Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ο Ερντογάν ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Αυστρία!

kurz-kritik-an-erdogan-eu-darf-da-nicht-zusehen-spannungen-in-tuerkei-story-538880_1164x658px_b91c2618951fae6216cda61e15eebeef__kurz-erdogan-s_1260_jpg_1466794_1164

Σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, απευθύνει σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα “Χόιτε”, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι “ανεπιθύμητο”.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί φυσικά να έλθει για διμερείς επισκέψεις στην Ευρώπη και στην Αυστρία και να έχει συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όπως κάθε άλλος κορυφαίος πολιτικός, “αλλά απορρίπτουμε σαφώς τη μεταφορά στην Αυστρία του τουρκικού προεκλογικού αγώνα και της πόλωσης, διότι αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένες εντάσεις και σίγουρα αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση”, επισημαίνει στι δηλώσεις του ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Ήδη, σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς – του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτος στην Αυστρία για επίσημες επισκέψεις και συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όχι όμως και για να κάνει διαφήμιση του επιδιωκόμενου από τον ίδιο προεδρικού συστήματος, πριν από το δημοψήφισμα για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του τουρκικού Συντάγματος.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε απευθύνει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης παραμονές της ανεπίσημης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη ο Ερντογάν, ως τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 19 Ιουνίου του 2014, μιλώντας σε εκδήλωση της προσκείμενης στο κόμμα του οργάνωσης “Ενωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών”, για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου από την ίδρυσή της.

polishwingedhussarsvien1683

“Προειδοποιώ κατηγορηματικά τον πρωθυπουργό Ερντογάν ότι δεν επιτρέπεται να προκαλέσει διχασμό στην αυστριακή κοινωνία, διότι η ενσωμάτωση είναι ένα λεπτό και μερικές φορές δύσκολο ζήτημα και μια λάθος ομιλία μπορεί να μας ρίξει πίσω και να δηλητηριάσει το κλίμα”, τόνιζε τότε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η τότε επίσκεψη του Ερντογάν στη Βιέννη –ο οποίος νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε εκφραστεί κατά της ενσωμάτωσης των τουρκικής καταγωγής Γερμανών– συνδεόταν άμεσα με τις τότε προεδρικές εκλογές στην Τουρκία που διεξήχθησαν δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2014, και από τις οποίες ο ίδιος αναδείχθηκε πρόεδρος της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου χρειάζεται –όπως χρειαζόταν στις προεδρικές εκλογές του 2014– και τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού, ως εκ τούτου και τις ψήφους των πάνω από 114.000 Τούρκων υπηκόων που ζουν σήμερα στην Αυστρία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε καταδικάσει τις “ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αυταρχισμού στη χώρα” και τις “απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη”.

nxtwsycrjqtppxj-1600x900-nopad

΄Εως σήμερα ο Σεμπάστιαν Κουρτς επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι όποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό κράτος δικαίου και προωθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, οριστικά δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ζητούν επιτακτικά τη διακοπή και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.