Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

175.000 άνεργοι δε βρίσκουν δουλειά εδώ και 5 χρόνια!


Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας παρουσίασε στους Θεσμούς το μεγαλεπίβολο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας την τριετία 2018-2020.

Δραματικά στοιχεία από την αγορά εργασίας που δείχνουν ότι
175.000 άνεργοι δεν έχουν βρει δουλειά εδώ και 5 χρόνια παρουσίασε στους Θεσμούς η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου καταθέτοντας συγχρόνως και το μεγαλεπίβολο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας την τριετία 2018-2020.

Οι δανειστές συμμερίστηκαν την ανάγκη ανάσχεσης της υψηλής ανεργίας μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Το σχέδιο ,όπως όλα δείχνουν, συγκαταλέγεται στα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκε να ληφθούν ως αντιστάθμισμα στα μέτρα επιβάρυνσης.


Ωστόσο θολό παραμένει το τοπίο για το βασικότερο άξονα του σχεδίου που είναι η εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δανειοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα με ποσό 3 δισ. ευρώ αλλά θα συζητηθούν και εναλλακτικές λύσεις.

Πάντως το ύψος του επιτοκίου της τράπεζας ορίζεται στα 5,5% ενώ συνήθης στρατηγική της είναι να δανειοδοτεί αναπτυσσόμενες χώρες!

Στη χθεσινή συνάντηση των θεσμών με την υπουργό δεν εξετάστηκε το δημοσιονομικό σκέλος της πρότασης για το οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 100.000 έως 150.000 θέσεων εργασίας το χρόνο από τις οποίες οι 50.000 – 75.000 θα καλυφθούν από ωφελούμενους των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Αλλες 50-75.000 θέσεις εργασίας θα κατανεμηθούν σε ανέργους ηλικίας 22 – 29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα προκειμένου να σταματήσει το «brain drain») καθώς και σε ανέργους άνω των 55 ετών.

Μέρος του σχεδίου είναι η κατάρτιση των ανέργων ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες για να βρουν δουλειά όταν έρθει η ανάπτυξη. Στελέχη του υπουργείου εργασίας επισήμαιναν ότι σε όλες τις χώρες με βαθιά κρίση, όταν η μακροχρόνια ανεργία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σύστημα χωλαίνει. Δηλαδή ακόμα και αν ο ρυθμός ανάπτυξης τρέξει με 2,7% , για τέσσερα χρόνια θα είναι δύσκολο να απορροφηθεί η ανεργία.

Το πρόγραμμα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων πιθανότατα θα τρέξει με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας (υποστήριξη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) .
Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλλει καη επαγγελματική πιστοποίηση των προσόντων αλλά και η επανακατάρτιση βάσει των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι θα έχουν πλέον το δικαίωμα να διατηρούν το επίδομα ανεργίας παρότι λαμβάνουν επίδομα και ως καταρτιζόμενοι σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι προτίθενται να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης θα παραμένουν εγγεγραμμένοι και ο χρόνος κατάρτισης θα μετράται ως χρόνος ανεργίας μόνο εφόσον πληρούν σωρευτικά τα εξής:

α) είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τουλάχιστον επί τετράμηνο πριν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης

β) δηλώνουν τα στοιχεία του προγράμματος στον ΟΑΕΔ πριν από την έναρξή του

γ) έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.