Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Δάκρυα και υπερηφάνεια για τους «αθάνατους» των Οχυρών ΦΩΤΟΣ


 
Συγκινητικές  στιγμές εκτυλίχθηκαν στην αναπαράσταση της μάχης του Απριλίου '41 από 5.000 επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί 

Ρεπορτάζ
Αλέξης Τσατσούλης
Φωτό: Παύλος Μακρίδης megapress.gr
Δάκρυα συγκίνησης προκάλεσε σε χιλιάδες επισκέπτες του Ρούπελ η αναβίωση της Μάχης των Οχυρών.

Οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, απόμαχοι της ζωής, μικρά παιδιά από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν προσηλωμένοι το κεντρικό δρώμενο του Σαββατοκύριακου, αφιερωμένου στα συγκλονιστικά γεγονότα του Απριλίου του 1941.
«Ζω ένα όνειρο» έλεγε μεσόκοπη κυρία από τη Δράμα για το ντεκόρ που είχαν δημιουργήσει οι εθελοντές του Δήμου Σιντικής, με εκθέσεις ντοκουμέντων, φωτογραφιών κειμηλίων και άλλων αντικειμένων από τα 21 οχυρά της Γραμμής Μεταξά.

Η προεργασία του κεντρικού δρωμένου προέβλεπε ξεναγήσεις στις επισκέψιμες στοές του οχυρού Ρούπελ. Οι επισκέπτες έμειναν έκπληκτοι με το κατασκευαστικό θέμα των οχυρών.
Η πλαγιά που αξιοποιήθηκε για να καθίσουν οι θεατές γέμισε με περισσότερα από 5.000 άτομα.


Το κεντρικό δρώμενο άρχισε με το πολεμικό ανακοινωθέν του 1940. Ακολούθησε το τραγούδι της Σοφίας Βέμπο «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», αφήγηση των ιστορικών γεγονότων με κατάλληλη μουσική υπόκρουση και η επίθεση των Γερμανών στα οχυρά. Αμέσως ανέλαβαν δράση τα έμπειρα μέλη των ομάδων αναβίωσης με πολύ πειστικό αποτέλεσμα. Οι δυνατές και ακίνδυνες εκρήξεις δημιούργησαν πολεμικό σκηνικό.

Τον «βομβαρδισμό» του Ρούπελ χθες ανέλαβαν δύο αεροσκάφη της Αερολέσχης Σερρών. Ηχητικά εφέ έδωσαν άλλη αίσθηση στο δρώμενο. Το ολιγόλεπτο πρόβλημα με τον ήχο δεν εμπόδισε τη διαδικασία, ενώ φόρτιση προκάλεσε η σκηνή του διαλόγου του διοικητή του Ρούπελ Γεωργίου Δουράτσου με τους αξιωματικούς του. Η τελευταία σκηνή του δρωμένου ήταν οι τιμές που απέδωσαν οι Γερμανοί εισβολείς στους Ελληνες αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υπακούσουν στις διαταγές.

Οι θεατές συγκινημένοι, χειροκρότησαν θερμά, νιώθοντας ότι βρίσκονταν σε τόπο που αποτελεί αιώνιο σύμβολο θυσίας και ηρωισμού. Η εκδήλωση έκλεισε με επίδειξη αεροσκάφους Τ-6 της Πολεμικής Αεροπορίας της ομάδας Δαίδαλος. Ενθουσιασμένος δήλωσε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία και διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος.

«Ηταν εξαιρετική η αναπαράσταση. Δεν μετράει το τεχνικό πρόβλημα, καθώς η όλη δουλειά ήταν πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή εκδήλωση. Ηταν καλύτερο και μεγαλύτερο το σενάριο, με ιστορική ακρίβεια. Το άρμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν σημαντικό στοιχείο, όπως και η περισυλλογή τραυματιών» είπε και πρόσθεσε: «Ο κόσμος συγκινήθηκε, χειροκρότησε, κάποιοι ήταν βουρκωμένοι, ενώ τα παιδιά ενημερώθηκαν.

Ολες αυτές οι δράσεις λειτουργούν βοηθητικά στην εκμάθηση της Ιστορίας. Αυτά που είδαν τα παιδιά εδώ θα τα θυμούνται για πάντα». Ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, σχολίασε: «Αυτά τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να αναδειχθούν σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί αποτέλεσαν σημείο καμπής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν η αναβίωση αναδειχθεί όπως πρέπει, δεν θα φτάνει ο χώρος για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες». Εκ των βασικών συντελεστών των πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στην περιοχή του νομού Σερρών είναι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης. «Ξεπεράσαμε κατά πολύ τις προσδοκίες μας αναφορικά με την προσέλευση του κόσμου» σχολίασε.
«Εδώ πολέμησε ο παππούς μου»

Τον παππού του και τους συμπολεμιστές του τίμησε ο 36χρονος Δημήτρης Γενηδουνιάς με την παρουσία του οικογενειακώς στην αναβίωση της Μάχης των Οχυρών.
«Ηρθαμε για να δει ο γιος μου Πέτρος πού πολέμησε ο προπάππους του και να τιμήσουμε τους νεκρούς που πολέμησαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Ο παππούς μου Ευάγγελος Κάργας αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και υπηρέτησε στις Διαβιβάσεις. Τον έχουμε φωτογραφία στο σπίτι να περνάει το βουνό ζωσμένος με καλώδια» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Γενηδουνιάς, με ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης και ενθουσιασμού. Ο απόγονος του πολεμιστή της Μάχης των Οχυρών θυμάται έντονα τις διηγήσεις του παππού του.

«Η καταγωγή μας είναι από το Ξινό Νερό της Φλώρινας. Μου έλεγε ο παππούς ότι επέστρεφε από τα οχυρά κουβαλώντας αρχεία. Ανεβαίνοντας στο χωριό δεν άντεξε και τα πέταξε στο ποτάμι. Ηταν εξαντλημένος. Μια γυναίκα τον βρήκε ετοιμοθάνατο, τον περιέθαλψε και χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα για να συνέλθει. Για τη μάχη μού είπε ότι ήταν πολύ δύσκολα. “Υπήρχε πόνος, να μην ξαναδούμε τέτοια πράγματα” μου έλεγε.
Μου είπε και για τις στοές, όταν έσκασε μία βόμβα ταρακουνήθηκαν» κατέληξε ο κ. Γενηδουνιάς με τον γιο του Πέτρο στην αγκαλιά του.
Η συγκλονιστική ομιλία του γιου του λοχία Δημητρίου Ιτσιου

Συγκλόνισε ο γιος του ήρωα λοχία Δημητρίου Ιτσιου μιλώντας από μικροφώνου στους χιλιάδες επισκέπτες του οχυρού Ρούπελ.

«Πατέρα μου, αγαπημένε πατέρα μου, που δεν προλάβαμε να γνωριστούμε, είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι γιος σου» βροντοφώναξε ο Αναστάσιος Ιτσιος και καραχειροκροτήθηκε. Ο πατέρας του Δημήτριος Ιτσιος δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς εισβολείς κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών στο πολυβολείο π8, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ρούπελ. Αιτία; Η λυσσαλέα αντίστασή του μαζί με τους συμπολεμιστές του ως την τελευταία από τις 33.000 σφαίρες με τις οποίες ήταν εφοδιασμένοι.

Ο Αναστάσιος Ιτσιος στην εισαγωγή του είπε: «Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος. Δεν μπορούσα να φανταστώ αυτά που βλέπω σήμερα. Δεν ξέρω να μιλάω, αλλά νιώθω από μέσα μου να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. Δεν μπορώ να παραλείψω τον Γιώργο Ηλιάδη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ), που έχει κάνει τόσο πολλά για τον πατέρα μου στην Ομορφοπλαγιά.

Ευχαριστώ επίσης κι εσάς που τιμάτε όλους τους ήρωες, μαζί τον πατέρα μου, τον οποίο έπιασαν αιχμάλωτο και τον δολοφονήσανε». Ο ΣΙΣΟ τίμησε τον λοχία Ιτσιο δίνοντας το όνομά του στο στρατόπεδο, όπου παρουσιάστηκαν στρατιωτικά οχήματα στο διήμερο των εκδηλώσεων. «Εμεινα έκπληκτος και πολύ ικανοποιημένος με την πινακίδα προς τιμήν του πατέρα μου. Ηταν καταπληκτική η εκδήλωση» είπε στη «δημοκρατία» ο Αναστάσιος Ιτσιος.

 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.