Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Η παράνομη υλοτομία κατέστρεψε αρχαία δάση των Βαλκανίων, η οικολογική καταστροφή στην Αλβανία και το μορατόριουμ για την αντιμετώπισή της, συνεχής καταστροφή και των Ελληνικών δασών από Αλβανούς λαθροϋλοτόμους

Η Αλβανία αντιμετωπίζει μια οικολογική καταστροφή, από την παράνομη υλοτομία.
Αριθμητικά στοιχεία που συνέλεξε για έρευνα η "Balkan Investigative Reporting Network, or BIRN" δείχνουν ότι δασικές εκτάσεις στο μέγεθος μικρής πόλης ισοπεδώνονται κάθε χρόνο στην Αλβανία.


στην Αλβανία, προς τα δυτικά, μια δασική περιοχή μεγαλύτερη από το μέγεθος της πρωτεύουσας των Τιράνων ισοπεδώθηκε το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
οι δασοφύλακες προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια στις πράξεις των βίαιων παράνομων υλοτόμων.
οι δασοφύλακες  που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι,  αναγκάστηκαν να περιπολούν εκατοντάδες στρέμματα και να αντιμετωπίσουν το βίαιο οργανωμένο έγκλημα οπλισμένοι μόνο με τα βιβλία των προστίμων.
«Έχω παιδιά στο σπίτι και θέλουν να έχουν ένα πατέρα και χρειάζονται φαγητό στο τραπέζι», είπε ένας δασοφύλακας. «Έτσι, μερικές φορές "το βλέπουμε αλλιώς", όχι επειδή δεν πληρωνόμαστε, αλλά επειδή η ζωή μας απειλείται.»

στο εθνικό πάρκο Lura της Αλβανίας- ένα από τα φυσικά κοσμήματα των Βαλκανίων- όπου έχουν προκληθεί μεγάλες ζημίες, οι δύο δασοφύλακες εκεί, χρεώνονται με τη φύλαξη  24.700 στρεμμάτων.
Η χειρότερα πληγείσα περιοχή είναι η απομακρυσμένη λίμνη των λουλουδιών,  Lake of Flowers, Liqeni i Luleve,  όπου έχουν εξαφανιστεί μεγάλες εκτάσεις δάσους.
Δορυφορικές εικόνες  δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα δάση κάλυπταν το 51% του αλβανικού εδάφους πριν από το 1990, σε σύγκριση με το 25% που καλύπτουν  σήμερα.

Τα επίσημα στοιχεία που λαμβάνονται από τη BIRN δείχνουν ότι το 2011, εκατομμύρια  χωρικά κυβικά ξυλείας (έως και 46 million cubic feet of trees) κόπηκαν παράνομα στην Αλβανία - το ισοδύναμο των 11.600 στρεμμάτων, μια περιοχή μεγαλύτερη από το μέγεθος (της πρωτεύουσας) των Τιράνων.
Οι εκτιμήσεις προέρχονται από μια επίσημη έκθεση που συντάχθηκε από τον Arsen Proko, τότε διευθυντή των δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αντιμετωπίζοντας το μεγάλης κλίμακας πρόβλημα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Lefter Koka, διέταξε την απαγόρευση της εξαγωγής του κάρβουνου.

στις 4-2-16  υιοθετήθηκε το Μορατόριουμ για τα δάση στην Αλβανία,  με 101 ψήφους υπερ  από το 140μελές αλβανικό κοινοβούλιο, που προβλέπει την απαγόρευση της υλοτομίας για εμπορικούς και βιομηχανικούς σκοπούς καθώς και την εξαγωγή ακατέργαστης ξυλείας για περίοδο δέκα ετών και φέρει ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια για τους παραβάτες.
Παρόλα αυτά, η υλοτόμηση των δασών συνεχίζεται.

 Η παράνομη υλοτομία καταστρέφει αρχαία δάση των Βαλκανίων


στην πΓΔΜ, οι δασοφύλακες ανταλλάσσουν πυροβολισμούς με τους παράνομους (κυρίως Αλβανούς) υλοτόμους
(παράδειγμα το χωριό Ljuboten, στα βόρεια της πρωτεύουσας των Σκοπίων, όπου ξετυλίχθηκαν οι χειρότερες σκηνές βίας μεταξύ λαθρο-λοτόμων και δασοφυλάκων, όταν αυτοί ζητούσαν την επίδειξη των εγγράφων τους.
οι χωρικοί λένε ότι φορτηγά φορτωμένα με ξύλα, εξακολουθούν να περνούν από το χωριό κάθε βράδυ.
Η ατιμωρησία είναι ένα άλλο πρόβλημα...
Ένα κρίσιμο θέμα είναι η δόλια χρήση των αδειών μεταφοράς,που επιτρέπουν το «ξέπλυμα» παράνομα κομμένων ξύλων.
οι  "Shell companies" υποβάλλουν αίτηση για άδεια μεταφοράς για να την πουλήσουν για $ 30 την κάθε μία, έμαθε η BIRN.
Μόλις ένας λαθροϋλοτόμος εξασφαλίσει την άδεια, η ξυλεία του ΄γίνεται νόμιμη και μπορεί να μεταφερθεί στη διάρκεια των επόμενων 72 ωρών στον προορισμό της. Αν η αστυνομία δεν τον σταματήσει για να καταγράψει τη μεταφορά, ο υλοτόμος χρησιμοποιεί ξανά την ίδια άδεια για περισσότερα ταξίδια κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστληματος.

το χειρότερο είναι ότι μέσα σε ομάδες που εμπλέκονται στην παράνομη υλοτομία, υπάρχουν άνθρωποι που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται το δάσος.
οι υπάλληλοι είτε παραμένουν σιωπηλοί σχετικά με αυτή την πρακτική, ή εμπλέκονται σε αυτή, αφού υπάρχει μεγάλης κλίμακας διαφθορά στη δασοκομία.

οι χαλαροί επίσης διασυνοριακοί έλεγχοι βοηθούν τα φορτηγά αυτής της διασυνοριακής επιχείρησης.

σχετική ανάρτηση
η παράνομη μεταφορά ξυλείας συνεχίζεται στο Ποντούιεβο
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε άτομο που με το φορτηγό του μετέφερε ξυλεία χωρίς χαρτιά.
Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Ποντουίεβο Kërpimeh. Με εντολή του εισαγγελέα η ξυλεία κατασχέθηκε  και η υπόθεση ακολουθεί τη νομική διαδικασία.
πηγή 3-1-17
http://www.kosovapress.com/sq/siguri/vazhdon-transportimi-ilegal-i-druve-ne-podujeve-98284/
Στην επικράτεια της Shtime υπάρχουν 4444 εκτάρια δημόσιου δάσους κοινωνικής, που φυλάσσεται μόνο από τρεις φύλακες, ενώ υπάρχουν 3380 εκτάρια ιδιωτικής δασώδους έκτασης
Μέσα σε ένα χρόνο, 135 κλήσεις για  παράνομους υλοτόμους
πηγή
http://www.fermaime.com/?id=15&l=7365

παγκόσμια δημοσίευση: Η παράνομη υλοτομία καταστρέφει αρχαία δάση των Βαλκανίων

 [Magda Munteanu, reported from Bucharest, Romania,
Kristina Ozimec, Gabriela Delova, from Skopje,
Alisa Mysliu  from Tirana, Albania.
πηγή 27-5-14
https://www.minnpost.com/global-post/2014/05/illegal-logging-destroying-ancient-forests-balkans
πηγή 22-2-16
http://www.eos-oes.eu/en/news.php?id=944]

στην Αλβανία
το 10ετές  μορατόριουμ για την απαγόρευση υλοτόμησης σε όλα τα δάση και την εξαγωγή ξυλείας

Ο νόμος συντάχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και επιτρέπει μόνο στους εκπροσώπους των δήμων να κόψουν ένα περιορισμένο ποσό των δέντρων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που καίνε ξύλα  το χειμώνα για καύσιμο.
 Επιπλέον, προβλέπεται ότι όλοι οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν το ξύλο για την παραγωγή προϊόντων θα αναγκαστούν να το εισαγάγουν.
 «Οι αρχές έφεραν τη νομοθεσία, αφού τα δάση της Αλβανίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών από την παράνομη υλοτομία και συχνά πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των δασών.
συνέβησαν επίσης και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η καταστροφή των δασών από πυρκαγιές, διάβρωση, εξαφάνιση των ζώων και της βλάστησης.
Μερικές δασικές πυρκαγιές, που αποτέλεσαν πραγματική απειλή για τα χωριά και τις ζωές των ανθρώπων, πιστεύεται ότι έχουν ξεκινήσει από τους παράνομους υλοτόμους που προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους
«Υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που δρουν με ατιμωρησία, στα δημόσια και ιδιωτικά δάση  που προστατεύονται ανεπαρκώς.
---------------------------------------------------
στην Αλβανία
Η παράνομη αποψιλωτική υλοτομία γίνεται σε έκταση δεκαπλάσια σε σχέση με τη προβλεπόμενη,
σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 17% των δασών υλοτομήθηκε και κάηκε σκόπιμα τα έτη 2007-2013 στη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση έδωσε την άδεια για κατασκευή μονάδων παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτές οι μονάδες έχουν αποψιλώσει σε σημαντικό βαθμό τεράστιες δασικές εκτάσεις για τις οποίες δεν υπήρξε καμιά συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως προς την αποκατάστασή τους
πηγή
https://dasarxeio.com/2016/02/05/921-5/
-------------------------------------------------------------
οι Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι, αφού ισοπέδωσαν τις δικές τους δασικές εκτάσεις, "εισάγουν" ξυλεία και από... Ελληνικές δασικές εκτάσεις

Τρεις συλλήψεις για παράνομη υλοτομία στην Καστοριά
29-3-17   Σε ορεινή περιοχή του Πολυανέμου Καστοριάς σήμερα (29-03-2017) το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς συνέλαβαν 3 αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 27, 36 και 52 χρονών, για παράνομη υλοτομία.
Οι ανωτέρω που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, είχαν προβεί στην κοπή ξυλείας περίπου ενός -1- κυβικού μέτρου, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία (3) τσεκούρια και τρία (3) άλογα.
Οι συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.
πηγή 29-3-17  fouit.gr
-------------------------------------------------------
18-8-16    Σύλληψη τεσσάρων ατόμων για παράβαση της δασικής νομοθεσίας
 σε περιοχή της Καστοριάς, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου Καστοριάς, συνέλαβαν τέσσερις (4) υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 34,29,17 και 14 χρονών, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και της λαθροϋλοτομίας, αστυνομικοί εντόπισαν σε ορεινή δασική περιοχή πλησίον του οικισμού Μονόπυλο Καστοριάς , κοντά στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, τους προαναφερόμενους να υλοτομούν σε δημόσια δασική έκταση χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.
Οι προαναφερόμενοι που όπως προέκυψε είχαν εισέλθει στο Ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση, είχαν προβεί στην κοπή ξυλείας περίπου είκοσι -20- κυβικών μέτρων, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) τσεκούρι, δυο (2) αλυσοπρίονα και δυο (2) ημίονοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.
πηγή
https://dasarxeio.com/2016/08/18/1704/
--------------------------------------------------
στις 26-10-2016  συνελήφθη σε περιοχή της Καστοριάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς, 22χρονος υπήκοος Αλβανίας, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και της λαθροϋλοτομίας, αστυνομικοί εντόπισαν σε δασική περιοχή της Ιεροπηγής Καστοριάς τον ανωτέρω να υλοτομεί σε δημόσια δασική έκταση χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.
Ο προαναφερόμενος που όπως προέκυψε είχε εισέλθει στο Ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση, είχε προβεί στην κοπή ξυλείας περίπου δύο -2- κυβικών μέτρων, την οποία στην συνέχεια είχε σκοπό να μεταφέρει στην Αλβανία, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) τσεκούρι, ένα (1) αλυσοπρίονο και δυο (2) ημίονοι.
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.
Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η ίδια δίωξη είχε ασκηθεί σε έναν 64χρονο ομοεθνή του που είχε συλληφθεί να κόβει ξυλεία δύο κυβικών μέτρων στην ορεινή δασική περιοχή της Διποταμίας και είχαν κατασχεθεί το τσεκούρι και το μουλάρι του.
πηγή
https://dasarxeio.com/2016/10/28/2154-2/
===============================================
στις 19-4-2016, σε περιοχή της Καστοριάς, αστυνομικοί της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος (Ο.Π.Δ.Ε.) του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς, συνέλαβαν δυο (2) αλλοδαπούς (22 και 20 χρονών), υπηκόους Αλβανίας, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και της λαθροϋλοτομίας, αστυνομικοί εντόπισαν σε δασική περιοχή του Πολυανέμου Καστοριάς, κοντά στην Ελληνοαλβανική οριογραμμή, δύο (2) άτομα να μεταφέρουν προς την Αλβανία ξυλεία (δρυός), την οποία νωρίτερα είχαν υλοτομήσει, χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, από δημόσια δασική έκταση.
Στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) αλυσοπρίονο, τρία (3) άλογα, δυο (2) τσεκούρια καθώς και ξυλεία βάρους εννιακοσίων (900) κιλών, για τη συλλογή της οποίας ενημερώθηκε η αρμόδια Δασική Υπηρεσία.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι είχαν εισέλθει στο Ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση, ενώ σε βάρος του 22χρονου εκκρεμεί  μία (1) απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς.
Πηγή: http://fouit.gr

 http://hellenicrevenge.blogspot.com/2017/04/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.