Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

“Δεν μπορούμε να απομακρύνουμε την Τουρκία από την ΕΕ” λέει η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να απομακρύνει την Τουρκία παρά τις ανησυχίες για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και φάνηκε να υποβαθμίζει τις συζητήσεις ότι οι φιλοδοξίες της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τελειώσει.


Ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης λόγω της καταστολής των διαφωνούντων από τον Ερντογάν, των δηλώσεών του για «ναζιστικές» πρακτικές στη Γερμανία και ενός δημοψηφίσματος που του χορήγησε σαρωτικές νέες εξουσίες.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Berliner Zeitung, η Μέρκελ είπε πως η Τουρκία είναι «ένας σημαντικός εταίρος στη μάχη κατά του ισλαμικού τρόμου» και πως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα. «Δεν μπορείς απλώς να απομακρύνεις έναν τέτοιο εταίρο, ακόμη και υπό το φως αρνητικών εξελίξεων τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Μέρκελ ήταν πιο επιφυλακτική, αν και επανέλαβε πως η Τουρκία θα υπερβεί μια κόκκινη γραμμή της ΕΕ, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή. «Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να συζητήσουμε από κοινού τι είδους μελλοντική σχέση θέλουμε με την Τουρκία», είπε.

Η Μέρκελ απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις ορισμένων συντηρητικών συμμάχων της να γίνουν πιο αυστηροί οι κανονισμοί για την απόκτηση διπλής υπηκοότητας, που αφορούν έως και τρία εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, ένα θέμα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

 «Η διπλή υπηκοότητα δεν θα αποτελέσει θέμα της προεκλογικής εκστρατείας όπως ήταν το 1999», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Koelner Stadt Anzieger, αναφερόμενη στη διαμάχη που υφίστατο προτού η Γερμανία αλλάξει τους κανόνες το 2000 καθιστώντας ευκολότερη την απόκτηση διπλής υπηκοότητας. Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει κάνει λόγο την τελευταία δεκαετία για την ανάγκη μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία. Η άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντείνει τη διαμάχη.

 militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.