Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Όχι Αυστρίας-Γερμανίας σε τουρκικό δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή στο έδαφός τους

Όχι Αυστρίας-Γερμανίας σε τουρκικό δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή στο έδαφός τους
Αυστρία και Γερμανία ξεκαθάρισαν σήμερα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε Τούρκους υπηκόους που ζουν στις δύο χώρες, να ψηφίσουν εντός των εδαφών τους σε ενδεχόμενο τουρκικό δημοψήφισμα με θέμα την επαναφορά της θανατικής ποινής, μέτρο που πρότεινε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αυστριακή επικράτεια, "καθώς θα ήταν εναντίον όλων των πεποιθήσεών μας, εναντίον όλων των αξιών μας" και μία απαγόρευσή που καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, στην περίπτωση που η Τουρκία απευθύνει ερώτημα προς την Αυστρία ως προς ένα δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή, θα υπάρξει ένα επίσημο "όχι", όμως οι Τούρκοι που ζουν στην Αυστρία μπορούν φυσικά να μεταβούν στην Τουρκία και να ψηφίσουν εκεί.
Ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι θα είναι δύσκολο να παρεμποδιστεί η διανομή προπαγανδιστικού υλικού υπέρ της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ή η εμφάνιση πολιτικών που τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της.
Όπως τόνισε ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, μία τέτοια απαγόρευση είναι εφικτή από το διεθνές δίκαιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε μία χώρα, βασιζόμενη στην εδαφική της ακεραιότητα, να απαγορεύσει τη διενέργεια ενός ξένου δημοψηφίσματος στην επικράτειά της.
Σε μια αντίστοιχη κίνηση, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίαςΣτέφεν Ζάιμπερτ, διεμήνυσε ότι δεν θα επιτραπεί στους Τούρκους να ψηφίσουν στο έδαφος της Γερμανίας σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επαναφορά της θανατικής ποινής.
«Είναι πολιτικά αδιανόητο το ότι θα εγκρίναμε μια τέτοια ψηφοφορία στη Γερμανία για ένα μέτρο το οποίο αντίκειται στον θεμελιώδη νόμο μας και τις ευρωπαϊκές αξίες», ξεκαθάρισε ο Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στο Σύνταγμα της Γερμανίας.
Οι πρεσβείες και τα προξενεία απολαμβάνουν προνόμια και ασυλία βάσει της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 και η Τουρκία πιθανότητα θα θελήσει να γίνει ψηφοφορία στις διπλωματικές της εγκαταστάσεις ώστε να μπορέσουν να πάρουν μέρος οι Τούρκοι ψηφοφόροι που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι υπολογίζεται πως φθάνουν το 1,5 εκατ.
Αλλά ο Ζάιμπερτ επέμεινε πως «αν κάποιο άλλο κράτος θέλει να διεξαγάγει εκλογές ή δημοψηφίσματα στα προξενεία του εδώ στη Γερμανία, αυτό υπόκειται στην έγκριση των γερμανικών αρχών».
Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας να προχωρήσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της εσχάτης των ποινών εάν η τουρκική εθνοσυνέλευση υπέβαλε την πρόταση ή εάν ο λαός το ενέκρινε σε δημοψήφισμα.
 cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.