Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ασθένεια σκύλων άγνωστης αιτιολογίας, παίρνει μορφή επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, τρώει τη σάρκα του ζώου και είναι θανατηφόρα


Ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας, εμφανίζεται σε σκύλους και αποβαίνει μοιραία για τη ζωή τους.
Η δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια σκύλων ονομάζεται Alabama Rot
ή ιδιοπαθής δερματική και νεφρική σπειραματική αγγειοπάθεια (CRGV)

Τα πρώτα κρούσματα προσδιορίστηκαν για πρώτη φορά, σε φυλές  λαγωνικών σκύλων (κυρίως greyhounds) στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1980, αλλά αργότερα εμφανίστηκε και σε άλλες ράτσες σκύλων.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι δερματικές βλάβες στα πόδια, στο στήθος και την κοιλιά,  με ενδεχόμενη νεφρική ανεπάρκεια στο  25% περίπου των περιπτώσεων.
Τον Νοέμβριο του 2012, οι πρώτες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Ιανουάριο του 2014, η ασθένεια ταυτοποιήθηκε στην Αγγλία και πήρε μορφή επιδημίας που επηρέασε ένα ευρύ φάσμα φυλών. H νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Αγγλία

Τον Μάρτιο του 2015 ο σύλλογος Βρετανών κτηνιάτρων "British Veterinary Association" δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση για την ασθένεια (CRGV) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας.
Πιστεύεται ότι προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από βακτήρια όπως Escherichia coli (κοινώς γνωστό ως E. coli )  αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το στηρίζουν.
Επειδή δεν έχει βρεθεί η ακριβής αιτία, είναι δύσκολη η ανάπτυξη ενός εμβολίου

Ο αριθμός των περιπτώσεων στις ΗΠΑ δεν είναι γνωστός, αλλά μια κτηνιατρική έκθεση "Hampshire veterinary practice" ανέφερε στις 24 Μαρτίου του 2015 ότι υπήρξαν 103 ύποπτα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων 52 θανάτων (η ασθένεια επιβεβαιώθηκε από μεταθανάτια εξέταση)
Αρχικά η ασθένεια εξαπλώθηκε μόνο στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι το Δεκέμβριο του 2016, βρέθηκαν 80 βεβαιωμένες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε χρόνο βεβαιώνονται κρούσματα σε νέες τοποθεσίες.
Πρόσφατα υπάρχουν 13 βεβαιωμένα κρούσματα αυτής της ασθένειας, [που τρώει τη σάρκα των ζώων (flesh-eating disease)] μέσα  σε ακτίνα 50 μιλίων στο Manchester.
Συνολικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία βεβαιώθηκαν μέχρι τώρα  94 κρούσματα από το 2012.
Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν μέσω ενός online εργαλείου στην ιστοσελίδα Vets4pets .
Η αιτία της μυστηριώδους ασθένειας δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά επηρεάζει όλες τις φυλές των σκυλιών (ανεξάρτητα ηλικίας και βάρους) και θεωρείται ότι είναι πιο διαδεδομένη σε υγρές καιρικές συνθήκες.

Ιδιοκτήτες σκύλων σε όλο το Greater Manchester, προειδοποιούνται από κτηνιάτρους, για την καταστροφική κατάσταση που ονομάζεται CRGV, αλλά ευρύτερα είναι γνωστή ως Alabama Rot και μπορεί να οδηγήσει το ζώο, σε σήψη της σάρκας του. Αυτό οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια της όρεξης, πυρετό και πιθανότατα το θάνατο.
Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα εντοπισμού κρουσμάτων της θανατηφόρας νόσου -με την τοποθέτηση του ταχυδρομικού κώδικα- για να μπορούν οι ιδιοκτήτες ζώων να ελέγχουν την εμφάνιση κρουσμάτων σε κοντινή τους απόσταση.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων παροτρύνονται να επαγρυπνούν για ενδείξεις της νόσου, ώστε να υπάρξει έγκαιρη για τη ζωή του ζώου, θεραπεία.
Συνιστάται επίσης να αποφεύγονται οι βόλτες σε λασπώδεις δασικές εκτάσεις -ειδικά αν υπάρχουν πρόσφατα έντονες βροχοπτώσεις-   Αν αυτό είναι αναπόφευκτο, θα πρέπει να πλένουν τα πόδια του σκύλου, όταν επιστρέφει στο σπίτι.


πηγή 31-3-17
http://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/alabama-rot-dogs-disease-manchester-12827220

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.