Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ξύπνησε ο «αντιμιλιταρισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που οι Τούρκοι απειλούν με πόλεμο την Ελλάδα – Έβαλαν τον Νίκο Φίλη αιφνιδίως στην Επιτροπή Εξοπλισμών

sgt-demetriolopezgarcia

Κίνημα «αντιμιλιταρισμού» και εμβολισμού της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Αυτό δείχνει το γεγονός ότι αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να αντικαταστήσει πρόσωπα της Επιτροπής Εξοπλιστικών και να βάλει σε αυτήν τον «πολέμιο» των εξοπλισμών Νίκο Φίλη.

Πέραν δε του Νίκου Φίλη τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή ο Θοδωρής Δρίτσας που ανήκει στην ομάδα των «53» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τον Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος με πρόσφατη δήλωση του τάχθηκε στο πλευρό του πρώην υπουργού Παιδείας και τόνισε πώς δεν είναι η ώρα για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιδέχεται πολλών ερμηνειών και βεβαίως υπονομεύει τη συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, αφού ο Ν. Φίλης πέραν του ότι έχει ταχθεί κατά της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει μιλήσει και για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισημαίνοντας πώς αυτή με το κόμμα του Πάνου Καμμένου έφτασε στο τέλος της.

Σημειώνεται πώς ο κ. Φίλης δημοσίως εξέφρασε την αντίθεσή του στον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά και στην προοπτική απόκτησης νέων αεροσκαφών από τη Πολεμική Αεροπορία λέγοντας ότι όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή πριν αποφασιστούν. Ο Θοδωρής Δρίτσας πρώην υπουργός Ναυτιλίας επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι γενικώς υπέρ των εξοπλισμών.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Παιδείας προετοίμαζε και ερώτηση με άλλους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για το θέμα των εξοπλιστικών, θέλοντας προφανώς να καταθέσει και στη Βουλή τις ενστάσεις του. Το κείμενο της ερώτησης διέρρευσε, η ερώτηση δεν κατατέθηκε, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν.

Σε αυτή τη φάση δεν θα μιλήσουμε για τη συνεργασία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που φαίνεται κάποιοι να θέλουν να σπάσουν, αλλά για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αυτό που προκύπτει είναι πώς στον ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησαν τα «αντιμιλιταριστικά» αισθήματα σε μία περίοδο ωστόσο που η Τουρκία εξοπλίζεται σαν «αστακός» και προκαλεί στο Αιγαίο.

Ακόμη και να μην ήθελαν να ξοδευτούν χρήματα για την άμυνα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή εγείρουν θέμα και ανθίστανται στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των F-16 και αντιτίθεται στην προμήθεια των F-35 επιτελούν έργο που υπονομεύει την εθνική ομοψυχία.

Θα πρέπει επίσης να λάβει θέση και ο Αλέξης Τσίπρα γι΄αυτό το κρίσιμο θέμα, καθώς με την άμυνα της χώρας κανείς δεν δικαιούται να παίζει. Δεν συμφώνησε ο ίδιος να αποσταλεί το αίτημα για αναβάθμιση των F-16 και πρόταση για το κόστος απόκτησης των F-35 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Αγνοούσε το θέμα και παρασύρθηκε από τον Πάνο Καμμένο; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Εκείνο που είναι βέβαιο και εκφράζεται από τους επιτελείς του Πενταγώνου είναι ότι αν δεν αποφασιστεί τώρα η υλοποίηση κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα παραδοθούν μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια, τότε η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο θα ανατραπεί πλήρως σε βάρος της Ελλάδας και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα χάσουν κάθε πλεονέκτημα.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Βίτσας, οι οποίοι αναφέρονται συχνά πυκνά στην αποτρεπτική ικανότητα των Ένοπλων Δυνάμεων τι έχουν να πουν για τον «αντιμιλιταρισμό» συναδέλφων τους;

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.