Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Αλβανός δημοσιογράφος: "Οι Έλληνες θέλουν αυτόνομη Χειμάρρα"

Αλβανός δημοσιογράφος: "Οι Έλληνες θέλουν αυτόνομη Χειμάρρα"

Η αλβανική εφημερίδα ΤΕΜΑ φιλοξένησε την Πέμπτη άρθρο του δημοσιογράφου Ενκέλ Ντέμι (Enkel Demi), ενός Τσάμη, ο οποίος είναι σύζυγος της Μεσίλα Ντόντα, βουλευτή και γ.γ. του ισλαμοφασιστικού Κόμματος των Τσάμηδων.Ο εθνικιστής αρθρογράφος κατηγορεί τον Έλληνα Βορειοηπειρώτη επιχειρηματία Νικολάκη Νεράντζη, από τους πιο δραστήριους για την προστασία των ελληνικών περιουσιών στη Βόρεια Ήπειρο, ότι πλήρωσε μερικούς εργάτες της εταιρείας του να του γράψουν ένα σύνθημα σε πανό και μ΄ αυτό βρέθηκε στο αντίσκηνο της αλβανικής αντιπολίτευσης στα Τίρανα όπου συνάντησε τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα.

Τις προηγούμενες ημέρες Έλληνες από τη Χειμάρρα βρέθηκαν στο αντίσκηνο της αλβανικής αντιπολίτευσης και ο Λουλζίμ Μπάσα τους υποσχέθηκε ότι με εκείνον πρωθυπουργό οι περιουσίες τους θα είναι ασφαλείς.
Ο Μπάσα δήλωσε στη συνάντηση ότι οι περιουσίες της Χειμάρρας θα προστατεύονται με νόμο, σχολιάζει ο Ενκέλ Ντέμι και συνεχίζει: «Ξέχασε όμως ότι το Κόμμα του, το 1991, μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ψήφισαν το νόμο 7501, που δημιούργησε όλα τα προβλήματα που έχουμε σήμερα με τις περιουσίες. Και τώρα, 25 χρόνια αργότερα, στο Πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος δεν υπάρχει καμία αναφορά για τροποποίηση του νόμου αυτού».
«Μ΄αυτή την έννοια», συνεχίζει ο Ενκέλ Ντέμι, «τα προβλήματα με τις περιουσίες στη Χειμάρρα δεν διαφέρουν σε τίποτα με τα προβλήματα που συναντούμε στα Τίρανα, τη Σκόδρα, τους Αγ. Σαράντα, παντού στη χώρα, τα οποία δημιουργήθηκαν από το νόμο 7501».
«Άρα, απ΄ αυτή την οπτική γωνία, η Χειμάρρα δεν χαίρει κάποιου ειδικού καθεστώτος», τονίζει ο Ενκέλ Ντέμι, «αντίθετα, πρόκειται για περιουσίες οι οποίες θα αποζημιωθούν για το δημόσιο συμφέρον, όπως έχει κάνει ο Μπάσα με τον Οδικό Άξονα προς το Κοσσυφοπέδιο όταν ήταν Υπουργός, ή όπως γίνεται τώρα για τον αγωγό ΤΑΡ». (…)
«Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα με τις περιουσίες στη Χειμάρρα, το ιδιαίτερο βρίσκεται στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έθεσε το θέμα και στις Βρυξέλλες, απείλησε μάλιστα να προβάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Στο σοβινιστικό της σχέδιο, η Ελλάδα, θέτοντας θέμα περιουσιών στη Χειμάρρα, επιδιώκει να δικαιολογήσει την περίφημη αυτονομία της Χειμάρρας, οπαδοί της οποίας είναι ο Νερτάντζης και ορισμένοι άλλοι».
Ο  Τσάμης αρθρογράφος κατηγορεί τον αρχηγό της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν του είναι ξένη η ιδέα μιας αυτόνομης Χειμάρρας.
«Ίσως ο Μπάσα μπορεί να αισθάνεται οικείος με την ιδέα της αυτονομίας της Χειμάρρας, μετά και από την συνάντηση που ο ίδιος, μαζί με το βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Γκεντ Στραζιμίρι, είχαν στις ΗΠΑ με ακραίους παράγοντες της Βορείου Ηπείρου. Σε περίπτωση που το σχέδιο του Μπάσα προβλέπει προώθηση του θέματος των περιουσίων προς την αυτονομία της Χειμάρρας, αυτό είναι κάτι προς αποφυγή».
Στη συνέχεια καλεί έναν άλλο Αλβανό εθνικιστή, τον Σπαχίου, να αγωνιστεί κατά του σχεδίου «αυτονομίας» της Χειμάρρας.
«Πιστεύω ότι της ίδιας άποψης θα είναι και ο Κρεσνίκ Σπαχίου, ο οποίος θα αισθάνεται προδομένος από την προσέγγιση Μπάσα- Νεράντζι. Ο Σπαχίου [ Πρόεδρος του εθνικιστικού Κόμματος Ερυθρόμαυρη Συμμαχία] θα πρέπει να αγωνιστεί εναντίον αυτού του project, όπως αγωνίστηκε στο παρελθόν εναντίον της Συμφωνίας Μπάσα- Μπακογιάννη, η οποία χάρισε στην Ελλάδα αλβανικό θαλάσσιο χώρο».
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά γράφονται σε μια χώρα δίχως στρατό και δίχως πολεμική αεροπορία. Έχουν άγνοια κινδύνου ή νομίζουν ότι θα τους προστατέψει ο Ερντογάν; Στους εθνοϊσλαμιστές Αλβανούς αναφερόμαστε, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά νομίζοντας ότι ο «πατερούλης» της Άγκυρας θα τους προστατέψει.
Είναι υποχρέωση των δημοκρατικών και λογικών Αλβανών πολιτών να εναντιωθούν πρώτοι στους  ισλαμιστές πράκτορες ξένων συμφερόντων που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα τους σε αποικία της Τουρκίας και τους Αλβανούς σε σκλάβους ξανά των σουλτάνων.
Η Ελλάδα πάντα στάθηκε στο πλευρό εκείνης της Αλβανίας που ήθελε δημοκρατία και ευρωπαϊκή προοπτική. Η Ελλάδα όμως έχει τη στρατιωτική ισχύ να εξουδετερώσει οποιαδήποτε απειλή. Αυτό να το θυμούνται καλά όλα τα «κοκοράκια» των Βαλκανίων.

Πηγή: tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.