Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Πούτιν στηρίζει Τραμπ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ FBI: Ενεργεί με βάση τις αρμοδιότητές του

Μηνύματα για στενότερη συνεργασία αντάλλαξαν Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν, από Ουάσιγκτον και Σότσι αντίστοιχα, στον απόηχο της υπόθεσης της καρατόμησης του Τζέιμς Κόμεϊ. Μάλιστα, ο Πούτιν έσπευσε να στηρίξει πολιτικά τον Τραμπ στην πρωτοφανή απόφασή του να
καρατομήσει τον επικεφαλής του FBI την ώρα που ερευνούσε πιθανή εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Πούτιν: «Ενεργεί με βάση τις αρμοδιότητές του ο Τραμπ»
«Ο πρόεδρος Τραμπ ενεργεί με βάση τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, από την ρωσική πόλη Σότσι, απαντώντας σε ερώτηση για «το πώς η απόλυση του Κόμεϊ θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις».
«Η Μόσχα δεν είχε καμία ανάμειξη στην αποπομπή του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ» τόνισε ο Πούτιν, διαβεβαιώνοντας πως η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την καρατόμηση Κόμεϊ δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον.
«Δεν θα έχει καμία επίπτωση. Η ερώτησή σας μού ακούγεται πολύ αστεία. Μην θυμώνετε μαζί μου… Δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτή την υπόθεση» σχολίασε.

Τραμπ: «Καλύτερες σχέσεις με Ρωσία»
Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο -που έγιναν σε θερμό κλίμα παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον- οι οποίες διήρκεσαν λίγο περισσότερο από μία ώρα, έδωσαν έμφαση στην κατάσταση στην Συρία και στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά και στην μεταξύ τους συνεργασία σε άλλα διεθνή ζητήματα, χωρίς να αναφερθούν στις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Ωστόσο, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να οικοδομηθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ρωσίας.
Ο Τραμπ μετά το τέλος των συνομιλιών δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι «πρέπει να θέσουμε τέλος στην τρομερή αιματοχυσία και πως ο καθένας μας εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στην Συρία». Παράλληλα, προέτρεψε την Ρωσία, λέγοντας ότι πρέπει να «συγκρατήσει» το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν. Ο ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δεν παρέλειψε να εγείρει το ζήτημα της Ουκρανίας και να επισημάνει τις ευθύνες της Ρωσίας στο ζήτημα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Ωστόσο παρά τις επισημάνσεις του αυτές, εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Λαβρόφ κατά Ομπάμα
Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να βάλλει κατά του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως ο διμερής διάλογος είναι «απαλλαγμένος από την ιδεολογία» η οποία παρεμπόδισε τις σχέσεις επί προεδρίας του Ομπάμα.
Επίσης διευκρίνισε ότι δεν συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι επικέντρωσαν κυρίως την συζήτηση τους στις προτάσεις για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στην Συρία, που είχαν γίνει προηγουμένως από τον ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ακόμη ότι «αυτό που επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες αυτές, είναι ότι παρά τις γνωστές δυσκολίες, οι χώρες μας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν από κοινού ώστε να επιλυθούν τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν στην διεθνή ημερήσια διάταξη», πως η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων.

ΝΥΤ: «Ο Κόμεϊ είχε ζητήσει στήριξη»

Σημαντική αύξηση κονδυλίων, αλλά και έμψυχου δυναμικού, για να ερευνήσει τυχόν ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είχε ζητήσει ο Τζέιμς Κόμεϊ λίγες μόνο ημέρες πριν καρατομηθεί αιφνιδίως από τον Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε στο μεταξύ η αμερικανική εφημερίδα Νew York Times.
«Απολύθηκε γιατί δεν έκανε καλή δουλειά» ήταν η λακωνική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ για την απόλυση Κόμεϊ.
Την ελπίδα του πως η απόλυση του επικεφαλής του FBI δεν θα έχει καμία επίδραση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε νωρίτερα το Κρεμλίνο δια του Ντμίτρι Πεσκόφ.

 skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.