Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ;;;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο γνωστός Τούρκος διπλωμάτης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Νταβούτογλου, Feridun Sınırlıoğlu, όπως έγινε γνωστό επέδωσε στις 12 Απριλίου 2017  στον ΟΗΕ  ένα πρωτοφανές έγγραφο, με το οποίο η Τουρκία θεωρεί casus belli την πραγματοποίηση από την Κυπριακή
Δημοκρατία ερευνών για ενεργειακά κοιτάσματα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και παράλληλα η Άγκυρα δεσμεύει όλη την περιοχή πέριξ του Καστελόριζου, ακυρώνοντας στην ουσία την ελληνική επικράτεια στην περιοχή αυτή.

Συγκεκριμένα ο Φεριντούν Σινιρλίογλου κατήγγειλε προς τον διεθνή οργανισμό ως «προκλητική» την ενέργεια της κυπριακής Κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τον ισχυρισμό πως μέρος του τεμαχίου αυτού βρίσκεται εντός των… ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πρώτη αντίδραση από την Κύπρο ήταν ότι η Κύπρος απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις και συνεχίζει κανονικά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άγκυρα εντωμεταξύ ανακοινώνει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που πηγάζουν από το… διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να διεξάγουν «χωρίς εξουσιοδότηση δραστηριότητες, που αφορούν τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως υπογραμμίστηκε κατά έντονο τρόπο σε πολλές δηλώσεις για το θέμα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και πιο πρόσφατα στις 6 Απριλίου 2017».
Το ερώτημα τώρα που τίθεται είναι η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα διατιθέμενη να τραβήξει το «σχοινί» σε μια περιοχή ήδη εύφλεκτη σαν μπαρουταποθήκη, με ρωσικό και αμερικανικό στόλο να περιπολούν και το Ισραήλ απέναντι να παρακολουθεί με μεγάλη ένταση τις εξελίξεις ;;;
Για όσους γνωρίζουν την τουρκική πραγματικότητα, ξέρουν πως εκείνο που υπολογίζουν πάντα στην Άγκυρα πριν από κάθε κίνηση τους είναι η πιθανή αντίδραση του αντίπαλου. Η συνηθισμένη τακτική των Τούρκων είναι να ρίχνουν πολλά στο «μεϊντάνι» για να πάρουν λιγότερα, αλλά πάλι αρκετά για αυτούς, (τουρκικό παζάρι). Το ίδιο γίνεται και τώρα.
Στην δεδομένη περίπτωση όμως παίζονται πολλά συμφέροντα και αυτό το γνωρίζουν κατά στην τουρκική πρωτεύουσα, γι’ αυτό και δύσκολα, παρά την αλαζονεία της τουρκικής ηγεσίας, θα τολμήσουν να τραβήξουν το σχοινί, ενέργεια που μπορεί να ανάψει φωτιές μέσα στην ίδια την Τουρκία, (ο νοών νοείτω).
Αυτό όμως σε μεγάλο μέρος θα εξαρτηθεί και από το να καταδειχτεί συγκεκριμένα η δική μας αποφασιστικότατα. Η αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα δικά μας εθνικά δίκαια και συμφέροντα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.