Η αιτία των νευροεκφυλιστικών νόσων παραμένει άγνωστη και εξετάζεται ο ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων.
21 ερευνητικές ομάδες από 11 χώρες μελετούν την επίδραση των περιβαλλοντικών τοξινών - συγκεκριμμένα της τοξίνης κυανοβακτηρίων BMAA (β- N -methylamino-L-alanine) στην ανθρώπινη υγεία
η BMAA είναι μια τοξίνη που πολλαπλασιάζεται στα κυανοβακτήρια, που είναι μπλε-πράσινα φύκη που ευδοκιμούν σε υδάτινα περιβάλλοντα
Υδρόβια ζώα,( ψάρια ,καβούρια, μαλάκια,) τρέφονται με μπλε-πράσινα φύκια, και στη συνέχεια γίνονται μια πιθανή πηγή για έκθεση των ανθρώπων στη νευροτοξίνη BMAA.
πειράματα σε δοκιμαστικό σωλήνα έχουν αποκαλύψει ότι η BMAA μπορεί να καταστρέψει τα κινητικά νευρικά κύτταρα στον νωτιαίο μυελό,
όπως η σπάνια ασθένεια Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig, που καταστρέφει τους νευρώνες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και, παραλύει τα θύματα της μέχρι να μην μπορούν πλέον να αναπνεύσουν ή να καταπιούν.
Σήμερα, που οι ALS διαγνώσεις είναι σε άνοδο, η έρευνα δείχνει ότι μια νευροτοξίνη που βρέθηκε στα θαλασσινά μπορεί να είναι ο ένοχος.
Όλο και περισσότερες έρευνες επικυρώνουν τη σύνδεση μεταξύ BMAA και ALS
γιατροί και άλλοι επιστήμονες στο Dartmouth College και το University of New Hampshire βρήκαν ότι η τοξίνη κυανοβακτηρίων BMAA (β- N -methylamino-L-alanine) συνδέεται με τη σπάνια ασθένεια Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (amyotrophic lateral sclerosis ALS), γνωστή και ως νόσο του Lou Gehrig,
ο Dr. Elijah Stommel και η Dr.Tracie Caller,(MD Leadership Preventive Medicine Residency) από το Dartmouth-Hitchcock Medical Center, χρησιμοποίησαν Google Maps για να εξερευνήσουν τους ασθενείς με ALS
Περισσότεροι από 450.000 σε όλο τον κόσμο, έχουν διαγνωσθεί με αυτή την ασθένεια
όταν χτυπήσει τον εγκεφαλο και τη σπονδυλική στήλη, το προσδόκιμο επιβίωσης είναι δύο έως πέντε χρόνια. για την αντιμετώπισή της, χορηγείται το φάρμακο Rilutek που δίνει επιμήκυνση ζωής, κατά μέσο όρο 3-5 μήνες. Ενώ η έρευνα εστιάζεται στη νόσο ALS, πολλές ασθένειες συνδέονται επίσης με αυτές τις τοξίνες
"We found that people who live next to lakes with persistent cyanobacterial blooms have up to a 25-fold increased chance of developing ALS," Stommel said.
The report, published a study Jan. 20 in the Proceedings of the British Royal Society indicates that
chronic exposure to the environmental toxin BMAA, derived from cyanobacteria, may increase the risk of ALSπηγή
http://lakes.chebucto.org/INFO/TOXINS/Cyanobacteria/Could%20there%20be%20a%20link%20between%20cyanobacteria%20and%20ALS_%20_%20Escape%20Outside%20-%20WMUR%20Home.pdf
η έρευνα του νευρολόγου Elijah Stommel του Dartmouth-Hitchcock Medical Center
πηγή
undergroundhealthreporter.com/bmaa-may-cause-als/+&cd=18&hl=el&ct=clnk&gl=gr
26-1-16 Περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ
η χρόνια έκθεση σε μια περιβαλλοντική τοξίνη (όπως η νευροτοξίνη BMAA) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικής ασθένειας (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ)
Συνεργασία μεταξύ των ερευνητών στο Ινστιτούτο "Institute for EthnoMedicine" (a nonprofit medical research organization based in Jackson Hole), και το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (University of Miami Brain Endowment Bank ) αποκάλυψε ότι η χρόνια έκθεση σε μια περιβαλλοντική τοξίνη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Η ερευνητική εργασία τους ,“Dietary exposure to an environmental toxin triggers neurofibrillary tangles and amyloid deposits in the brain,” δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B.
Οι νευροϊνιδώδεις μάζες Neurofibrillary tangles(NFT) και β-amyloid plaques στον εγκέφαλο είναι το σήμα κατατεθέν πολλών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer,
και μιας ασυνήθιστης ασθένειας που υπέστησαν οι χωρικοί Chamorro στο νησί του Ειρηνικού Pacific island of Guam
[η ασθένεια ονομάστηκε Guamanian amyotrophic lateral sclerosis/Parkinsonism dementia complex (ALS/PDC)]
Οι κάτοικοι του χωριού έχουν συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με άλλες νευρολογικές ασθένειες, όπως η άνοια
Οι ερευνητές μελέτησαν μια τοξίνη κυανοβακτηρίων, που υπάρχει στην παραδοσιακή διατροφή Τσαμόρο (Chamorro diet) και ονομάζεται BMAA (β- N -methylamino-L-alanine).
οι επιστήμονες την έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό ότι συνδέεται με την νευροεκφύλιση που παρατηρείται στον πληθυσμό και τις ασθένειες. Μέσα από πειράματα σε πιθήκους vervet, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρόνια διατροφική έκθεση σε αυτή την τοξίνη οδηγεί στην ανάπτυξη της νευροπαθολογίας.
Για 140 ημέρες μια ομάδα κερκοπίθηκοι (vervets) τρεφόταν με φρούτα που περιείχαν δόση της BMAA. Οι κερκοπίθηκοι ανέπτυξαν νευροϊνιδιακά συμπλέγματα και πλάκες αμυλοειδούς πρωτεΐνης παρόμοια με τους νησιώτες του Ειρηνικού που έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια.
Ο επικεφαλής της έρευνας Paul Alan Cox,Ph.D., (an ethnobotanist at the Institute for EthnoMedicine) δήλωσε «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρόνια έκθεση σε BMAA μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως μπερδέματα στον εγκέφαλο και καταθέσεις αμυλοειδούς (β-amyloid plaques)
"Απ 'όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές ήταν σε θέση να παράγουν με επιτυχία μπερδέματα στον εγκέφαλο και αμυλοειδείς εναποθέσεις σε ένα ζωικό μοντέλο μέσω της έκθεσης του σε μια περιβαλλοντική τοξίνη».
πηγή
https://alzheimersnewstoday.com/2016/01/26/environmental-toxin-may-increase-risk-of-alzheimers-disease-and-other-neurodegenerative-illnesses-study-suggests/
Ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με την περιβαλλοντική
πρόκληση, η επιβίωσή του εξαρτάται από τη βελτίωση του είδους του. Η
εξέλιξη στην οργάνωση και την αντοχή των νευρικών του κυττάρων, μπορεί
να σημαίνει την ανθρώπινη εξέλιξη. Το περιβάλλον αναγκάζει το ανθρώπινο
είδος να εξελιχθεί, εάν βελτιωθεί το είδος μας θα επιβιώσει, αλλιώς θα
βιώσει την απώλεια. =====================
στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνητές επεσήμαναν ότι όλο και
περισσότερα επιστημονικά ευρήματα, αποδεικνύουν ότι η τοξίνη
κυανοβακτηρίων, που ονομάζεται BMAA, θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες
του εγκεφάλου.H BMAA,θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλική νόσο στον άνθρωπο,
η τοξίνη αυτή -μερικές φορές ένα υποπροϊόν της -μπορεί να συνδέεται με μια σειρά καταστροφικών νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του Αλτσχάιμερ και της νόσου του κινητικού νευρώνα [Motor Neurone Disease (MND)]
Η τοξίνη βρέθηκε σε θαλάσσια ζώα και φυτά μέσω των οποίων υπάρχει ο φόβος ότι εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα.
Εάν η σύνδεση επιβεβαιωθεί, η τοξίνη BMAA θα είναι ο πρώτος μεγάλος περιβαλλοντικός παράγοντας που συνδέεται με την αύξηση των ποσοστών της νόσου του Alzheimer, η οποία αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Βρετανούς μέχρι το 2050.
Πίθηκοι στους οποίους έδωσαν τροφή πλούσια σε BMAA, ανέπτυξαν μια νόσο όπως το Alzheimer, μετά από λιγότερο από πέντε μήνες.
Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ και MND βρέθηκε να περιέχουν υψηλά επίπεδα BMAA, ενώ δεν εντοπίστηκε συγκέντρωση BMAA, στον εγκέφαλο υγιών ανθρώπων.
Τα υψηλά επίπεδα της BMAA στη διατροφή, έχουν συνδεθεί με τα εκπληκτικά ποσοστά μιας νευροεκφυλιστικής ασθένειας στο νησί Guam του Ειρηνικού.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ και τη Γαλλία έχουν εντοπίσει ομάδες «clusters» με σπάνια νόσο MND, σε εκείνους που ζουν γύρω από τις λίμνες και λιμνοθάλασσες, που έχουν μολυνθεί με την τοξίνη φυκών BMAA.
Παρά το γεγονός ότι, δεν έχει εδραιωθεί η σύνδεση με την αλυσίδα τροφίμων, τα θαλασσινά, όπως τα γαλλικά μύδια, τα στρείδια και τα κυδώνια θάλασσας (Portuguese cockles) που καλλιεργούνται σε εκβολές ποταμών, όλα βρέθηκε να περιέχουν BMAA.
Η τοξίνη φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένη στα βρετανικά εσωτερικά ύδατα, με θετικά τα δείγματα μπλε-πράσινα φυκών από τις 12 λίμνες γλυκού νερού και δεξαμενές σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.
Ο καθηγητής Paul Cox, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα, δήλωσε οτι η έκθεση στην περιβαλλοντική δηλητηριώδη τοξίνη θα μπορούσε να είναι σημαντικός παράγοντας, για την αύξηση των ποσοστών της τρομακτικής ασθένειας του εγκεφάλου.
Ο καθηγητής Paul Cox (γνωστός για την ανακάλυψη ενός αντι-HIV φαρμάκου από το φλοιό ενός τροπικού δέντρου) είναι διευθυντής του Ινστιτούτου για Ethnomedicine στην πολιτεία Wyoming των ΗΠΑ, που διεξήγαγε την έρευνα σε κερκοπιθήκους πειραματόζωα.
(οι πίθηκοι ταϊστηκαν με μπανάνες που περιείχαν δηλητηριώδη τοξίνη BMAA και μέσα σε 140 μέρες ανέπτυξαν μη φυσιολογικές δομές στον εγκέφαλο τους (plaques and tangles similar to those found in brains of Guam islanders who died of an Alzheimer's-like illness, called ALS/PDC)
Αυτή η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί σε μερικά άτομα ως παρόμοια με άνοια, ενώ σε άλλα άτομα, τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με Parkinson ή MND.
Ο καθηγητής Paul Cox και ο συνάδελφός του Dr James Metcalf, (συμμετείχε στην έρευνα ενώ ακόμα εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Dundee) τόνισαν ότι δεν έχουν ακόμη βγάλει το συμπέρασμα για την ποσότητα -συγκέντρωση- της BMAA που μπορεί να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο και είπαν ότι είναι πιθανό μόνο τα άτομα με ορισμένα γονίδια να είναι ευαίσθητα σε αυτή την ουσία. Πιστεύουν ότι υπάρχει μια αλληλεπίδραση γονιδίων-περιβάλλοντος. Ίσως μερικοί άνθρωποι που εκτίθενται σε αυτή την τοξίνη να την συσσωρεύουν στον οργανισμό τους, αντί να την απεκκρίνουν.
όπως δήλωσαν «Εάν τα γονίδια είναι το όπλο, η τοξίνη είναι η σκανδάλη».
Ο σύλλογος για την ασθένεια "Motor Neurone Disease Association" αρνήθηκε να σχολιάσει το πόρισμα της έρευνας
φυσικά ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της ασθένειας είναι το γήρας και σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική όπως και η ζωή ενός ατόμου.
Λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους, θα πρέπει να υπάρχει πιο εκτεταμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση της BMAA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η BMAA και οι άλλες ουσίες μπορούν δυνητικά να απομακρυνθούν με επεξεργασία του νερού.
πηγή 25-1-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3413873/Alzheimer-s-cause-discovered-Poisonous-algae-freshwater-lakes-reservoirs-UK-fuelling-dementia-epidemic-afflicting-1m-people.html
στη φωτο :τα μπλε-πράσινα φύκια στη λίμνη Windermere
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.