Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Απίστευτο – Μελέτη που ΣΟΚΑΡΕΙ: Ο εγκέφαλός μας μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και 10 λεπτά μετά τον θάνατο!

εγκέφαλος
Η δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να συνεχίζεται για περισσότερα από 10 λεπτά μετά τον θάνατουποστηρίζει μια νέα, σοκαριστική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας εγείρουν σημαντικά επιστημονικά και ηθικά ερωτήματα.

Σύμφωνα με την Independent, Καναδοί γιατροί σε μονάδα εντατικής θεραπείας παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος ενός ασθενή συνέχιζε να λειτουργεί ακόμα και αφού εκείνος είχε κηρυχθεί κλινικά νεκρός. Ειδικότερα, δοκιμές που πραγματοποίησαν αφότου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του με μια σειρά τυπικών ελέγχων (όπως π.χ. απουσία παλμών και αντίδρασης στις κόρες) ανίχνευσαν εγκεφαλικά κύματα τα οποία παρατηρούνται στο στάδιο του βαθύ ύπνου.
«Ανιχνεύσαμε μεμονωμένες εξάρσεις κυμάτων Δέλτα μετά την παύση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακή πίεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο, αναφερόμενη σε έναν από τους τέσσερις ασθενείς που είχαν επιλεγεί για να συμμετάσχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στους τρεις άλλους ασθενείς η εγκεφαλική δραστηριότητα, με τη μορφή κυμάτων, διακόπηκε προτού ακόμα σταματήσει η καρδιά τους, οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων ατόμων είχαν διαφορετική «συμπεριφορά» τα λεπτά μετά τον θάνατό τους, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και βαθαίνει το μυστήριο της μετά-θάνατον κατάστασης του ανθρώπινου σώματος.
Όπως επισημαίνουν οι Καναδοί ιατροί στη μελέτη του, ο σκοπός της εγκεφαλικής δραστηριότητας που ανιχνεύτηκε στον έναν ασθενή παραμένει άγνωστος, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων από ένα τόσο μικρό δείγμα. Ωστόσο, συμπληρώνουν, η πιθανότητα η καταγραφή αυτή να οφείλεται σε λάθος είναι απειροελάχιστη, αφού τα μηχανήματα είχαν ελεγχθεί και είχε επιβεβαιωθεί η σωστή λειτουργία τους.
Παλαιότερες έρευνες οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια, είχαν δείξει ότι σχεδόν όλη η εγκεφαλική δραστηριότητα στα συγκεκριμένα ζώα σβήνει μετά από μια μυστηριώδη «αναλαμπή» η οποία συμβαίνει περίπου ένα λεπτό μετά τον θάνατο. Ωστόσο οι αντίστοιχες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής ξεκάθαρα ευρήματα για το πότε ακριβώς «απενεργοποιείται» ο δικός μας εγκέφαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.