Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ/ Σύριος ΥΠΕΞ: απορρίπτουμε τις safe zones γιατί προυποθέτουν επιτήρηση τους από τον ΟΗΕ.Δεχόμαστε μόνο ζώνες αποκλιμάκωσης.Καμιά διεθνή δύναμη σε αυτές τις ζώνες.Δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία παρά μόνο Ρωσία Ιράν……. »Θα συγκρουστούμε με Ιορδανία αν βάλει δυνάμεις της στη Συρία. »


Σημαντική παρέμβαση της Δαμασκού για τη συμφωνία των Άστανα.O YΠΕΞ της Συρίας ο Walid Mouallem προειδοποίησε ότι η Δαμασκός αρνείται ο ΟΗΕ ή άλλες «διεθνείς δυνάμεις » να συμμετέχoυν στην εφαρμογή των  «ζωνών αποκλιμάκωσης».

«Δεν θα υπάρξουν διεθνείς δυνάμεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Συρία.Δεν δεχόμαστε τον ΟΗΕ ή διεθνείς δυνάμεις να έχουν ένα ρόλο επιτήρησης στην εφαρμογή του μνημονίου », δήλωσε ο  Walid Mouallem σε συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό.
«Η Ρωσία ως κράτος εγγυητής διευκρίνισε ότι μονάδες στρατονομίας θα αναπτυχθούν και θα εγκατασταθούν κέντρα επιτήρησης », πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει αν οι λεγόμενες αστυνομικές δυνάμεις θα είναι ρωσικές ή συριακές.rt
O Walid al-Mouallem, ανέφερε την υποστήριξη της Συρίας στο μνημόνιο που όμως δεν το υπέγραψε για 4 ζώνες αποκλιμάκωσης με σκοπό να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία και να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του μέσου πολίτη.

«Η αποστολή των εγγυητών είναι να προσταεύσουν αυτές τις ζώνες κατά κάθε ξένης επέμβασης να συμβάλουν στην ασφάλεια και να μην επιτεθούν στο συριακό στρατό γιατί τ΄αντίποινα για κάθε επίθεση θα είναι νόμιμα », πρόσθεσε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι το μνημόνιο θα καταλήξει στο διαχωρισμό των οργανώσεων της  »αντιπολίτευσης » που υπέγραψαν τη συμφωνία για την εκεχειρία στις 30-12-2016 από τη μια , και της  «al Nosra», των οργανώσεων που έχουν διασύνδεση με αυτήν και της  «Daech» από την άλλη.
Υπογράμμισε ότι συμφιλίωση ξεκίνησε ήδη σε  Barzeh, Qaboun κια είναι σ΄εξέλιξη συζητήσεις για εκκένωση καταυλισμού  Yarmouk από ενόπλους.
Εκδήλωσε την έγνοια κι ανησυχία του για την εθνική ενότητακαι την εθνική κυριαρχία της Συρίας και την διάθεσή της ν΄αναπτύξει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει κάθε ξένη παρέμβαση  στις υποθέσεις της.

Για το ρόλο της Ιορδανίας στο συριακό τόνισε ότι η Συρία δεν θέλει να μπει σε σύγκρουσε με την Ιορδανία προειδοποιώντας: «αν οι ιορδανικές δυνάμεις μπουν στη Συρία χωρίς συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση θα θεωρηθούν ως αντίπαλες δυνάμεις».
Για το ρόλο της Τουρκίας ο Mouallem διαβεβαίωσε ότι δεν είχε  εμπιστοσύνη στο ρόλο της από την αρχή της κρίσης για αυτός ο ρόλος ήταν αντίθετος με τα συμφέροντα του συριακού λαού  και συνέβαλε στην αιματοχυσία.
“…Έχουμε εμπιστοσύνη στους 2 εγγυητές στη Ρωσία και το Ιράν για να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους για τη διασφάλιση της εφαρμογής του mémorandum”, γνωστοποίησε.

Για το αν υπάρχει περίπτωση να μετασχηματισθούν προοδευτικά οι ζώνες αποκλιμάκωσης σε safe zones ο σύριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι  Mouallem δήλωσε ότι πρόκειται για 2 διαφορετικές αντιλήψεις γιατί η τελευταία αφορά ζώνες ασφαλείς που θέτονται σ΄εφαρμογή και διατηρούνται από τον ΟΗΕ. «Αυτό σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια και την προσασία αυτών των ζωνών και αυτό είναι μη αποδεκτό από τη συριακή κυβέρνηση », είπε.sana 8.5.17
H Ρωσία ήδη κατέθεσε ωστόσο στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ για το Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης που « καλεί όλα τα κράτη μέλη να συμβάλουν καλή τη πίστη στην εφαρμογή της συμφωνίας για δημιουργίας ζωνών αποκλιμάκωσης.Η Δύση ωστόσο είναι επιφυλακτική.Θέλει λεπτομέρειες και να δει χάρτες σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άλλοι διπλωμάτες έκριναν απίθανο τη ψήφιση του σχεδίου απόφασης τις επόμενες ημέρες αφού πρέπει ν΄αποκτηθούν περισσότερες πληροφορίες για να έχουν χρόνο προς μελέτεη οι δυτικοί.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.