Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ένας στους τρεις φοιτητές εγκαταλείπει τις σπουδές του


Το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δημιουργήσει μία στρατηγική μέσω της οποίας θα τεθούν οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες της Ανώτατες Εκπαίδευσης εκπόνησε μία έρευνα με τίτλο «Η στρατηγική της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α.Ε.) στην Ελλάδα, 2016-2020». Πολύ σημαντικό ρόλο για την εκπόνησή της, παίζει το γεγονός πως ο ρόλος της επιστημονικής βάσης στην οικονομία της χώρας είναι αρκετά σημαντικός.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα, αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία της πραγματικότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση σήμερα:
Στα 22 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ της χώρας, σπουδάζουν συνολικά 280.000 προπτυχιακοί φοιτητές (180.000 στα Πανεπιστήμια και 100.000 στα ΤΕΙ). Για το έτος 2003-2004 υπήρχαν 169.000 και 140.000 φοιτητές αντίστοιχα.

Βέβαια, αν σκεφτούμε πως η αγορά εργασίας είναι ήδη κορεσμένη, ειδικά όταν μιλάμε για τομείς που απαιτούν ακαδημαϊκές γνώσεις, μπορούμε ίσως να σκεφτούμε το πόσο ακόμη πιο άσχημη θα είναι η κατάσταση στο μέλλον με χιλιάδες ακόμη πτυχιούχους.
Ετησίως, ο αριθμός των πτυχιούχων από τις σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης κυμαίνεται μεταξύ 45.000-50.000, και αντιστοιχεί περίπου στο 67% των εισερχομένων για κάθε έτος


Εξίσου σημαντική εύρεση, είναι η αύξηση των αιώνιων φοιτητών:
Μεταξύ του διαστήματος 2003-2015, διπλασιάστηκαν οι φοιτητές οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα εξάμηνα σπουδών τους και δεν έχουν πάρει πτυχίο.
Πιο συγκεκριμένα

Από τους 160.000 που ήταν κάποτε οι «αιώνιοι φοιτητές», σήμερα είναι περίπου 320.000. Κάτι τέτοιο, σαφώς αποτυπώνει τα τεράστια οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φοιτητές και τελικά οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Με τα έξοδα ενός φοιτητή που μένει σε άλλη πόλη εκτός της περιοχής κατοικίας του να ξεπερνάνε κάποιες φορές τα 7.500 ευρώ, μπορούμε με μεγάλη σιγουριά να πούμε, πως δεν πρόκειται μόνο για «τεμπέληδες και αργόσχολους» που προτιμούν να «τρώνε» τα χρήματα των οικογενειών τους, αλλά και για ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη σχολή τους, ή έστω να τη βάλουν σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να βοηθήσουν ή ακόμη και να στηρίξουν ολοκληρωτικά τους γονείς τους.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.