Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Aγρίεψε ο Ρ.Τ. Ερντογάν: «Να ανακαλέσει ο Ν.Τραμπ πριν πάω εκεί»! «ΑΛΛΙΩΣ... ΤΕΛΟΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ»



  της Μαρίνας Νικολάκη 
 
Αγριεμένος εμφανίστηκε ο Ρ.Τ.Ερντογάν σήμερα απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο ύστερα από την απόφαση του  Πενταγώνου να παραβλέψει τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, και του Ρ.Τ.Ερντογάν και να εγκρίνει την προμήθεια όπλων στην πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), «όσο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί μια καθαρή νίκη» στην
σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκας, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.
Δεν δίστασε μάλιστα, να διαμηνύσει πως αν οι ΗΠΑ ενισχύσουν τον εξοπλισμό των Κούδων αυτό θα σήμαινε τη διακοπή της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών!
Η απόφαση αυτή πάρθηκε λίγες μόνο μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ, ο οποίος την κίνηση αυτή τη δέχτηκε ώς «πισώπλατη μαχαιριά», από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ, μιας και θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Σε κλίμα έντασης λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα του πως οι ΗΠΑ να έχουν ανακαλέσει την απόφασή τους να προμηθεύσουν όπλα στους Σύρους Κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία μέχρι τη στιγμή που θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Ερντογάν δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως θέλει να πιστεύει ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν δίπλα στην Άγκυρα και όχι σε τρομοκρατικές οργανώσεις.«η στάση μας σε αυτό το θέμα και τις ανησυχίες μας σχετικά με την απόφαση θα την εξηγήσω λεπτομερώς στη συνάντησή μας στις 16 Μαΐου με τον Πρόεδρο Τραμπ».
«Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι (οι ΗΠΑ) να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι αμερικανικές δυνάμεις που θα ενισχύσουν τις κουρδικές στη Συρία, ενδεχομένως να χτυπηθούν «κατά λάθος» από τουρκικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιλνούρ Τσεβίκ.
Ο κ. Τσεβίκ ανέφερε ότι η παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή δεν θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τους τρομοκράτες του PKK.
Ωστόσο, στη συνέχεια έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Τουρκία δεν έχει χτυπήσει ποτέ, ούτε πρόκειται να χτυπήσει συμμάχους της στη Συρία, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν θα πρέπει να επιτρέψει να γίνουν ασπίδα γι’ αυτόν οι ΗΠΑ».
Νωρίτερα, ο Tούρκος Πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται τη Σιέρα Λεόνε σήμερα Τετάρτη, δήλωσε ότι κάθε εξέλιξη στη Συρία κα το Ιράκ «είναι θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας», υπογράμμισε, δε, ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τον εξοπλισμό των τρομοκρατών Κούρδων της Συρίας, αυτό θα σημάνει το τέλος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. 
«Μία τρομοκρατική οργάνωση (ISIS) δεν μπορεί να ηττηθεί από μία άλλη», είπε ενώ εξέφρασε την ευχή οι ΗΠΑ να αποκαταστήσουν το λάθος.
Το ίδιο και στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες θα θέσουμε το θέμα στους συμμάχους μας κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η ευχή μου είναι πριν πάω στην Αμερική κάποιες πραγματικότητες να αλλάξουν αμέσως, επειδή αυτά τα γεγονότα εμείς τα ζούμε. Αυτοί που έκαναν τις δηλώσεις αυτές δεν έχουν σχέση με τα γεγονότα αυτά άμεσα. Εύχομαι να διορθώσουν αυτό το λάθος το συντομότερο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας που πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσινγκτον.
Από τη πλευρά του ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί τις ΗΠΑ να πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση.
«Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας σχετικά με το PKK. Αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, αυτή θα έχει ασφαλώς συνέπειες και θα επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.
Η Τουρκία θεωρεί πως η YPG είναι η συριακή προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που από το 1984 διεξάγει ένοπλο αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την ΕΕ.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εξέφρασε σήμερα από τη Λιθουανία, στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη, την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επιλύσουν τις εντάσεις με την Τουρκία σχετικά με την αμερικανική απόφαση να εξοπλισθούν κούρδοι μαχητές στη Συρία, λέγοντας: «Θα διευθετήσουμε κάθε ανησυχία».
«Θα δουλέψουμε πολύ στενά με την Τουρκία υπέρ της ασφάλειάς τους στα νότια σύνορά τους. Είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και θα παραμείνουμε σε στενή σύνδεση», δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του σε πεδίο βολής στη Λιθουανία.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάϊτ, από την Λιθουανία όπου βρίσκεται με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.ανακοίνωσε χθες πως: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες στον τομέα ασφάλειας που εγείρει η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία».
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποτροπή πρόσθετων κινδύνων ασφάλειας και στην προστασία του νατοϊκού μας συμμάχου», σημειώνει η ανακοίνωση.
Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η απόφαση για προμήθεια όπλων στους μαχητές του YPG, ελήφθη από την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκας.
Nα σημειωθεί ότι ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δεν αποκάλυψε πότε θα ξεκινήσει η προμήθεια των όπλων στους Σύρους Κούρδους μαχητές.

 pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.