Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Νέα εποχή για τον ελληνικό ζεόλιθο-Δείτε τις πολλές χρήσεις του

Μετά από χρόνια αγώνων για την προώθηση της αξιοποίησης του ελληνικού ζεολίθου, δόθηκε επίσημα στην Εταιρεία Όλυμπος Α.Ε η άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου του βιομηχανικού ορυκτού, σε δημόσια έκταση 83,4273 στρεμμάτων, στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, στην Ορεστιάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περνάμε όχι μόνο σε άλλη φάση για το ζεόλιθο, αλλά σε άλλο κύκλο, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα λειτουργήσει λατομείο ζεόλιθου.

"Μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών ένα ελληνικό όραμα γίνεται  μια ιστορική πραγματικότητα" σημειώνει ο ερευνητής και πολυπράγμων επιστήμονας Νίκος Λυγέρος, που έδωσε αγώνα για να μάθουν οι Έλληνες το ζεόλιθο και τις πάμπολλες χρήσεις του αλλά και για να εκκινήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης του.

Η άδεια έρευνας είχε δοθεί τον Αύγουστο του 2014 και μετά από πολλές καθυστερήσεις και περιπέτειες ήρθε η ώρα και της άδειας εκμετάλλευσης.

 Έτσι, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν στην περιοχή της Ορεστιάδας θα αρχίσει η επίσημη εξόρυξη του ζεόλιθου, όχι πια μόνο για έρευνα, αλλά για εκμετάλλευση.




Σύμφωνα με τον κ Λυγερό: "Τώρα αρχίζει μια νέα πραγματικότητα και το μέλλον της Ελλάδας θα έχει ζεόλιθο. Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, όλοι μαζί μ’ αυτήν την καινοτομία για να δούμε επί του πρακτέου πώς αλλάζει τα ελληνικά δεδομένα, διότι είναι μια μορφή προετοιμασίας γι’ αυτό που θα γίνει και με την ελληνική ΑΟΖ".

Αξίζει όμως να θυμηθούμε τι είναι αυτός ο περίφημος ζεόλιθος και τι κάνει.

Ο ζεόλιθος είναι μικροπορώδες αργυλοπυριτικό ορυκτό με απίστευτα πολλές χρήσεις, από τη βιομηχανία και τη γεωργία μέχρι  την αθρώπινη υγεία. Μπορεί να καθαρίσει το νερό, να βελτιώσει τα τρόφιμα, τα χωράφια και τη βενζίνη, ενώ ενισχύει τα απορρυπαντικά.

Ως ορυκτό υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα αλλά μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει γίνει εκμετάλλευση του.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Οι ζεόλιθοι αποκαλούνται  «μοριακά κόσκινα» επειδή, μέσω αυτών, μπορούμε να «κοσκινίσουμε ανάποδα» ένα μείγμα μορίων: τα μικρότερα μόρια συγκρατούνται στις κοιλότητες των ζεόλιθων, ενώ τα μεγαλύτερα διέρχονται ελεύθερα. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αφυγραντικά μέσα για την απομάκρυνση της υγρασίας .

 Επίσης συγκρατούν διάφορες αέριες ουσίες από βιομηχανικά απόβλητα δρώντας σαν αποσμητικά φίλτρα. Επειδή μάλιστα είναι τελείως αβλαβείς, προστίθενται σε ζωοτροφές για να δεσμεύουν τοξικές ουσίες μικρής μοριακής μάζας.

Οι ζεόλιθοι διατηρούν την ικανότητα δέσμευσης μικρών μορίων ακόμη και μέσα στο νερό. Γι' αυτό τοποθετούνται στα ενυδρεία για να συγκρατούν την αμμωνία που παράγεται από τον μεταβολισμό των ψαριών.

Οι εφαρμογές των ζεόλιθων στηρίζονται στην ιδιότητά τους να ευνοούν ορισμένες χημικές αντιδράσεις (δράση που ονομάζεται κατάλυση) και στην ιδιότητά τους να κατακρατούν επιλεκτικά ορισμένα μόρια (δράση που ονομάζεται προσρόφηση).

Η κυριότερη χρήση των ζεόλιθων είναι στη βιομηχανία των καυσίμων και των απορρυπαντικών. Στη βιομηχανία των καυσίμων εκμεταλλευόμαστε τις καταλυτικές ιδιότητες των ζεόλιθων για να παρασκευάσουμε βενζίνη από ορυκτέλαια, με μια διαδικασία και για να παρασκευάσουμε βενζίνη υψηλού βαθμού οκτανίου από βενζίνη χαμηλού βαθμού οκτανίου.

 Στη βιομηχανία των απορρυπαντικών, όπου καταναλίσκονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες ζεόλιθων, εκμεταλλευόμαστε την ιδιότητά τους να προσροφούν ιόντα ασβεστίου αποδίδοντας ιόντα νατρίου, με αποτέλεσμα να αποσκληρύνεται το νερό του πλυσίματος.

Άλλες χρήσεις των ζεόλιθων είναι στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων, όπου συντελούν στην κατακράτηση και εξουδετέρωση του νιτρικού οξειδίου.

Οι προσροφητικές ιδιότητες των ζεόλιθων βρίσκουν ακόμη εφαρμογές στη γεωργία, όπου χρησιμοποιούνται ως βελτιωτικά του εδάφους, επειδή συγκρατούν τα θρεπτικά συστατικά των φυτών, ιδιαιτέρως την αμμωνία και το κάλιο. Έτσι αυτά δεν παρασύρονται από τα νερά των βροχών, με αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και την αύξηση της παραγωγής.

 Επιπροσθέτως, γίνεται οικονομία στην άρδευση, αφού τα ριζικά τριχίδια  είναι σε θέση να αντλήσουν το νερό από το εσωτερικό των ζεόλιθων, η προσθήκη των οποίων γίνεται μία μόνο φορά, εφόσον δεν είναι αναλώσιμοι.

Αξιοσημείωτη είναι η προτεινόμενη χρήση των ζεόλιθων στην κατεργασία των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, καθώς και των αστικών λυμάτων. Σε αυτές τις εφαρμογές εκμεταλλευόμαστε τις ισχυρές προσροφητικές ιδιότητες των ζεόλιθων για τη δέσμευση των ρυπαντών και την εν συνεχεία ασφαλή εναπόθεσή τους με την παράλληλη παραγωγή καθαρού νερού.



Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί και η χρήση του ζεόλιθου στην ιατρική, καθώς είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των άλλων ρυπογόνων παραγόντων.

Έτσι προσφέρει βοήθεια σε προβλήματα σχετιζόμενα με την Οστεοπόρωση καθώς οι  πόροι από τους οποίους σχηματίζεται ο Ζεόλιθος μπορούν να εγκλωβίσουν τις τοξίνες ώστε να μην ανεβάσουν την οξύτητα στο σώμα και να μην οδηγήσουν τον οργανισμό να μεταφέρει ασβέστιο από τα οστά στους ιστούς διατηρώντας το σώμα μας σε ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον.

Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες, που μπορεί κανείς να εντοπίσει στον ζεόλιθο, είναι η ικανότητα που έχει να δεσμεύει και να εξαλείφει βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, αλουμίνιο και τον επιπλέον σίδηρο, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα.

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να δεσμεύσει ουσίες όπως είναι τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα.

Επειδή έχει την δυνατότητα να απομακρύνει διάφορα είδη τοξινών από το σώμα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενέργειας και της ευεξία μας.

Τέλος ο ζεόλιθος, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα δυναμικό ανοσοενισχυτικό στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.


(Πληροφορίες για τις χρήσεις του ζεολίθου από Τάσο Βάρβογλη-ομότιμο καθηγητή Χημείας του ΑΠΘ και Χάρη Βάρβογλη-  καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ)


e-storieskritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.