Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Καταδίκες για τα ροζ βίντεο της εκδίκησης που κατακλύζουν το ίντερνετ

<p>Πρώην ζευγάρι σέρνεται επί χρόνια στα δικαστήρια με μηνύσεις και αγωγές της κοπέλας, καθώς αρκετό καιρό μετά τον χωρισμό τους πληροφορήθηκε με τρόμο από φιλικά της πρόσωπα ότι την είδαν στο Διαδίκτ
Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να αποκτά και στη χώρα μας το φαινόμενο της αρνητικής χρήσης του Διαδικτύου, ως μέσου για να εκδικηθεί κάποιος την προηγούμενη ερωτική του σύντροφο για τον χωρισμό τους, ενώ σε άλλες χώρες οι αντίστοιχες αναρτήσεις αποτελούν πλέον μάστιγα και σιγά σιγά συνοδεύονται και με την αναπαραγωγή εικόνων βίας σε βάρος ανθρώπων, αλλά και ζώων.
 Πρώην ζευγάρι σέρνεται επί χρόνια στα δικαστήρια με μηνύσεις και αγωγές της κοπέλας, καθώς αρκετό καιρό μετά τον χωρισμό τους πληροφορήθηκε με τρόμο από φιλικά της πρόσωπα ότι την είδαν στο Διαδίκτυο γυμνή σε ερωτικές περιπτύξεις με τον τότε σύντροφό της. Σε διεθνές επίπεδο εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για να αποτραπεί ή έστω να περιοριστεί το συχνότατο πλέον φαινόμενο ανάρτησης ερωτικών σκηνών ή γυμνών φωτογραφιών που είχαν «τραβήξει» πρώην σύντροφοι, πολλές φορές «κοινή συναινέσει» κατά τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της ζωής τους και οι οποίες μετά τον χωρισμό τους μετατράπηκαν σε εκδικητικό «όπλο», προκειμένου να επιτευχθεί η διαπόμπευση και ο εξευτελισμός του άλλου.
Πριν από λίγες μέρες σήμανε συναγερμός και με την ανάρτηση στο Facebook βίντεο με τη δολοφονία 74χρονου στην Αμερική από 37χρονο (που αργότερα, κατά την καταδίωξή του από αστυνομικούς, αυτοκτόνησε), ο οποίος χωρίς να έχει καμία σχέση μαζί του, τον πυροβόλησε, απλά επικαλούμενος το όνομα της τ. συντρόφου του.
Καινούργιες τεχνικές ορολογίες «βομβαρδίζουν» την καθημερινότητά μας και αφορούν τα ανησυχητικά φαινόμενα του «εκδικητικού πορνό» (revenge porn) ή της «σεξουαλικής εκβίασης» (sextortion), που «ανθίζουν» εδώ και καιρό στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί σε σημαντικό βαθμό και στη χώρα μας.
Οι αστυνομικές αρχές (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) αντιμετωπίζουν πληθώρα σχετικών καταγγελιών από όλη την Ελλάδα, από ανθρώπους που βλέπουν να διαπομπεύονται με αναρτήσεις των πιο ιδιαίτερων στιγμών τους στο Διαδίκτυο ή να δέχονται απειλές για τέτοιου είδους αναρτήσεις εάν δεν καταβάλουν χρήματα ή εάν δεν ενδώσουν στις ερωτικές επιθυμίες των κατόχων του σχετικού υλικού (τ. συντρόφων, συνήθως).
Οι δικαστικές αποφάσεις

Πολλά είναι τα θύματα που ζημιώθηκαν επαγγελματικά από εκδικητικούς πρώην.
 Πολλά είναι τα θύματα που ζημιώθηκαν επαγγελματικά από εκδικητικούς πρώην.
Παράλληλα, η Δικαιοσύνη κατακλύζεται από σχετικές μηνύσεις, αλλά και αγωγές που πολλές φορές ασκούν πολύ διστακτικά τα θύματα τέτοιων αναρτήσεων υπό τον φόβο ακόμα μεγαλύτερης διαπόμπευσης, ενώ ύστερα από αμφιταλαντεύσεις (ως προς τις νομολογιακές κατευθύνσεις) και κάποιες άστοχες αποφάσεις γύρω από την ερμηνεία των νόμων, τα δικαστήρια άρχισαν πλέον να ξεκαθαρίζουν το νομικό τοπίο, «μοιράζοντας» καταδίκες και «τσουχτερές» χρηματικές ποινές στους δράστες τέτοιων ενεργειών.Οι δικαστικές αποφάσεις κινούνται σε διπλό ποινικό «ταμπλό», θεωρώντας ότι στοιχειοθετείται όχι μόνο παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά και κατ’ εξακολούθηση δυσφήμηση του θύματος, μέσω του εσκεμμένου εξευτελισμού και της διαπόμπευσής του, αφού βλάπτεται η τιμή και υπόληψή του σε άγνωστο και, πάντως, ευρύτατο αριθμό χρηστών, ενώ η προσβολή αυτή της προσωπικότητάς του δικαιολογεί την αξίωση καταβολής αποζημίωσης.
Στο εξωτερικό αναμένεται μάλιστα να δοθούν και ευρύτερες νομολογιακές κατευθύνσεις για τον κολασμό τέτοιων φαινομένων, αφού έχει σημειωθεί ακόμα και αυτοκτονία κοπέλας στην Ιταλία, που δεν άντεξε τον διαδικτυακό αρχικά, και κατόπιν καθημερινό διασυρμό στην επαγγελματική και κοινωνική της ζωή.
Αρκετές φορές το πρόβλημα ξεκινά με την αφελή συνήθεια νέων παιδιών, που από τα μαθητικά τους χρόνια ανταλλάσσουν φωτογραφίες γυμνές, πόζες σεξουαλικές για εντυπωσιασμό, για να φανούν πιο «προχωρημένοι» ή και βίντεο από ερωτικές τους περιπτύξεις που «τράβηξαν» με το κινητό ή με κάμερα.
Το υλικό αυτό αντιγράφεται, μοιράζεται ή και υποκλέπτεται από τρίτους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις προσώπων, που αποκτώντας την εμπιστοσύνη των κατοπινών θυμάτων τους, τα πιέζουν και εξασφαλίζουν την αποστολή σχετικών φωτογραφιών, MMS κ.λπ., που κάποια στιγμή θα κάνουν αναπόφευκτα τον γύρο του Διαδικτύου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην ζευγαριού που σέρνεται επί χρόνια στα δικαστήρια με μηνύσεις και αγωγές της κοπέλας, που κάμποσο καιρό μετά τον χωρισμό τους και αφού ο τ. σύντροφός της είχε μετοικήσει σε άλλη χώρα όπου έχει δημιουργήσει πλέον οικογένεια, πληροφορήθηκε με τρόμο από φιλικά της πρόσωπα ότι την είδαν στο Διαδίκτυο γυμνή σε ερωτικές περιπτύξεις μαζί του.
Στις δίκες που ακολούθησαν, αποδείχθηκε ότι τουλάχιστον προ δεκαετίας, όταν η κοπέλα συνδεόταν με τον τότε 23χρονο συνομήλικό της, είχε συναινέσει στην επιμονή του να «τραβήξει» με βιντεοκάμερα κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους, όπου έκαναν σχεδόν τα πάντα, ενώ για κάποιο διάστημα που έλειπε, ικανοποιώντας σχετικά αιτήματά του, του έστελνε μέσω κινητού σεξουαλικές πόζες της.
«Αγνές» προθέσεις
Κάποια στιγμή, στο τέλος μιας ερωτικής επαφής, η κοπέλα είδε τον σύντροφό της να συνδέει την κάμερα με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και ακολούθησαν οι ερωτήσεις και τα παράπονά της για το τι συμβαίνει, μέχρι που τσακώθηκαν έντονα και εκείνος την καθησύχασε για τα αισθήματα και τις αγνές προθέσεις του, ενώ τη διαβεβαίωσε ότι θα έσβηνε αμέσως τα πάντα, προσποιούμενος ότι το κάνει.
Λίγα χρόνια αργότερα και ενώ ο καθένας τους είχε ακολουθήσει τον δρόμο του στη ζωή, φίλες της κοπέλας πηγαίνοντας σε «Ιnternet cafe», εντόπισαν νεαρούς να παρακολουθούν ενθουσιωδώς και θορυβωδώς ένα ερωτικού περιεχομένου βίντεο που είχαν κατεβάσει και έκπληκτες είδαν την «κολλητή» τους φίλη να «πρωταγωνιστεί» σε αυτό.
Οταν την ειδοποίησαν, εκείνη με αγανάκτηση κατάλαβε τι είχε γίνει, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει την απίστευτη διαπόμπευσή της στην τοπική κοινωνία, πολλά χρόνια μετά την καταγραφή του βίντεο, τον χωρισμό τους και τη μετοίκησή του στο εξωτερικό, όπου και προσπάθησε να τον βρει για να του ζητήσει τον λόγο για τον διασυρμό και την καταστροφή της ζωής της -όπως κατέθεσε στο δικαστήριο- αφού διαπιστώθηκε ότι απαγορευμένο υλικό είχε αναρτηθεί σε τουλάχιστον δέκα ιστοτόπους και εκείνη ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη, όχι μόνο από την εικόνα της, αλλά και από τη φωνή της.
Απολογούμενος στο δικαστήριο, εκείνος υποστήριξε πρόσφατα ότι με τη συναίνεσή της είχε βιντεοσκοπήσει κάποιες ερωτικές τους σκηνές με το κινητό του τηλέφωνο και ότι δεν έχει καμία σχέση με την ανάρτηση του υλικού αυτού ύστερα από χρόνια, ενώ ζει πλέον στο εξωτερικό, έχει οικογένεια και κατέχει σημαντική θέση επαγγελματικά. Υποστήριξε επίσης ότι παλιότερα του είχαν κλέψει το κινητό και πιθανότατα κάποιοι άγνωστοι κακόβουλοι να έκαναν τις σχετικές αναρτήσεις, αλλά δεν έγινε πιστευτός από το δικαστήριο που τον καταδίκασε πρωτόδικα σε 20 μήνες και στον β΄ βαθμό σε 14 μήνες φυλάκιση, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Σε άλλη αντίστοιχη περίπτωση, το θύμα ήταν ανήλικη μαθήτρια που πριν από λίγα χρόνια είχε επίσης βιντεοσκοπήσει με το κινητό της μια ερωτική σκηνή της με τον σύντροφο και συμμαθητή της στο σπίτι του, στη νότια Ελλάδα, και την οποία πέρασε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.
Λίγο καιρό αργότερα το σχετικό υλικό μαζί με κάποιες άσεμνες φωτογραφίες βρέθηκαν στα χέρια τριών συνολικά προσώπων με άγνωστο τρόπο, διαδίδοντας ο ένας στον άλλο το απαγορευμένο περιεχόμενο ευαίσθητων προσωπικών της δεδομένων.
Παρά την «καραμπινάτη» παρανομία, η Δικαιοσύνη απέτυχε να καταδικάσει τους δράστες, αθωώνοντάς τους με μία ψήφο διαφορά, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι τα βίντεο στο κινητό δεν αποτελούσαν «αρχεία προσωπικών δεδομένων» και δεν μπορούσε συνεπώς να γίνει λόγος για παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων. Αργότερα, η Δικαιοσύνη διόρθωσε την εσφαλμένη αυτή ερμηνεία των νόμων κρίνοντας ότι βεβαίως κι αποτελούν τέτοιου είδους «αρχεία» τα σύγχρονα «έξυπνα» τηλέφωνα, αφού διαθέτουν λογισμικά προγράμματα όπου ο κάτοχος καταχωρίζει τις επαφές, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα μηνύματά του, κ.λπ., σε φακέλους και σε υποφακέλους, όπως και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Παραγραφή
Ωστόσο, παρά τη διόρθωση της νομολογίας, οι τρεις γλίτωσαν την καταδίκη, καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπληρώθηκε ο χρόνος παραγραφής του σχετικού πλημμελήματος και έτσι η πράξη τους έμεινε ατιμώρητη? Αντίθετα, με 12μηνη φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμηση καταδικάστηκε άλλος, που για να εκδικηθεί την τ. σύντροφό του για τον χωρισμό τους, ανάρτησε σε ειδική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, αγγελία με το μικρό της όνομα, τον αριθμό του κινητού της και την πληροφορία ότι με αντίτιμο 100 ευρώ, εκείνη συνευρίσκεται ερωτικά με αόριστο αριθμό προσώπων και με ζευγάρια, γεγονός που προσέβαλε την τιμή και υπόληψή της, καθώς δέχθηκε πολλά ενοχλητικά τηλεφωνήματα, ενώ από τον αριθμό του κινητού και το όνομά της στην αγγελία, η ταυτότητά της έγινε αντιληπτή ακόμα και στον εργασιακό της χώρο, με συνέπεια τη διαπόμπευσή της.
Ωστόσο, δεν έγινε δεκτή η κατηγορία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφού το αναρτηθέν κινητό δεν αποτελεί τέτοιο «αρχείο» και μάλιστα είναι προσιτό σε όλους, μέσω των σχετικών τηλεφωνικών καταλόγων.
Εκβίαζαν ανήλικη
Σε άλλες δύο περιπτώσεις έγιναν συλλήψεις 4 συνολικά ανδρών και εκκρεμεί η δίκη τους στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, στη μια περίπτωση λόγω παράνομης και εκδικητικής ανάρτησης στο Διαδίκτυο γυμνών φωτογραφιών της συντρόφου του, ενώ στην άλλη επειδή ανήλικη εκβιαζόταν να στείλει άσεμνες φωτογραφίες της και να ενδώσει στις ερωτικές ορέξεις τριών ατόμων, που διαφορετικά την απειλούσαν ότι θα αναρτήσουν στο Διαδίκτυο βίντεο ερωτικού περιεχομένου από προηγούμενη σχέση της.

ΑλΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.