Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Επικίνδυνα μονοπάτια διαφθοράς στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, Η υπόθεση του Αλβανού πρώην αστυνομικού Dritan Zagani, το "drug scan

Η έκθεση  (GRECO) για τη διαφθορά στην Ελλάδα , οι συστάσεις προς την κυβέρνηση και
η αξιολόγηση συμμόρφωσης της χώρας μας στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017



Την  έκθεση αξιολόγησης για τη διαφθορά στη χώρα μας, συνέταξε η Ομάδα Κρατών  Κατά της Διαφθοράς, του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) το 2015. Η έκθεση περιέχει 19 συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.
 Η συμμόρφωση της χώρας μας προς αυτές, αξιολογείται τώρα, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017, από τη GRECO, όργανο του ΣτΕ που παρακολουθεί τη συμμόρφωση των χωρών, στα πρότυπα κατά της διαφθοράς.
Η Ελλάδα εντάχθηκε στην GRECO το 1999.  Η διαφθορά θεωρείται πλέον ως ένα από τα προβλήματα που  οδήγησαν την Ελλάδα στην τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση.
όπως τονίζεται στην έκθεση της GRECO,  η διαφθορά ευθύνεται  για την χρεωκοπία της χώρας, κατά 70%
οι κύριες εστίες διαφθοράς στην Ελλάδα, εντοπίζονται στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.
Η χώρα μας ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ προς τις 19 συστάσεις της GRECO και η αξιολόγηση αυτής της συμμόρφωσης τρέχει,  μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, που διανύουμε.
έχουν περάσει περίπου 4 μήνες από την προθεσμία που έδωσε η επιτροπή της GRECO, χωρίς
να έχουν ληφθεί  συγκεκριμένα μέτρα για τους υπόλογους για κρούσματα διαφθοράς.
 Οι ίδιοι μάλιστα υπόλογοι, συνεχίζουν να περαιώνουν άλλες -πλην των δικών τους- υποθέσεις διαφθοράς.
Ο ετήσιος τζίρος της διαφθοράς μαζί με την παραοικονομία ανθίζουν, με εκατοντάδες τρισεκατομμύρια ευρώ, να ξεπλένονται  στο σκότος.  (σχετική η εκτίμηση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας (ΔΔ))

η έκθεση για την  πρόληψη διαφθοράς βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων στην Ελλάδα
στις 19-6-15
στην ηλεκτρονική διεύθυνση
file:///C:/Users/user1/Downloads/GRECO_YYYYYY.pdf

Παράλληλα στη γειτονική μας Αλβανία  πολλοί καταζητούμενοι αναζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελβετία. 
Η υπόθεση  του Dritan Zagani, πρώην αστυνομικού, που ήταν επικεφαλής της καταπολέμησης των ναρκωτικών, διευθύνων σύμβουλος στον έλεγχο των συνόρων στον Αυλώνα και υπεύθυνος στο τμήμα σοβαρών εγκλημάτων στα Τίρανα, συγκλονίζει.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Dritan Zagani κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, παράνομη συνεργασία με Ιταλία, τακτικές επαφές με ορισμένους αξιωματικούς της Guardia di Financas, στους οποίους πουλούσε πληροφορίες  και επίσης επαφές με την ομάδα μαφίας.
Διέφυγε στην Ελβετία όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο, πριν από ένα περίπου μήνα.

Μυστήριο σκεπάζει τη σκιώδη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για big Brother κατασκοπεία στα Τίρανα.
 το σκάνδαλο «IMSI Catcher» ένα είδος Big Brother που εγείρει πολλά προβλήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της προσωπικής ελευθερίας.
 Στον τομέα δραστηριότητας επεξεργασίας πληροφοριών και τηλεπαρακολούθησης, έλαβε χώρα στην Αλβανία ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα.

τον Οκτώβριο του 2015, ο Πρόεδρος Bujar Nishani δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι,
η κυβέρνηση Rama είχε κατασκοπεύσει τον ίδιο και την οικογένειά του

Σύμφωνα με τον Nishani, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει το κοινό σχετικά με τη "συμφωνία συνεργασίας με τις ιταλικές αρχές και την" εξαιρετική συνεργασία "μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.  Ο Nishani, ισχυρίστηκε επίσης ότι η περίπτωση μιας μυστηριώδους συσκευής ακρόασης ήταν απόδειξη παράνομης συμπεριφοράς, αθέμιτης πρακτικής και κακοδιαχείρισης  στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αργότερα, καθώς το σκάνδαλο παρακολούθησης διευρύνθηκε, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι ο Αρχηγός της Αλβανικής Εθνικής Αστυνομίας Haki Cako τέθηκε σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του από τις 7 -6- 2016,  για ενδεχόμενη υποκλοπή ξένων πρεσβειών και διπλωματών.
Σε όλο αυτό το δράμα, ο ρόλος που διαδραματίζει η Ιταλία παραμένει αρκετά σκοτεινός.
Στις 11 Μαρτίου 2016, στο λιμάνι του Δυρραχίου αποβιβάσθηκε ένα αυτοκίνητο με ιταλικές διπλωματικές πινακίδες, που μετέφερε μια μαύρη βαλίτσα που περιείχε μια συσκευή IMSI Catcher, το μοντέλο Vortex Aircube  και  μια ηλεκτρονική συσκευή τηλεχειρισμού μικρής εμβέλειας. Το Catcher παράγεται στο Ισραήλ, εισάγεται στην Ευρώπη από τη γαλλική εταιρεία Ercom και πωλείται στην Ιταλία από την Italarms.
Η συσκευή αυτή ανακαλύφθηκε από την αλβανική αστυνομία και επρόκειτο να κατασχεθεί από τις αρχές, όταν ο Haki Cako σταμάτησε την απαίτηση λέγοντας ότι «όλα τα αντικείμενα που φεύγουν από μια πρεσβεία ή προορίζονται για διπλωματική θέση έχουν διπλωματική ασυλία και δεν μπορούν να επιθεωρηθούν».
Η απόφαση αυτή οδήγησε σε έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα στα Τίρανα (Adriatik Llalla)  για κατάχρηση εξουσίας, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν είχε λάβει  ποτέ κατάλληλη εξουσιοδότηση από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, όπως ρυθμίζεται από το αλβανικό δίκαιο.
συνεπώς "η συσκευή αυτή εισήχθη παράνομα στην Αλβανία".

 1-11-16   "Η ιταλική συσκευή IMSI-Catcher tapping device  χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύει τους  υψηλότερα ιστάμενους κρατικούς  αξιωματούχους της Αλβανίας και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια " είπε ο επικεφαλής της έρευνας κοινοβουλευτικού σώματος Flamur Noka (opposition democratic MP  και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας),καθώς η ερευνητική επιτροπή άρχισε να διερευνά την ευαίσθητη υπόθεση στο αλβανικό κοινοβούλιο.
 « η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύει τους αρχηγούς κρατών, βουλευτές, πολιτικούς, διπλωμάτες, εισαγγελείς, δικαστές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες »,
Η  IMSI-Catcher που μεταφέρθηκε από τις ιταλικές αρχές στην Αλβανία για τους σκοπούς της «εκπαιδευτικής τους κατάρτισης», χρησιμοποιήθηκε από την ιταλική  Interforza, αλλά και από άτομα της Αλβανικής Αστυνομίας, χωρίς την παρουσία των εγκεκριμένων Ιταλών αξιωματικών, κατά παράβαση του νόμου, του Συντάγματος της Αλβανίας και του τμήματος  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως εκ τούτου, κατά την άποψή μας, η εθνική ασφάλεια της Αλβανίας έχει απειληθεί », κατέληξε  ο Noka.

[Η συσκευή, "IMSI catcher", δείχνει στους πράκτορες, τη θέση του στόχου τους. το σήμα του κινητού τηλεφώνου του στόχου παγιδεύεται και είναι δυνατό να αλιευτεί υλικό,, όπως μηνύματα και φωτογραφίες
(ακόμα και αν η συσκευή διαθέτει τεχνολογία κωδικοποίησης της πληροφορίας για μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως για παράδειγμα το iPhone 6)
συχνά οι μυστικές υπηρεσίες δεν ενημερώνουν τις δικαστικές αρχές για την πρόθεση παρακολούθησης ενός στόχου ή δίνουν παραπλανητικές πληροφορίες και αποκρύπτουν ότι στις μεθόδους τους περιλαμβάνεται η ανίχνευση της τοποθεσίας του στόχου τους.
(οι συσκευές IMSI ανιχνεύουν εκτός από το σήμα του στόχου, το σήμα χιλιάδων άλλων ατόμων που βρίσκονται στην ακτίνα αυτού του στόχου και έτσι η ιδιωτικότητα μεγάλου αριθμού πολιτών παραβιάζεται εν αγνοία τους.
το σύστημα παρακολούθησης με συσκευές IMSI χαρτογραφεί τα ταξίδια του στόχου και μπορεί να δει προς τα πίσω, για μέρες, βδομάδες ή και περισσότερο.
Οι πιο ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο, όπως η αμερικάνικη Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) και η GCHQ της Βρετανίας, αλλά και λιγότερο προηγμένες τεχνικά κυβερνήσεις, χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων για να παρακολουθούν στόχους σε όλο τον κόσμο, με ευκολία και ακρίβεια.
δεκάδες χώρες έχουν αγοράσει ή μισθώσει τέτοια τεχνολογία. Η προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας διατίθεται πλέον σε όλο τον κόσμο.
“Κάθε δικτάτορας με αρκετά χρήματα για να αγοράσει το σύστημα, θα μπορούσε να κατασκοπεύει ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο.
Εξελιγμένες εγκληματικές συμμορίες και έθνη κάτω από κυρώσεις, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία εντοπισμού, η οποία λειτουργεί σε μια νομικά γκρίζα περιοχή. Είναι παράνομο σε πολλές χώρες να παρακολουθείς τους ανθρώπους χωρίς τη συναίνεσή τους ή χωρίς μια δικαστική απόφαση, αλλά δεν υπάρχει σαφές διεθνές νομικό πρότυπο για τον κρυφό εντοπισμό ανθρώπων σε άλλες χώρες, ούτε και υπάρχει μια παγκόσμια οντότητα με την εξουσιοδότηση να αστυνομεύει πιθανές καταχρήσεις για αυτές τις περιπτώσεις.
Τα συστήματα παρακολούθησης που έχουν κατασκευαστεί για τις μυστικές υπηρεσίες ή την αστυνομία, ωστόσο, είναι εγγενώς αόρατα και δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να τα μπλοκάρεις.)]

Από το 2013, το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε υπεργολαβικά την πώληση συσκευών με δυνατότητες τηλεειδοποίησης στο εξωτερικό  [σε ιδιωτικές εταιρείες (όπως στην προκειμένη περίπτωση στην Italarms srl)]
Στο πλαίσιο του αλβανικού πολιτικού αγώνα, το επίκεντρο της έρευνας είναι η προαναφερθείσα αποστολή μεταξύ της ιταλικής και της αλβανικής αστυνομίας.
[Η Interforce περιλαμβάνει, από την ιταλική πλευρά, την Polizia di Stato, την Carabinieri και την Guardia di Finanza.]
Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Michele Grillo.
Στις 10 Ιουνίου 2016 η Αλβανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Lapsi.al έγραψε για την πιθανή συμμετοχή της συζύγου του Grillo, στην πώληση της συσκευής   IMSI Catcher, μοντέλο Vortex Aircube, στο υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας.
ενδιαφέρον ιστορικό χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από τον Grillo ο ρόλος του αρχηγού της αποστολής στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε από την Anna Poggi.
Η Poggi, επιθεωρήτρια αστυνομίας στην Polizia di Stato, ήταν μεταξύ εκείνων που καταδικάστηκαν για  αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών στη Γένοβα κατά τη διάρκεια της G8 το 2001.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αργότερα ανέφεραν ότι η Poggi απεστάλη στην Αλβανία μετά από αυτό, ως προαγωγή σε "πιο ήσυχο μέρος ».
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πολλοί άνθρωποι έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας)  που αναφέρονται στο έγγραφο του εισαγγελέα φέρεται να διαπράχθηκαν σε ένα στρατώνα έξω από τη Γένοβα, όπου 255 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί 255 διαδηλωτές.
το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε τα γεγονότα που συνέβησαν στους στρατώνες Bolzaneto - ένα χώρο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της G8 στη Γένοβα ως προσωρινή φυλακή, όπου η αστυνομία έβαζε τους διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Σπασμένα κόκαλα, ταπείνωση, πολλές ώρες όρθιοι, ξαπλωμένοι πάνω στα βιολογικά τους υγρά, γυμνοί, έπεφταν άοπλοι στα γόνατα, αυτά υπέστησαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Bolzaneto.
Ωστόσο μέχρι σήμερα η Ιταλία δεν Έχει Εισάγει το Έγκλημα των Βασανιστηρίων στον Ποινικό της Κώδικα.

Η αναχώρηση της επιθεωρήτριας Ιταλικής αστυνομίας Anna Poggi από το γραφείο της, το 2015, (στη Σλοβενία) συμπίπτει χρονικά με μια άλλη σημαντική ιστορία κατασκοπείας. (όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Basir Collaku )
Την υπόθεση του αστυνομικού από την Αυλώνα Dritan Zagani, που του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, μετά από την εκεί διαφυγή του, όταν έγιναν απόπειρες κατά της ζωής του, όπως υποστηρίζει.
Ερωτήματα προκύπτουν από τα γεγονότα αυτά που συμπίπτουν χρονικά και συνδέονται με μυστικό νήμα. Γιατί η γιατί η ιταλική Guardia di Finanza αγόρασε μυστικές πληροφορίες από τον Zagani;
δεν υπήρχε ικανοποιητική συνεργασία με τους Αλβανούς ομολόγους της?
γιατί ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή, μετακινήθηκε η Anna Poggi, αν ήταν ψευδή τα στοιχεία για τη συμμετοχή της Ιταλικής αστυνομίας? 
Η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, έθεσε το ερώτημα, αν η συσκευή "Italian Big Brother IMSI-Catcher" είχε στόχο να συμβάλλει στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας, γιατί οι αλβανικές αρχές δεν ενημερώθηκαν για αυτό;
πηγή
 http://www.balkanalysis.com/blog/2016/07/29/italian-security-in-the-mena-and-balkans-part-4-albania-and-kosovo/


http://hellenicrevenge.blogspot.com/2017/04/dritan-zagani-drug-scandal-italian-big.html

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

 Ο πρώην αστυνομικός Dritan Zagani, που ήταν επικεφαλής της καταπολέμησης των ναρκωτικών στον Αυλώνα, πήρε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία. Δίνει συνέντευξη καθώς και ο Αλβανός πρωθυπουργός ΄Εντι Ράμα βρίσκεται στην Ελβετία, για επίσκεψη. Ερωτήματα προκύπτουν για το λόγο απόλυσης του υπουργού εσωτερικών Saimir Tahari

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.