Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ρωσία: Μόνο 23 από τους 59 αμερικανικούς Τόμαχοκ στη Συρία βρήκαν το στόχο τους…οι περισσότεροι χτύπησαν άμαχους σε παρακείμενο χωριό ΒΙΝΤΕΟ


Απρίλιος 12, 2017. 08:07
Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει την ακρίβεια και τη σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας της  αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης στην αεροπορική βάση αλ Σάιρατ στη Συρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το Πεντάγωνο προσπάθησε να εντυπωσιάσει το αμερικανικό κοινό με το κόστος της αξιοπιστίας μπροστά στα μάτια των επαγγελματιών του στρατού.
«Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από το Πεντάγωνο για δήθεν υψηλή απόδοση της μαζικής ρίψης πυραύλων Τόμαχοκ στην αεροπορική βάση Σάιρατ έγιναν για το αμερικανικό κοινό και όχι για τους επαγγελματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ .
Την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 59 πυραύλους Κρουζ Τόμαχοκ (Tomahawk) από τα ύδατα της Μεσογείου κατά της αεροπορικής βάσης Σάιρατ που ελέγχεται  από την κυβέρνηση της Συρίας. Η επίθεση είχε διαταχθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ, ως δήθεν αντίποινα στην χημική επίθεση στο Χαν Σαϊχούν που συνέβη στις 4 Απριλίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μόνο 23 από τους 59 Τόμαχοκ που εκτοξεύθηκαν από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατάφεραν να καταστρέψουν το στόχο τους. Ένα τέτοιο ποσοστό χαμηλής απόδοσης, όμως, δεν σταμάτησε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς να χαρακτηρίσει την αποστολή των ΗΠΑ ως επιτυχία.
«Η αξιολόγηση του Υπουργείου Άμυνας είναι ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τη βλάβη ή την καταστροφή των τόπων καυσίμων και πυρομαχικών, τις δυνατότητες αεράμυνας και 20 τοις εκατό των επιχειρησιακών αεροσκαφών της Συρίας», δήλωσε ο Ματίς τη Δευτέρα.
«Η συριακή κυβέρνηση έχει χάσει την ικανότητά της να εφοδιάζεται με καύσιμα ή να λειτουργήσει το αεροδρόμιο Σάιρατ, η χρήση του διαδρόμου παύει να έχει στρατιωτικό ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
Σχολιάζοντας την αξιολόγηση του Ματίς, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αμφισβήτησε την ακρίβεια των αμερικανικών χτυπημάτων και την αποτελεσματικότητα του κόστους τους.
Οι ομοβροντίες των πυραύλων Κρουζ  είναι καλή για τις τηλεοπτικές εικόνες, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, δεν έχει νόημα η εκτόξευση όλων αυτών των πυραύλων για μια σχετικά μικρή περιοχή - στόχο, από μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι όλοι οι στόχοι βρίσκονταν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και οι Αμερικανοί θα μπορούσαν εξίσου να έχουν απόδοση με τη ρίψη των ακριβών πυραύλων Τόμαχοκ από μπαλόνια αέρος.
«Εάν οι 59 πύραυλοι Τόμαχοκ δεν είχαν ριφθεί από εκατοντάδες μίλια μακριά, αλλά αντίθετα έπεφταν στη Σάιρατ από μπαλόνια αέρος, η αποτελεσματικότητα μια τέτοιας επίθεσης θα είχε το ίδιο κόστος (πάνω από $ 100 εκατομμύρια) και με ακρίβεια χτυπήματος», είπε ο υποστράτηγος.
Η πλειοψηφία των θυμάτων της αμερικανικής επίθεσης ήταν άμαχοι που ζούσαν σε ένα χωριό κοντά στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της  Χομς, Ταλάλ αλ Μπαράζι, ο  οποίος δήλωσε ότι συνολικά 14 άτομα μεταξύ των οποίων εννέα αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν από την πυραυλική επίθεση.
Εν τω μεταξύ, η αεροπορική βάση έχει παραμείνει σχεδόν άθικτη και επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με έναν άλλο αυτόπτη μάρτυρα που είπε ότι «οι ζημιές στο σταθμό και το αεροδρόμιο της αεροπορικής βάσης έχουν αποκατασταθεί την ίδια ημέρα και συνεχίζονται οι δραστηριότητες από την ίδια ημέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.