Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ανοίγει και άλλο η μισθολογική ψαλίδα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα



Διεύρυνση της “ψαλίδας” μεταξύ των μισθών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat για το δ' τρίμηνο του 2016. Ειδικότερα,
σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», τη στιγμή που στο Δημόσιο το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 3,4% στο ιδιωτικό τομέα το αντίστοιχο κόστος μειώθηκε κατά 3,3%.

Ακόμη μεγαλύτερη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η διαφορά αυτή δεν οφείλεται στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην αύξηση του αριθμού τους, των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων.


Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μονιμοποίηση μέσω ΑΣΕΠ 30.000 συμβασιούχων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Τα στοιχεία της Eurostat

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», βάσει των επιμέρους ποσοτικών στοιχείων, το δ΄ τρίμηνο του 2016 το ωριαίο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 0,7%, αλλά οι εισφορές και τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 13,4%. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά το ωριαίο εργασιακό κόστος να αυξηθεί κατά 3,4%.

Αντιθέτως στον ιδιωτικό τομέα, οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ μείωση 5,9% καταγράφηκε στα επιδόματα και στις εισφορές.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης στην «Καθημερινή» η διεύρυνση της διαφοράς οφείλεται στο γεγονός ότι στο Δημόσιο γίνονται προσλήψεις, ενώ στον ιδιωτικό τομέα παρατηρείται συρρίκνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η «Καθημερινή» για το 2016 ο αριθμός των εργαζόμενων στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 6.803 άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 37.667 άτομα. Διεύρυνση υπάρχει και στο τομέα των συμβασιούχων στο Δημόσιο, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 σημειώθηκαν 3.873 προσλήψεις συμβασιούχων και μετακλητών.
ΣΕΒ: Να μη φαγωθεί το πλεόνασμα σε προσλήψεις

Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα που προήλθε από το στραγγάλισμα του ιδιωτικού τομέα για παροχές και δημιουργία θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα απευθύνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

«Η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και εργασίας για τη χρηματοδότηση μιας πολιτικής παροχών έχει στραγγαλίσει τον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει ο ΣΕΒ και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να υποκαταστήσει την ιδιωτική οικονομία, με τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.