Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Οι Άγιοι Τόποι της Συρίας που θέλουν να συλήσουν οι τζιχαντιστές: Ria novosti:

O ανταποκριτής του ria novosti επισκέφθηκε την ελληνορθόδοξη Mahardeh στη Χάμα. Ο πληθυσμός της πόλης Mahardeh αποτελείται αποκλειστικά από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, μόνο περίπου είκοσι χιλιάδες κατοίκους.
Χθες σε αυτή τη μικρή πόλη με μεγάλη όμως ιστορία όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά, και οι άνδρες με τα όπλα ήταν στην περίμετρο της άμυνας, κρύβοντας τις οικογένειές τους στα σπίτια τους. Τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί: άνοιξαν μερικά καταστήματα κατά μήκος των κύριων δρόμων όπου κάποιοι άνθρωποι συζητούν για το μέλλον της Συρίας.
«Σήμερα  θα σας παρουσιάσουμε τη ρωσίδα που ζει 30 χρόνια στη Mahardeh, και θα σας δείξουμε  την αρχαία εκκλησία της Παναγίας . Έτσι θα μπορέσετε καλύτερα να καταλάβετε τι κατ΄ουσίαν συμβαίνει εδώ », – λέει ο μαχητής στην πολιτοφυλακή Γιώργος, απόφοιτος Σοβιετικού πανεπιστημίου.
Ο Γιώργος μας οδήγησε στο σπίτι του διοικητή της πολιτοφυλακής Simon. Φαίνεται ότι εδώ όλοι ζουν σαν μια οικογένεια. Στην βεράντα ένας νεαρός άνδρας  καθισμένος με μια γυναίκα που ετοιμάζει σάντουιτς για τα παιδιά στην πρώτη γραμμή.
Στη βεράντα συναντήσαμε τη Μaria Vladimirovna με τον σύζυγό της.
«Καλώς ήρθατε, αυτό σημαίνει ότι η πολιορκία λύθηκε, και ο δρόμος προς Hama απελευθερώθηκε χαίρομαι που ακούω ρώσικα..», – λέει η Μαρία. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε.
Η ιστορία για το πώς πήγε στη συριακή ενδοχώρα. Ωστόσο, το 1979 δεν της είχε περάσει ποτέ από το νου ότι θα έπρεπε κάποτε να καλυφθεί από επιθέσεις ρουκετών και θα γίνονταν στόχος από τα  πολυβόλα από ένα κοντινό χωριό μόνο και μόνο γιατί έχει διαφορετική πίστη. 

«Είναι ένας ηλίθιος πόλεμος που προετοιμάστηκε από καιρό, κ.. Κάποιοι έχουν διδαχθεί να μην σέβονται τους χριστιανούς και μόνο να τους σκοτώνουν.  Είμαστε εδώ ως μια οικογένεια αλλά απντού ολόγυρά μας είναι εχθροί.. … Τώρα ίσως είναι  η πιο δύσκολη στιγμή όλα αυτά τα χρόνια. « λέει η Μαρία χαμηλόφωνα.
Η ρωσίδα έγινε μέρος της συριακής ιστορίας. Για πολλά χρόνια, καθώς και ντόπιοι εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, και γέννησε τον Αλέξανδρο και την Ελπίδα και έγινε και γιαγιά.
Κοντά στην χριστιανική πόλη είναι η πόλη Halfaya, σήμερα θεωρείται το μεγαλύτερο προπύργιο των μαχητών στo Βορρά της επαρχίας της Χάμα. Οι πρώην γείτονες εξαπολύουν προς τη Mahardeh πυραύλους και όλμους  ενώ η Μαρία Vladimirovna και χιλιάδες από τους ντόπιους πολίτες προσεύχονται στο Θεό..
Ο Γιώργος εξηγεί ότι η Halfaya έγινε ένα τέτοιο προπύργιο των τρομοκρατών, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα της επαρχία του Ιντλίμπ, το οποίο είναι ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο των ριζοσπαστικών και τρομοκρατικών ομάδων.
Ο εθελοντής είπε ότι οι μαχητές χρησιμοποίησαν την ανακωχή για να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλά Khalfan, για τη δημιουργία γραμμών εφοδιασμού και την δημιουργία ενός εφαλτήριου για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Χάμα.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι η Χάμα -είναι στην καρδιά της Συρίας, και αν την καταλάβουν οι τρομοκράτες θα είναι σε θέση να κατακερματίσουν τη χώρα ενώ θ΄απομονώσουν το Χαλέπι  από άλλες επαρχίες,»  εξηγεί ο Γιώργος τη στρατηγική σημασία της περιοχής.
Οι πόλεις στη Συρία έχουν χιλιάδων χρόνων ιστορία όπως οι χριστιανικές Μααλούλα και Sadad έτσι κι η Μάχαρντα….
«Η Maharde είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική πόλη για τους Χριστιανούς. Σε αυτή την εκκλησία (αφιερωμένη στην Παναγία), η Παναγία ήταν κάποτε σ΄ ένα μικρό δωμάτιο στα δεξιά της (νυν) αγίας τράπεζας.» – λέει ο επιμελητής της εκκλησίας, ο οποίος μας καλωσόρισε με τον Γιώργο αφού φύγαμε από το σπίτι του Σίμωνα και αποχαιρετίσαμε την Μαρία Vladimirovna .
Το εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης. Οι πόρτες του ναού είναι χαμηλες και όποιος θέλει να μπει πρέπει να σκύψει.

Στους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται λίγες Ρωμαϊκές στήλες – η εκκλησία χτίστηκε στη θέση των αρχαίων κτιρίων. Τι υπήρχε εδώ πριν 2.000 χρόνια  ο επιμελητής δεν γνωρίζει.
Τα πάντα μέσα σεμνά, και σχεδόν κανένα φως,αναμμένα κεριά κάτω από τα εικονίδια, και πριν από την αγία τράπεζα.
Ο ιερέας  μας δείχνει διάφορες εικόνες, μια εκ των οποίων – αυτήν της Παναγίας του Βλαντιμίρ.
«Η Ρωσία ήταν πάντα μαζί μας….», – λέει ο φύλακας του ναού.
Σ’ ένα μικρό δωμάτιο στο ναό, όπου η Παναγία πέρασε μερικές ημέρες της ζωής της τώρα είναι γύρω δεκάδες εικόνες από διαφορετικές χώρες και ένα άσβεστο καντήλι.Οι κάτοικοι της Mahardeh πιστεύουν ότι  οι κυβερνητικές δυνάμεις… σύντομα  θα συντρίψουν τους τρομοκράτες στο Ιντλίμπ, φθάνοντας στα σύνορα με την Τουρκία……ria.novosti 3.4.17
Ως τώρα καταμαρτυρούνται από διάφορες πηγές οικίες όπου έζησε η Παναγία στη Ναζαρέτ και στην Έφεσο……
www.dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.