Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Διεκδικεί την Αφροδίτη, ο δήμος Μήλου



Προσπάθεια για την επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου ξεκινάει ο Δήμαρχος του νησιού Γεράσιμος Δαμουλάκης και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 8 Απριλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Μήλου με παρουσία της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο τριπλούν Όλγας Βασδέκη ο κ. Δαμουλάκης τόνισε ότι θα συγκροτήσει Επιτροπή Διεκδίκησης με την Όλγα Βασδέκη, την αντιδήμαρχο Ζαμπέτα Τούρλου κ.α. προκειμένου να επιστρέψει ένα από τα πιο ιστορικά αγάλματα του κόσμου, τη ξενιτεμένη κόρη που συμβολίζει την ομορφιά και αποτελεί από τα σημαντικότερα εκθέματα του Λούβρου.

Επισήμανε επίσης ο Δήμαρχος κ. Δαμουλάκης ότι ως Δημοτική Αρχή έχουν βάλει πολύ ψηλά αυτή την προσπάθεια γιατί το νησί έχει πολλά σύμβολα και είναι ακόμη στην διεκδίκηση ο Ποσειδώνας που σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Αθήνας.

Η διεκδίκηση δεν θα γίνει διά της δικαστικής οδού, αλλά θα γίνει ενημέρωση ότι υπήρξε πολεμική πράξη καθώς οι Γάλλοι την πήραν με το πολεμικό πλοίο «Εστατέτ» που είχε κυβερνήτη τον Ολιβιέ Μπουτιέ.

Το άγαλμα της Αφροδίτης που κοσμούσε την είσοδο του Αρχαίου Σταδίου μαζί με εκείνο του Ποσειδώνα- όπως τόνισε ο κ. Δαμουλάκης – πραγματικά αγαλλίαζε τους ανθρώπους όπως ερμηνεύεται και η λέξη άγαλμα. Στην περίπτωση της Αφροδίτης, το άγαλμα της οποίας διεκδικήθηκε από πολλούς λαούς, γίνεται πλέον, εφαρμογή της λέξης «αγαλλίαση».

Η αντιδήμαρχος κ. Ζαμπέτα Τούρλου ανέφερε ότι το άγαλμα της Αφροδίτης έχει δώσει μεγάλη έμπνευση στην τέχνη και πως στο Μουσείο του Λούβρου στην Γαλλική πρωτεύουσα η Αφροδίτη της Μήλου μαζί με την Μόνα Λίζα (Τζοκόντα) και την Άπτερο Νίκη της Σαμοθράκης αποτελούν τα σημαντικότερα εκθέματα για τους επισκέπτες του.

http://milosvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.