Έτος Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα , κηρύχθηκε το 2017 από την Βουλή των Ελλήνων σε μια πανηγυρική συνεδρίαση. Μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζεται στα νησιά τα οποία εορτάζουν τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωσή τους.
Η απελευθερωσή τους μετά την Ιταλική και Γερμανική κατοχή άνοιξε μια νέα περίοδο στην πορεία των ελληνικών νησιών μέσα στον χρόνο και κάθε ένα από αυτά ένα την δική του μοναδική ιστορία.
Για την Κάρπαθο η απελευθέρωση ήρθε μερικούς μήνες νωρίτερα , πριν από τα υπόλοιπα νησιά του Αρχιπελάγους και ένα καϊκι που το ονόμαζαν «Ιμμακολάτα» μετέφερε το μήνυμα της εξέγερσης και της ελευθερίας.
«Το νησί μας έχει την δική του ιστορία. Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1944, μία ημέρα μετά την αποχώρηση των Γερμανών ενώ είχαν παραμείνει οι Ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, λαός της Καρπάθου ξεσηκώθηε με αποτέλεσμα να αναλάβει τις τύχες του νησιού πολύ πρίν τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα» λέει ο στον Αθήνα 9.84″ δήμαρχος Καρπάθου κ.Ηλίας Λάμπρος.
«Οι γερμανοί είχαν αποχωρήσει αλλά, παρέμεινε η ιταλική διοίκηση κατοχής και αυτό δεν το ανέχθηκε ο λαός, ξεσηκώθηκε και σχηματίστηκε επαναστατική επιτροπή»
Στην πλατεία του χωριού Μενετές έφτασε το νέο της αποχώρησης των γερμανών και ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ άλλοι έψαχναν όπλα και πυρομαχικά στις αποθήκες των κατακτητών.
Σε εορταστικό κλίμα , το νησί αποκτούσε την ελευθερία του μετά απο 650 χρόνια. Σύντομα ο ξεσηκωμός απλώθηκε στα άλλα χωριά και σύντομα η Ιταλική διοίκηση αποτελούσε παρελθόν. Οι κάτοικοι της Καρπάθου, βέβαια , δεν γνώριζαν ότι μερικές ημέρες αργότερα οι Γερμανοί θα έφευγαν από την Αθήνα. Όμως ήθελαν να μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα ελευθερίας.
«Αυτό το μήνυμα έπρεπε να μεταφερθεί στην Ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Έτσι μια ομάδα με επτά ήρωες επιβιβάστηκε σε μία μικρή βάρκα η οποία αναχώρησε στις 10 Οκτωβρίου από το Φοινίκι και μετέφερε το μήμυνα της απελευθέρωσης» λέει ο δήμαρχος Καρπάθου στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα».
Το μήνυμα της απελευθέρωσης
Μετά από ενα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι στα νερά της Μεσογείου η λεγόμενη «Αποστολή Σωτηρίας» έφτασε στην Αίγυπτο.
«Το αποτέλεσμα ήταν στις 17 Οκτωβρίου να επιστρέψουν οι επτά ήρωες μας στην Κάρπαθο με δύο συμμαχικά αντιτορπιλικά τα οποία τους αποβίβασαν στο νησί. Εν τω μεταξύ στις 11 Οκτωβρίου είχε υπογραφεί η παραλαβή της διοίκησης απο τους Ιταλούς στην Επαναστατική επιτροπή. Το γεγονός της απελευθέρωσης στάθηκε αφορμή πολλοί άνθρωποι από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα να έρθουν στην Κάρπαθο. Περίπου 3-4000 άτομα παρέμειναν επάνω στο νησί που ήταν ελεύθερο» λέει ο κ.Λάμπρος και στην συνέντευξή του τόνισε εμφατικά ότι η Ελλάδα ξεκινά από τα νησιά μας «Αυτά τα νησιά δεν μπορεί κανένας να τα επιβουλεύεται γιατί κατοικούνται από την Ελληνική ψυχή»
Η βάρκα ονόματι «Ιμμακολάτα» έμεινε στην ιστορία της Καρπάθου και στο Φοινίκι βρίσκεται το μνημείο που υπενθμίζει το γεγονός. Μαζί με τα ονόματα των επτά Καρπαθίων που ταξίδεψαν με το καϊκι : Μιχαήλ Πίττας, Κωνσταντίνος Λαμπρίδης, Μανώλης Πατσουράκης, Κοσμάς Λαζάρου, Γεώργιος Χριστοδούλου , Νίκος Σταματάκης και Σοφοκλής Οικονομίδης.
Γιώργος Αποστολίδης
athina984
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.