουν δει από τα Λευκά Όρη την κορυφή του Ταύγετου.
Ανάλογη επικοινωνία είχαμε και με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου, όπου γνωρίζουν καλύτερα από όλους το μυθικό βουνό, όπου μας επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον Ψηλορείτη.
Εμείς προσπαθήσαμε μέσα από το Google Earth, να αποτυπώσουμε τους δύο ορεινούς όγκους, σε μία νοητή ευθεία από τον Πύργο στην Σαντορίνη, παραθέτουμε τις εικόνες και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.




plpsilkr1
Google Earth ορεινός όγκος Ψηλορείτη
plpsilkr2
Google Earth ορεινός όγκος Λευκών Ορέων

Από την Κρήτη φαίνονται καθαρά οι Κυκλάδες

Σήμερα δημοσιεύουμε τρεις φωτογραφίες από την αντίθετη πλευρά, από την Κρήτη προς τις Κυκλάδες.
Οι φωτογραφίες είναι του κ. Παντελή Ζουλάκη, κάτοικο στο χωρίο Ασκύφου στα Σφακιά και ιδιόκτητη μίας από τις (καλύτερες) ταβέρνες της περιοχής.
Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτογραφία τραβήχτηκε πέρυσι στα μέσα Μαΐου από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στον δρόμο για το Οροπέδιο της Ταύρης και σε υψόμετρο περίπου 1.100μ.
Από κάτω φαίνεται καθαρά ο κόλπος της Σούδας και στο βάθος μία σειρά από νησιά των Κυκλάδων.
Ο ίδιος όπως μας είπε δεν γνωρίζει ποια νησιά είναι, ωστόσο η νοητή ευθεία από την άκρη του κόλπου της Σούδας προς Βορρά, καταλήγει κάπου στην Αντίμηλο, στην Μήλο και την Φολέγανδρο.
plpsilkr3
plpsilkr4
plpsilkr5

Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον γνωστό Μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα μας εξήγησε ότι το φαινόμενο της «Οπτικής μεγέθυνσης» οφείλεται σε αντικατοπτρισμό, όπως ακριβώς είχε αποτυπωθεί και σε σχετικό ρεπορτάζ τον Αύγουστο του 2015, όπου η νήσος Θοδωρού στα Χανιά είχε εμφανιστεί μεγεθυμένη.
Μάλιστα τον ρωτήσαμε αν είναι δυνατόν να φαίνεται σε τόση μεγάλη απόσταση ένα νησί ή μία οροσειρά και μας εξήγησε ότι σε ευθεία γραμμή και ανάλογα πάντα το υψόμετρο που βρισκόμαστε, το μάτι μπορεί να δει περίπου 50 χλμ. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί φυσικό φαινόμενο.
 newsbeast.gr

Η χιονισμένη Κρήτη από τη Σαντορίνη
 
Ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο απαθανατίστηκε σε μία φωτογραφία που δείχνει τη χιονισμένη Κρήτη από τη Σαντορίνη.
Η φωτογραφία αναρτήθηκε στην σελίδα Μeteo Gr στο facebook και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μία αρκετά σπάνια φωτογραφία από Σαντορίνη, καθώς τα χαμηλά ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού να δουν τον χιονισμένο Ψηλορείτη της Κρήτης, περίπου 140km μακριά!».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.