Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ «ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ» ΠΟΥ;;;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Έντονος φόβος και πολλές φήμες για επικείμενη μεγάλη προβοκάτσια την ήμερα του δημοψηφίσματος, ειδικά αν αρχίσει να φαίνεται πως ο Ερντογαν χάνει, κυκλοφορούν στην Άγκυρα με συνέπεια, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση του ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοιλού, να λαμβάνονται πρωτοφανή μέτρα για την παραμονή, την ήμερα και την επόμενη της κάλπης.


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, από την παραμονή του δημοψηφίσματος θα κλείσουν ειδικά στις μεγάλες πόλεις όλα τα δημόσια κέντρα διασκέδασης, καφετερίες και τόποι συγκέντρωσης κοινωνικών συναναστροφών, ενώ θα αυξηθούν στο έπακρο οι περιπολίες της Στρατοχωροφυλακής. Ήδη όπως είναι γνωστό, σε πολλές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας μόλις βραδιάσει.
Η κατάσταση γενικά, όπως αναφέρουν και ξένοι ανταποκριτές από την τουρκική πρωτεύουσα, είναι σαν το καζάνι που βράζει και δεν αποκλείεται να εκραγεί με ανεξέλεγκτες συνέπειες που θα επηρεάσουν και την ευρύτερη περιοχή.
Μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις δίνουν τελείως αντίθετα αποτελέσματα, ενώ οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες επιμένουν ότι το όχι προηγείται τουλάχιστον με 2-3 μονάδες.
Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει φόβος για έκτροπα και έκτακτες καταστάσεις, είναι ότι αυτές τις μέρες, παραμονές του δημοψηφίσματος, εκατομμύρια τουρκικές λίρες έχουν φύγει στο εξωτερικό ,κυρίως σε χώρες της Νοτίου Αφρικής αλλά και σε χώρες του Περσικού κόλπου. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική τουρκική οικονομία.
Ένας άλλο έντονος φόβος είναι η παγίωση της εσωτερικής διαίρεσης, καθώς όπως αναμένουν η δυτική Τουρκία και η νοτιοανατολική, δηλαδή το τουρκικό Κουρδιστάν, θα καταψηφίσουν τον Ερντογάν, ενώ η εσωτερική Ανατολία αναμένεται να τον υπερψηφίσει. Η παγίωση αυτής της κατάστασης θα ενισχύει τις διασπαστικές τάσεις, καθώς ο κόσμος στην δυτική Τουρκία και στις περιοχές της Μεσογείου φέρεται άκρως οργισμένος με τον Ερντογάν για την περιφρόνηση του προς τις δημοκρατικές αρχές.
Πάντως εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε εμείς, είναι ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Η φετινή ανάσταση δεν αποκλείεται να…

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.