Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Σκοπιανοί και Βούλγαροι από κοινού σε μνημείο των Βαλκανικών Πολέμων



Μάιος 5, 2017. 08:01
 Για 11η συνεχή χρονιά, στις 6 Μαΐου, το Ίδρυμα ‘Βουλγαρικής Μνήμης’ οργάνωσε κοινό εορτασμό για τους πεσόντες Βουλγάρους  κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους στο Νόβο Σέλο (Νέο Χωριό), στην περιοχή της Στρώμνιτσας του κράτους των Σκοπίων.

Στο Νόβο Σέλο ξαναχτίσθηκε το 2006 το μνημείο ενός εγκαταλελειμμένου στρατιωτικού νεκροταφείου, το οποίο οι Βούλγαροι επισκέπτονται κατά χιλιάδες,  όταν αποφάσισαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς στρατιώτες της Βουλγαρίας.
Η εκδήλωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα φέρει πάλι μαζί τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο αρχιεπίσκοπος της μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας των Σκοπίων, Στέφαν, ο μητροπολίτης της Στρούμιτσας (Στρώμνιτσας), πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, όπως γράφει η ιστοσελίδα του ιδρύματος της «Βουλγαρικής Μνήμης» [bgmf.eu].
Η εκδήλωση
Το Νόβο Σέλο στα τέλη του 19ου αιώνα,  ήταν η έδρα της ‘Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης’ (VMRO). Όλο το χωριό των 1400  κατοίκων ήταν υπό την κυριαρχία της Βουλγαρικής Εξαρχίας. Το 1905 υπήρχαν 1280 Βούλγαροι εξαρχικοί.
Σύμφωνα με τη βουλγαρική βιβλιογραφία (bg.wikipedia.org) το χωριό καταλήφθηκε από το βουλγαρικό στρατό τον Οκτώβριο του 1912.
Τον Ιούλιο του 1913 στη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, το Νόβο Σέλο καταλήφθηκε από τον ελληνικό στρατό (μετά την απελευθέρωση της Στρώμνιτσας)  και σύμφωνα με τις βουλγαρικές πηγές κάηκαν τότε 160 σπίτια. Στις μάχες μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων σκοτώθηκαν 71 Βούλγαροι στρατιώτες, οι οποίοι τιμούνται τώρα από Σκοπιανούς και Βουλγάρους.
Στην εκδήλωση σύμφωνα με τη βουλγαρική ιστοσελίδα ‘news.bg’ θα παραστεί και ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ.
«Το ίδρυμα της ‘βουλγαρικής μνήμης’ προσπαθεί να δώσει το καλό παράδειγμα της κοινής γιορτής, στο πνεύμα της καλής γειτονίας του διαλόγου και της αλληλεγγύης μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων με την προοπτική ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος», σημειώνει το δημοσίευμα.
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.