Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

«Φόρμουλα χαλαρής ομοσπονδίας» για το Κυπριακό;

Με πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες στους τουρκοκυπριακούς δημοσιογραφικούς κύκλους και βρίσκουν αντίκτυπο στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, η
τουρκοκυπριακή πλευρά φέρνει στο προσκήνιο για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό μια εναλλακτική φόρμουλα, την οποία ονομάζει μάλιστα «ενδιάμεση φόρμουλα», για την επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπογραμμίζει την σημασία της εύρεσης μιας «ενδιάμεσης φόρμουλας» πριν από την έναρξη των νέων εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, στα μέσα του Ιουλίου.

Με βάση τον παραπάνω σκεπτικό, «διπλωματικές πηγές», οι οποίες όπως όλα δείχνουν διατηρούν επαφές με την ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρουν σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για να παρακαμφθεί το αδιέξοδο στο πεδίο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών. Για αυτό τον λόγο, η τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζει σε ένα μοντέλο, το οποίο δεν εμπεριέχει κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, στο εσωτερικό του νησιού θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις. Στο διεθνές πεδίο η Κύπρος θα έχει μια και μοναδική εκπροσώπηση.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει λόγο για «χαλαρή ομοσπονδία». Επίσης, αποδέχεται ότι το μοντέλο φέρει κοινά στοιχεία με το μοντέλο λύσης των δυο κρατών, το οποίο υποστηρίζουν οι κύκλοι της τουρκοκυπριακής Δεξιάς εδώ και δεκαετίες. Ακόμη, υπενθυμίζει ότι με το νέο μοντέλο η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έχει ειδικό καθεστώς εκπροσώπησης στην Ε.Ε.

Η Τουρκία προσεγγίζει θετικά το συγκεκριμένο μοντέλο. Επίσης, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το μοντέλο, η Τουρκία είναι έτοιμη να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων ως ένα «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ακόμη, η τουρκική πλευρά συζητά την επιστροφή του Βαρωσιού.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοιμάζεται να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του ξένου παράγοντα κατά την επόμενη περίοδο για αυτό το «εναλλακτικό μοντέλο».

Η είδηση, το μεσημέρι της Πέμπτης, άρχιζε να βρίσκει αντίκτυπο στα τουρκοκυπριακά μέσα, με την Κίμπρις Πόστασι να υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που δεν μελετηθούν άμεσα τέτοιου είδους μοντέλα σε λίγα διάστημα ενδέχεται να έρθει στο προσκήνιο της Κύπρου το ενδεχόμενο του «βελούδινου διαζυγίου», δηλαδή του μοντέλου της Τσεχοσλοβακίας

 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.