Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

“Ακατανίκητη η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας” είπε ο Τραμπ και …στήριξε τους Κούρδους!

Ο Τραμπ μίλησε για “ακατανίκητη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας”, αλλά στήριξε τους Κούρδους!
Ο Μιχάλης Ιγνατίου μεταδίδει μέσω του mignatiou.com
Ταλαιπωρημένος από την ιστορία με την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών στους Ρώσους, παρουσιάστηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας και του ισλαμιστή Τούρκου Προέδρου αλλά στην αίθουσα ήταν διάχυτη η πικρία του κ. Ερντογάν για την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.
Το τόνισε μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος στη δική του ομιλία. Η υπόθεση των Κούρδων διχάζει τους Τούρκους και τον Λευκό Οίκο, και με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις, διότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους μαχητές του YPG. Στη δήλωσή του ο κ. Τράμπ είπε τα εξής:
Είναι μεγάλη μου χαρά να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο εδώ και χρόνια.
Ο αμερικανικός και ο τουρκικός λαός είμαστε φίλοι και σύμμαχοι για πολλές δεκαετίες. Η Τουρκία ήταν ένας πυλώνας στον Ψυχρό Πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Ήταν ένας προμαχώνας κατά της σοβιετικής επέκτασης. Και το τουρκικό θάρρος στον πόλεμο είναι θρυλικό. Αυτό είναι αλήθεια. Τούρκοι στρατιώτες πολέμησαν γενναία μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες στον Κορεατικό πόλεμο και δεν έχουμε ξεχάσει τι έκαναν. Με κάποιους τρόπους, όταν εξετάσαμε τη μεγάλη τους ανδρεία στον πολεμο της Κορέας, ήταν κάτι που οι στρατιώτες μας και οι μεγάλοι στρατηγοί μας θυμούνται ακόμα.
Ο Ανώτατος Διοικητής, στρατηγός Douglas MacArthur, ξεχώρισε και επαίνεσε την υποδειγματική αντοχή του Τούρκου στρατιώτη – ήταν από τους μεγάλους στρατιώτες του κόσμου. Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή.
Ο Τουρκικός λαός αντιμετώπισε φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και ακόμη και πρόσφατα. Προσφέρουμε τη συμπόνια μας στα θύματα και προσφέρουμε την υποστήριξή μας στο τουρκικό έθνος.
Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος – οι τρομοκρατικές ομάδες. Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε επίσης για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας. Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Στρατιωτικός εξοπλισμός που διατάχθηκε από την Τουρκία και τον πρόεδρο, σιγουρευτήκαμε ότι φτάνει γρήγορα εκεί. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την προσπάθεια για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους μας. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε τη χώρα μας και ήρθατε σήμερα στο Λευκό Οίκο. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε μαζί μας.

Τι μεταδίδει για το ΚΥΠΕ ο Αποστόλης Ζουπανιώτης

Η σχέση μας με την Τουρκία θα είναι ακατανίκητη, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι δεν θα επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και κάλυψε τη συριακή κρίση (με αιχμή του δόρατος την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξοπλίσει την κουρδική οργάνωση YPG), το αίτημα της `Αγκυρας για έκδοση (και μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία φυλάκιση) του Φετουλάχ Γκιουλέν και ζητήματα των διμερών τους σχέσεων. Ο καθαρός χρόνος της κατ’ ιδίαν συνομιλίας των δύο ανδρών – αν υπολογιστεί ότι ο μισός αναλώθηκε στη μετάφραση – ήταν περίπου 15 λεπτά, πολύ μικρός σε σύγκριση με παλαιότερες συνομιλίες του τέως Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν.
Μετά τις κοινές δηλώσεις, οι δύο Πρόεδροι, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών κι άλλους ανωτέρους συμβούλους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας διάρκειας περίπου 45 λεπτών.
Η όλη φιλοξενία που προσέφερε στον Τούρκο ομόλογό του ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν ιδιαίτερα θερμή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε ο ίδιος τον κ. Ερντογάν στην είσοδο του Λευκού Οίκου, μόλις κατέβηκε από τη λιμουζίνα. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέλυσε χθες στο Blair House, όπου φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Λευκού Οίκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ερντογάν ξεκίνησε τις δηλώσεις του με ευχαριστίες προς τον πρόεδρο Τραμπ για τη φιλοξενία που προσέφερε στον ίδιο και στην τουρκική αντιπροσωπεία, ενώ τις ολοκλήρωσε με πρόσκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο και την οικογένειά του να επισκεφθούν την Τουρκία.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, το γεγονός και μόνο ότι η συνάντηση γίνεται ένα μόλις μήνα μετά το επικριθέν δημοψήφισμα που επικύρωσε τις υπερεξουσίες του Ερντογάν, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που θα πρέπει ο Τούρκος Πρόεδρος να εκτιμήσει βαθιά. Καλωσορίζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως έρχεται στο Λευκό Οίκο έπειτα από πολύ καιρό, ενώ μίλησε θερμά για τη συνεργασία των δύο χωρών, με κύριο ζήτημα τον πόλεμο της Κορέας, εξαίροντας την ανδρεία που επέδειξαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία από την τρομοκρατία και εξέφρασε υποστήριξη προς την `Αγκυρα για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχεται από το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ. Εξέφρασε επίσης υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση της βίας στη Συρία και υποβοήθηση μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης. Αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι θα λάβει το πολεμικό υλικό που έχει παραγγείλει από τις ΗΠΑ. Κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σημασία για περαιτέρω βελτίωση των διμερών τους σχέσεων. Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τον εκλογικό του θρίαμβο. Αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ που έχουν φτάσει στο επίπεδο του στρατηγικού συνεταιρισμού και υπογράμμισε ότι αυτές οι σχέσεις στηρίζονται στις δημοκρατικές αξίες και στοχεύουν στην προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η σχέση αυτή για την περιοχή, ενώ έκανε αναφορά στους διεθνείς οργανισμούς (όπως ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, G20) στους οποίους οι δύο χώρες είναι μέλη. «Θα διασφαλίσουμε ότι αυτή μας η συνεργασία θα διευρυνθεί στο μέλλον», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα αποτελέσει σημαντική στροφή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι με τον ομόλογό του συζήτησαν τις προοπτικές για μεγαλύτερη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Είναι σημαντικό να χτίσουμε στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μέλλον για την τρομοκρατία στην περιοχή μας κι ότι δεν θα επιτραπεί σ’ αυτές τις οργανώσεις να χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως όχημα για να κυριαρχήσουν. Είπε πως στη συνομιλία τους αναφέρθηκε στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν «ενημερώνοντας τους Αμερικανούς φίλους μας». Ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η νίκη του Τραμπ στις εκλογές δημιούργησε νέες ελπίδες και προσδοκίες στην περιοχή μας και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές δεν θα αποδειχθούν μάταιες. `Επλεξε επίσης το εγκώμιο του Αμερικανού Προέδρου για την επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε στη Συρία.

 militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.