Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Επιθετική αφίσα από το παράρτημα του AKP Βελγίου: « Αυτή η μάχη είναι η μάχη ανάμεσα στην ημισέληνο και στο σταυρό! »αν και το Βέλγιο δεν βάζει πολλά εμπόδια στις προεκλογικές του Ερντογάν.

L’affiche, sur Facebook, délivre un message guerrier.
Καθώς η Γερμανία και η Ολλανδία απαγορεύουν στο έδαφός τους τις συγκεντρώσεις του AKP  που στοχεύουν στην προώθηση του  « ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου  το Βέλγιο δεν φρέναρε παρά λίγο την προπαγάνδα του  κόμματος του Ερντογάν AKP, δεν υποδαυλίζει την κατάσταση.
Στην Ολλανδία οι απαγορεύσεις επέρχονται 3 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα του  Recep Tayyip Erdogan, και τα κινήματα που πρόσκεινται σε αυτό στη διασπορά δεν βρίσκουν παρά λίγα εμπόδια στο Βέλγιο.Την Παρασκευή ο λογαριασμός του  Facebook του κόμματος AKP στο Βέλγιο έχει μια αφίσα με πολεμικό πνεύμα. Το μήνυμα της εικόνας στα τουρκικά είναι  χωρίς περιστροφές: « Αυτή η μάχη είναι η μάχη ανάμεσα στην ημισέληνο και στο σταυρό! Συγκεντρωνόμαστε κάτω από την ημισέληνο. Θα δείτε ότι είμαστε πολυάριθμοι ! »
Είναι η μπροσούρα της τούρκικης διασποράς στο Βέλγιο.Recep Tayyip Erdogan. ©AFP.
Αυτός ο επιθετικός λόγος καταγγέλεται ωστόσο από τον τούρκο δημοσιογράφο κάτοικο Βελγίου τον Dogan Özgüden, που είναι ιδρυτής του  site « Info-Turc », που μιλάει για  «ισλαμιστική προπαγάνδα αντίπαλη στο χριστιανισμό ». Αλλά ωστόσο δεν εκπλήτεται : « Ο Erdogan και οι υποστηρικτές του οδηγούν μια προεκλογική εκστρατεία για να προωθήσουν μια Τουρκία ισλαμιστική και  υπερεθνικιστική. » Ο τούρκος πρόεδρος που φοβάται ότι δεν θ΄αποκτήσει την υποστήριξη των εκλεκτόρων στο δημοψήφισμα  προσβλέπει στα 4.000.000 τούρκους της διασποράς. Αλλά γιατί αυτή η επιχείρηση μοιάζει να υιοθετείται περισσότερο στο Βέλγιο απ΄ό,τι αλλού ? Κατά τις τελευταίες βουλευτικές τουρκικές εκλογές το Βέλγιο ξεχώριζε πάντα από τις άλλες ευρωπαικές χώρες με πάνω από  60 % ψήφους υπέρ του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης. Για τον Dogan Özgudën, αυτό έχει κάνει εν μέρει με την στρατηγική θέση των Βρυξελλών ως πρωτεύουσα της Ευρώπης  : « Οι Βρυξέλλες είναι πολύ σημαντικές για το καθεστώς της Άγκυρας που εμφύτευσε ένα τουρκικό  lobby κυρίως για ν΄αντιμετωπίσει τους έλληνες ή τους αρμένιους σε θέματα που σχετίζονται με την γενοκτονία των αρμενίων. »
Ο τούρκος δημοσιογράφος επίσης φωτογραφίζει ομοίως την αδύναμη αντιπολίτευση στην πολιτική τάξη του Βελγίου : « Δεν άκουσα να παίρνει ισχυρή θέση μ΄εξαίρεση το  N-VA.Τα άλλα κόμματα κυρίως μέσω των δημάρχων ή της τούρκικης διασποράς  είναι σημαντικό ότι δεν τολμούν  να δυσαρεστήσουν το εκλογικό τους σώμα. » Στις  8 Μαρτίου ο Taner Yildiz, μέλος του AKP, τ.Υπ.Ενέργειας ήρθε να δώσει μια ομιλία στο έδαφος του δήμου του Saint-Josse-ten-Nodde. Όφειλε να μιλήσει στη Γερμανία αλλά του απαγορεύθηκε.
Η Union des Démocrates Turcs Européens, που πρόσκειται στο AKP, προσανατολίζεται να οργανώσει μια πιο μεγάλη συγκέντρωση στο Βέλγιο. Ο υπουργός εσωτερικών ο Jan Jambon, παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά.Ο Peter De Roover, επικεφαλής του N-VA στη βουλή, διαμαρτυρήθηκε για μια απαγόρευση. Στην εκπομπή « De zevende dag », τα κόμματα  CD&V και το Open VLD εκφράστηκαν αρνητικά σε μια τέτοια απαγόρευση  τουλάχιστον αν αη δημόσια τάξη δεν απειλείται. Να θυμίσουμε ότι το  2015, ο τούρκος πρόεδρος είχε συγκεντρώσει 15.000 άτομα στο Ethias Arena  του Hasselt.le soir 12/3/17
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.