Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Φορολογούν, χωρίς ντροπή, κάτω από το όριο φτώχειας του 2012


Του Μιχάλη Χαιρετάκη

Δε θα σας κουράσω με διαγράμματα, δείκτες και αναλύσεις, με μια φράση η είδηση είναι:

Η "αριστερή" μας κυβέρνηση, ανήμερα πρωτομαγιάς πετσοκόβει το αφορολόγητο στα 5.681 ευρώ και φορολογεί, κάτω απο το όριο της φτώχειας του 2012 που ήταν 5.708 ευρώ.

Πως γίνεται αυτό;

Είναι σε όλους γνωστό το παράδειγμα με το κοτόπουλο που τρώει ο πλούσιος ολόκληρο και ο φτωχός μένει νηστικός αλλά στατιστικά έχουν φάει απο μισό και οι 2.

Το πως η στατιστική και οι δείκτες κοροιδεύουν φαίνεται ξεκάθαρα στον πίνακα με τον δείκτη φτώχειας mundi με την Τυνησία, το Καζαχστάν και την Κίνα να συναγωνίζονται την Αυστρία την Ελβετία και την Ταϊβάν στο ποια χώρα έχει τα μικρότερα ποσοστά φτώχειας.

Με ανάλογο τρόπο η στατιστική της Eurostat, εξακολουθεί να δίνει μια στρεβλή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα

Το όριο κινδύνου της φτώχειας για κάθε χώρα της ΕΕ δεν υπολογίζεται σε απόλυτες τιμές αλλά
καθορίζεται στο 60 % του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου μέσου εισοδήματος.

Πράγμα που σε απλά λόγια σημαίνει ότι όσο φτωχαίνει η χώρα τόσο πέφτει και το όριο κινδύνου φτώχειας. Και αν φτωχαίνουν ομοιόμορφα οι πολίτες λόγω των άμεσων και έμμεσων φόρων τότε μειώνεται και το όριο κινδύνου της φτώχειας.

Είναι αυτά τα μαγικά που σε κάνουν να ψυλλιάζεσαι οτι τα "λάθη" στις συνταγές λιτότητας που μας επιβάλλουν 7 χρόνια τωρα,κάθε άλλο παρά λάθη είναι και ότι όλα είναι προσεκτικά υπολογισμένα ώστε να "ξεφουσκώσει" το ΑΕΠ στα επίπεδα των πιο φτωχών χωρών της ΕΕ και παράλληλα η δημόσια και ιδιωτική περιουσία να αλλάξει χέρια.

Ο φτωχός του 2012 αν και φορολογείται κάθε χρόνο και πιο άγρια όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 2017 θεωρείται πλέον ικανός για να πληρώσει ακόμα περισσότερα χρήματα. Την ίδια ώρα το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας παραμένει περίπου σταθερό γύρω στο 20%.

Με αυτούς το ρυθμό μην απορήσετε αν σε μερικά χρόνια φορολογείται το εισόδημα ακόμα και των 4000 ευρώ ενώ το όριο της φτώχειας βρίσκεται πολύ κάτω απο τα 3500 ευρώ.

Μπορεί να μην τα φάγαμε όλοι μαζί όπως ισχυρίστηκε ο Θ. Πάγκαλος πριν λίγα χρόνια, αλλά το μόνο βέβαιο είναι οτι πεινάμε και θα πεινάμε όλο και περισσότερο όλοι μαζί.











freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.