Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

The Times: Το Facebook δεν απομάκρυνε αναρτήσεις εξτρεμιστών παρότι είχε ενημερωθεί Τι απαντά ο ιστότοπος

The Times: Το Facebook δεν απομάκρυνε αναρτήσεις εξτρεμιστών παρότι είχε ενημερωθεί

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας χρησιμοποίησε πλαστό προφίλ για να καταγγείλει αναρτήσεις παιδικής πορνογραφίας και ακραίας ισλαμικής προπαγάνδας

Το Facebook απέτυχε να απομακρύνει δεκάδες αναρτήσεις εξτρεμιστών και παιδικής πορνογραφίας ακόμη και μετά την ενημέρωση των συντονιστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για το ενδεχόμενο να περιείχαν παράνομο περιεχόμενο, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Times που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Χρησιμοποιώντας πλαστό προφίλ το οποίο δημιούργησε τον περασμένο μήνα, δημοσιογράφος των Times εντόπισε εικόνες και βίντεο που εγκωμιάζουν το Ισλαμικό Κράτος και τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις στο Λονδίνο και στην Αίγυπτο, μαζί με ωμές εικόνες παιδικής πορνογραφίας και ζήτησε από τους συντονιστές του δικτύου να τις απομακρύνουν.

Οι συντονιστές του Facebook απομάκρυναν ορισμένες από τις εικόνες αυτές αλλά άφησαν αναρτήσεις υπέρ των τζιχαντιστών που υμνούν τις πρόσφατες επιθέσεις και καλούν για την πραγματοποίηση και άλλων. Η εταιρία εμφανίστηκε να αναλαμβάνει δράση μόνο όταν ο δημοσιογράφος των Times αποκάλυψε την ταυτότητά του και είπε ότι κάνει ένα ρεπορτάζ για το θέμα.

Η μη απομάκρυνση περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, μετά την ενημέρωση αξιωματούχων της εταιρίας για την ύπαρξή του, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης για τον ρόλο του Facebook στην προώθηση της δημοσίευσης και της διανομής τέτοιων εικόνων.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως η εταιρία έχει τώρα απομακρύνει όλες τις εικόνες που χαρακτηρίστηκαν από τους Times δυνητικά παράνομες, παραδεχόμενος πως "παραβιάζουν τις πολιτικές μας και δεν έχουν θέση στο Facebook".

"Λυπούμαστε που συνέβη", ανέφερε σε μια δήλωση ο Αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων του Facebook Τζάστιν Οσόφσκι. "Είναι σαφές πως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να ανταποκριθούμε στα υψηλά κριτήρια που δικαίως αναμένει ο κόσμος από το Facebook".

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν στην αστυνομία την ύπαρξη εξτρεμιστικού περιεχομένου μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Αρνήθηκε να απαντήσει αν ερευνά κατά πόσον το Facebook απέτυχε να αναλάβει δράση όταν ενημερώθηκε για το παράνομο περιεχόμενο.

"Όπου το υλικό παραβιάζει τους τρομοκρατικούς νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μονάδα Αναφοράς στο Διαδίκτυο Κατά της Τρομοκρατίας (CTIRU) θα επιδιώκει, όπου είναι δυνατό, την απομάκρυνση του περιεχομένου συνεργαζόμενη με την εταιρία που το "φιλοξενεί” στο διαδίκτυο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.